• Dlaczego fundusze się wycofały Autor: ~Ten [185.5.69.*]
    Jeszcze rok temu było tutaj kilka funduszy. Powie mi może ktoś dlaczego się wycofały? TFI ALLIANZ miało 230 673 akcji, DFE NN - 78 970 akcji, DFE NASZE JUTRO - 14 737 akcji, TFI ESELIENS - 500 akcji. Mi tutaj czymś śmierdzi. Jeżeli jest tak dobrze to dlaczego uciekli z tej spółki? Może Gracz coś powie ten na rym forum jest taki mądry i wszystko wie ?
  • Re: Dlaczego fundusze się wycofały Autor: ~Zorientowany [37.47.87.*]
    Bo miało być FDA już rok temu a nie było ? Bo mini max napotkał kłopoty ? Bo rynek z wysokimi stopami procentowymi jest wymagający dla medtech / biotech ?Ale to już wszytko było więc Rynek średnio to interesuje , odwrócę pytanie jak myślisz dlaczego akurat teraz fund ładuje się na 15 % ? Odpowiem - to wszytko dzieje się po wstępnej aprobacie FDA dotyczącej bezpieczeństwem i skuteczności, tam wiedzą że to ostani dzwonek grubo się zapakować .
  • Re: Dlaczego fundusze się wycofały Autor: ~Ten [185.5.70.*]
    Oby tak było jak piszesz.
  • Re: Dlaczego fundusze się wycofały Autor: ~gracz [62.197.149.*]
    1. Żyjesz przeszłością, najważniejsze pytanie jest dlaczego Teraz ktoś chce kupic 1.3 M akcji. pzreciez to wiecej niz wymienione przez ciebie Sumaryczne ilosci akcji w tych fundach ktore mieli rok 2 lata temu .

2. Czy ci wszyscy żałobnicy , te płaczki , co to tak biadolą, że do obecnych akcjonariuszy trafi mniej kasy bo idzie rozwodnienie duże zastanowili sie dlaczego porf. SUWALSKI nad tym nie biadoli?? pzreciez on ma 650 K akcji jemu tez zalezy na tym zeby jaknajwiecej był wart jego pakiet akcji ( czy to w kursie czy w wypłacanej dywidendzie)....Jakos nie słayszałem Utyskiwania Drugiego obecnie najwiekszego akcjonariusza prof. Suwalskiego na działania Prezesa . Jakoś nie widac konfliktu miedzy nimi, o " nadmierne rozwadnianie akcjonariatu" ---wręcz przeciwnie na ostatniej imprezie kardiochirurgicznej w Kopenchadze wspólnie działali na rzecz promocji CC

3. Decyzje Funduszy są różne.
    Mozesz wyjasnic mi dlaczego Po świetnych wynikach XTB w 2020 roku Fund który tam miał duzy pakiet akcji i siedział w XTB od 2012 Roku sprzedawał w ABB swoje akcje po 6 PLN? skoro pare miesiecy potem był po 30 PLN , sama spółka w kilka lat p po tej ptransakcji wyypłacicła dywidendy łacznie 18 PLN (300% wiecej niż sprzedaż jaką dokonał FUND) na akcje a kurs w szczycie był ponad 90 PLN .
    Czy mozesz wyjaśnic dlaczego w Listopadzie 2014 roku OFE ktore miało ponad 5% akcji 11 bit sypało kwitami w czasie debiurtu TWOM po 10-14 PLN ? Skoro 3 tygodnie pózniej kurs był po 80 PLN a pare lat później 500 PLN ?.

No słucham JAKĄ racjonalnosc Inwestycyjna przemawiałą za tego typu decyzjami?

prof. Suwalski nie ma 640 K akcji tylko 460 K akcji pomyłka "pisarska"
  • Re: Dlaczego fundusze się wycofały Autor: ~Ten [188.146.147.*]
    Ja tylko sie spytałam bo wycofał się nie jeden fundusz. Jeżeli fundusze się wycofują trzeba być uważnym....a czas pokaże jak będzie. Ten duży fundusz jeszcze nie wszedł o tym się tylko mówi jak o komercjalizacji...lata.
    ty sie tylko spytałes ---a potem twierdzisz ze umowa inwestycyjna trwa latami....tak jak komercjalizacja.

1.Otóż umowa inwestycyjna jesli juz podali w komuniakcie ESPI dojdzie do skutku i nie bedzie trwała latami , tylko musza najpierw zatwierdzić NE zeby prezes przypadkiem nie został bez AKCJI , jakby przed przegłosowaniem esmicji opchnał te 1.3 M akcji Inwestorowi finansowemu.

2. Nie masz pojecia jak i pewnie wielu innych tu piszacych , że ejdnak Komercjalizacja sprzetu MEDTCH to nie wyjłą i sadził parówke tylko to Trwa ... NP SCP ronił PCR/ONE od 2011 roku a skomercjalizował ja w 2022 roku 11 Lat to trwało . Bacteromic utworzyli w 2017 roku Komercjalizacja moze bedzie w przysszłym roku lub za 2 lata czyli daje to 9-10 lat. Tak samo podniecaja juz sie niektorzy NNG ale tam to też pewnie potrwa kilka lat zanim bedzie dochodziło do FINAŁU----a dlaczego dochodzic ma tak późno do finału ?? Bo jak projekt jest na wczesnym etapie rozwoju to Grubi płaca GROSZE. ----a jak juz urzadzenie jest blisku certyfikató dopuszcajacych do obiegu lub maja juz certyfikaty mozna liczyc na konkretny hajs---a juz na naprawde duzy mozna liczyć jak juz firma wprowadzi pordukt na rynka ma fajne przychody i potencjał do jego rozwoju . To przecież powinno byc oczywiste dla każdego.

3. W tego typu projektach istnieje RYZYKO i tzreba o tym pamietac , to długookresowe sa procesy a co za tym idzie i na finalne efekty tez tzreba czesto długo czekac , dlatego wazny jest TIMING wejscia jesli wiele wskazuje na to ze komerrcjalizacja danego urzadzenia zbliza sie do finału ---- Poza tym zawsze moze cos chwilowo pójsc nie tak co opóźnic moze ten proces. To tez tzreba miec na uwadze.

To czy kupujesz i dlaczego musizsz sam pzretrawić wiesz jaka jest wartosc spółki nawet po ten NE --bedzie ok 9 M akcji --wiadomo ze prezes ciagle mowi o 100 M $ za CC i od 10 M pln - 10 M $ za PP te 2 projekty sa w fazach certyfikacji CC w FDA ( na USA) PP w EMA ( na europe) --czy gra jest warta Swieczki i RYZYKA--sam musisz zdecydować.

[x]
MEDINICE -1,76% 12,28 2025-10-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.