• dywidenda Autor: ~Tomi [185.81.107.*]
    Do kiedy ewentualnie muszę mieć akcje żeby się załapać na dywidendę czy do momentu wypłaty czy do konkretnej daty , proszę o podpowiedz ... dzięki ;)
  • Re: dywidenda Autor: eldealeros [83.7.22.*]
    Ponieważ prawa z akcji nabywasz po 2 dniach roboczych od zakupu to musisz mieć akcje po sesji na dwa dni przed dniem ustalenia prawa do dywidendy. Dla przykładu jeśli dzień ustalenia prawa do dywidendy przypada w środę to musisz mieć akcje w poniedziałek po sesji na rachunku. W dniu wypłaty dywidendy nie musisz już posiadać akcji na rachunku.
    Dnia 2025-10-20 o godz. 13:50 eldealeros napisał(a):
    > Ponieważ prawa z akcji nabywasz po 2 dniach roboczych od zakupu to musisz mieć akcje po sesji na dwa dni przed dniem ustalenia prawa do dywidendy. Dla przykładu jeśli dzień ustalenia prawa do dywidendy przypada w środę to musisz mieć akcje w poniedziałek po sesji na rachunku. W dniu wypłaty dywidendy nie musisz już posiadać akcji na rachunku.

Uwielbiam hejterków, którzy pod moim postami walą z automatu czerwone łapy bez żadnego odniesienia się do mojej wypowiedzi. Jak coś źle tutaj napisałem to skoryguj.
  • Re: dywidenda Autor: ~Mark [83.4.21.*]
    Dzień prawa do dywidendy, a dzień wypłaty dywidendy, to dwie różne daty. O ile pierwsza wymaga posiadania akcji przed datą ustalenia prawa do dywidendy, o tyle druga wskazuje, kiedy pieniądze wpłyną na Twoje konto. W międzyczasie możesz pozbyć się akcji, ale kasę i tak dostaniesz z tytułu prawa do dywidendy.
  • Re: dywidenda Autor: ~Tomi [185.81.107.*]
    ok dziękuję , wobec tego kiedy zostanie zatwierdzona dywidenda czy macie jakieś info...?
  • Re: dywidenda Autor: ~Mark [83.4.21.*]
    Ofi, dopiero w przyszłym roku.
  • Re: dywidenda Autor: ~RAFF [5.173.176.*]
    Fajnie jak po 3 kwartale podali by jakoes info. Jak nie to czekamy
  • Re: dywidenda Autor: ~Robert [188.122.20.*]
    Tutaj żadnej dywidendy nie będzie. Nie bądźcie naiwni :D
  • Re: dywidenda Autor: ~RAFF [5.173.176.*]
    Naprawdę przekonałeś mnie do sprzedaży.l:) Dywidenda to tutaj tylko wisienka. Ja licze ze bedzie i podałem argumenty za. Czy potrafisz napisać czemu ma nie być. Musiałby tchórz wrócić, ale kto go zrobi ministrem?
    Jeśli miałaby być dywidenda za 2025 to będzie ona zatwierdzona na zatwierdzającym rok obrotowy Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy w 2026 roku, czyli pewnie gdzieś w okolicach czerwca 2026. Oczywiście jest też inna szybsza droga aby wypłacić dywidendę za 2025... a mianowicie w formie zaliczki w ciągu roku obrotowego czyli w tym. Wprawdzie Skarb Państwa ma duże potrzeby i kasę chciałby już na dzisiaj ale nie sądzę aby do czegoś takiego doszło.
  • Re: dywidenda Autor: ~Jaś [109.125.229.*]
    Nawet jeśli dywidendę dadzą w czerwcu lipcu to nie wiadomo po ile wtedy będzie tauron chodzil. Raczej nie po 10. Myślę że dużo więcej
    Analiza techniczna wykresu miesięcznego pokazuje, że nawet jakby dzisiaj kurs Tauronu miał runąć w dół to w perspektywie kolejnych miesięcy pobijemy obecne ceny w górę. Więc jest bardzo możliwe, że kurs Tauronu w okresie zatwierdzania ewentualnej dywidendy będzie dużo wyżej. To co się dzieje obecnie na Tauronie ma wymiar głęboko fundamentalny a ogólne zachowanie rynku pomimo wzrostów nie wskazuje aby miało się to szybko zakończyć. Wyłączając jakieś nieliczne nerwowe wahnięcia w dół handel jest spokojny. Non stop wybieranie od bieżącej podaży.
  • Re: dywidenda Autor: ~ja [79.162.237.*]
    Jak na razie to chyba wybicie górą z trójkąta na dużych obrotach.
[x]
TAURONPE 0,70% 10,00 2025-10-31 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.