Jeszcze rok temu było tutaj kilka funduszy. Powie mi może ktoś dlaczego się wycofały? TFI ALLIANZ miało 230 673 akcji, DFE NN - 78 970 akcji, DFE NASZE JUTRO - 14 737 akcji, TFI ESELIENS - 500 akcji. Mi tutaj czymś śmierdzi. Jeżeli jest tak dobrze to dlaczego uciekli z tej spółki? Może Gracz coś powie ten na rym forum jest taki mądry i wszystko wie ?
Bo miało być FDA już rok temu a nie było ? Bo mini max napotkał kłopoty ? Bo rynek z wysokimi stopami procentowymi jest wymagający dla medtech / biotech ?Ale to już wszytko było więc Rynek średnio to interesuje , odwrócę pytanie jak myślisz dlaczego akurat teraz fund ładuje się na 15 % ? Odpowiem - to wszytko dzieje się po wstępnej aprobacie FDA dotyczącej bezpieczeństwem i skuteczności, tam wiedzą że to ostani dzwonek grubo się zapakować .
1. Żyjesz przeszłością, najważniejsze pytanie jest dlaczego Teraz ktoś chce kupic 1.3 M akcji. pzreciez to wiecej niz wymienione przez ciebie Sumaryczne ilosci akcji w tych fundach ktore mieli rok 2 lata temu .
2. Czy ci wszyscy żałobnicy , te płaczki , co to tak biadolą, że do obecnych akcjonariuszy trafi mniej kasy bo idzie rozwodnienie duże zastanowili sie dlaczego porf. SUWALSKI nad tym nie biadoli?? pzreciez on ma 650 K akcji jemu tez zalezy na tym zeby jaknajwiecej był wart jego pakiet akcji ( czy to w kursie czy w wypłacanej dywidendzie)....Jakos nie słayszałem Utyskiwania Drugiego obecnie najwiekszego akcjonariusza prof. Suwalskiego na działania Prezesa . Jakoś nie widac konfliktu miedzy nimi, o " nadmierne rozwadnianie akcjonariatu" ---wręcz przeciwnie na ostatniej imprezie kardiochirurgicznej w Kopenchadze wspólnie działali na rzecz promocji CC
3. Decyzje Funduszy są różne. Mozesz wyjasnic mi dlaczego Po świetnych wynikach XTB w 2020 roku Fund który tam miał duzy pakiet akcji i siedział w XTB od 2012 Roku sprzedawał w ABB swoje akcje po 6 PLN? skoro pare miesiecy potem był po 30 PLN , sama spółka w kilka lat p po tej ptransakcji wyypłacicła dywidendy łacznie 18 PLN (300% wiecej niż sprzedaż jaką dokonał FUND) na akcje a kurs w szczycie był ponad 90 PLN . Czy mozesz wyjaśnic dlaczego w Listopadzie 2014 roku OFE ktore miało ponad 5% akcji 11 bit sypało kwitami w czasie debiurtu TWOM po 10-14 PLN ? Skoro 3 tygodnie pózniej kurs był po 80 PLN a pare lat później 500 PLN ?.
No słucham JAKĄ racjonalnosc Inwestycyjna przemawiałą za tego typu decyzjami?
Ja tylko sie spytałam bo wycofał się nie jeden fundusz. Jeżeli fundusze się wycofują trzeba być uważnym....a czas pokaże jak będzie. Ten duży fundusz jeszcze nie wszedł o tym się tylko mówi jak o komercjalizacji...lata.
ty sie tylko spytałes ---a potem twierdzisz ze umowa inwestycyjna trwa latami....tak jak komercjalizacja.
1.Otóż umowa inwestycyjna jesli juz podali w komuniakcie ESPI dojdzie do skutku i nie bedzie trwała latami , tylko musza najpierw zatwierdzić NE zeby prezes przypadkiem nie został bez AKCJI , jakby przed przegłosowaniem esmicji opchnał te 1.3 M akcji Inwestorowi finansowemu.
2. Nie masz pojecia jak i pewnie wielu innych tu piszacych , że ejdnak Komercjalizacja sprzetu MEDTCH to nie wyjłą i sadził parówke tylko to Trwa ... NP SCP ronił PCR/ONE od 2011 roku a skomercjalizował ja w 2022 roku 11 Lat to trwało . Bacteromic utworzyli w 2017 roku Komercjalizacja moze bedzie w przysszłym roku lub za 2 lata czyli daje to 9-10 lat. Tak samo podniecaja juz sie niektorzy NNG ale tam to też pewnie potrwa kilka lat zanim bedzie dochodziło do FINAŁU----a dlaczego dochodzic ma tak późno do finału ?? Bo jak projekt jest na wczesnym etapie rozwoju to Grubi płaca GROSZE. ----a jak juz urzadzenie jest blisku certyfikató dopuszcajacych do obiegu lub maja juz certyfikaty mozna liczyc na konkretny hajs---a juz na naprawde duzy mozna liczyć jak juz firma wprowadzi pordukt na rynka ma fajne przychody i potencjał do jego rozwoju . To przecież powinno byc oczywiste dla każdego.
3. W tego typu projektach istnieje RYZYKO i tzreba o tym pamietac , to długookresowe sa procesy a co za tym idzie i na finalne efekty tez tzreba czesto długo czekac , dlatego wazny jest TIMING wejscia jesli wiele wskazuje na to ze komerrcjalizacja danego urzadzenia zbliza sie do finału ---- Poza tym zawsze moze cos chwilowo pójsc nie tak co opóźnic moze ten proces. To tez tzreba miec na uwadze.
To czy kupujesz i dlaczego musizsz sam pzretrawić wiesz jaka jest wartosc spółki nawet po ten NE --bedzie ok 9 M akcji --wiadomo ze prezes ciagle mowi o 100 M $ za CC i od 10 M pln - 10 M $ za PP te 2 projekty sa w fazach certyfikacji CC w FDA ( na USA) PP w EMA ( na europe) --czy gra jest warta Swieczki i RYZYKA--sam musisz zdecydować.