• Zapytałem się Ai Autor: ~Inteligent [84.40.156.*]
    "Czym sie zajmuje biomass spolka z new connect. Sprawdz dobrze w kilku źródłach. Interesuje mnie terazniejszośc"

odp.
    Spółka Biomass Energy Project S.A. (ticker: BEP) notowana na rynku NewConnect prowadzi obecnie działalność w kilku zdywersyfikowanych obszarach, które znacząco ewoluowały od jej pierwotnego profilu związanego z biomasą:
    1. Systemy Modułowych Szpitali Specjalistycznych i Medycyna:
    • Grupa koncentruje się na projektowaniu, produkcji i dostarczaniu systemów modułowych szpitali specjalistycznych (modułów medycznych), które mogą tworzyć autonomiczne oddziały lub całe szpitale. Rozwija również działalność eksportową w tym zakresie.
    • Dodatkowo, zajmuje się materiałami medycznymi, wyposażeniem, aparaturą medyczną oraz środkami ochrony osobistej.
    1. Elektromobilność i Magazynowanie Energii:
    • Spółka pracuje nad projektami związanymi z wytwarzaniem i magazynowaniem energii w:Ogniwach fotowoltaicznych.Systemach bateryjnych opartych na ogniwach litowych (stosowanych zarówno w energetyce profesjonalnej, jak i prosumenckiej).
    • W ramach elektromobilności oferuje systemy zasilania bateryjnego do pojazdów elektrycznych (kategorie L2E do L7E) i produkuje zestawy bateryjne (np. 48-96V, 2,5-10kWh).
    • Spółka posiadała również udział w spółce zależnej BEP BATTERY PACK S.A., powołanej do produkcji baterii litowo-jonowych, choć niedawno (koniec 2025 r. wg jednego ze źródeł) jej udział spadł poniżej 50%, co skutkuje ustaniem podstaw do konsolidacji.
    1. Biomasa / Rośliny Energetyczne (działalność pierwotna):
    • Działalność, od której spółka wzięła swoją nazwę, nadal jest wymieniana, a jej podstawowym produktem pozostają sadzonki roślin przeznaczonych do produkcji biomasy, głównie miskanta olbrzymiego.
    Spółka zajmuje się uprawą i składowaniem sadzonek oraz prowadzi prace badawcze nad nowymi odmianami roślin energetycznych.
  • Re: Zapytałem się Ai Autor: ~Inteligent [84.40.156.*]
    a co powiesz na tego newsa?
    espiebi.pap.pl/node/703153

odp.
    To jest bardzo pozytywny i obiecujący news dla spółki Biomass Energy Project S.A. oraz całego polskiego sektora OZE.
    Oto moja analiza i komentarz na temat tego raportu:

1. Kluczowe Aspekty i Wartość Umowy

• Cel: Cyfrowa Transformacja Sektora Biomasy: Umowa wykracza poza zwykłe partnerstwo IT. Ma na celu połączenie świata OZE (Biomasa, BEP) ze światem zaawansowanych technologii (AI, automatyzacja, akceleracja startupów, Freshmango).
    • Kompleksowy Model (Trzy Filary): Spółki nie skupiają się tylko na jednym aspekcie. Wdrażają:
    1. Digitalizację Wewnętrzną (freshmango Enterprise): Szybkie efekty w postaci redukcji kosztów i zwiększenia efektywności.
    2. Akcelerator (Akcelerator Green Energy): Budowanie innowacyjnego ekosystemu zewnętrznie. BEP staje się hubem dla nowych technologii.
    3. Fundusz Innowacji (Inwestycje): Bezpośrednie inwestowanie i czerpanie zysków z najbardziej obiecujących projektów.
    • Wpływ na Wyniki Finansowe i Operacyjne: Ambitne, ale konkretne cele na lata 2025-2026:
    • Zyski: 4,5 mln zł z nowych usług technologicznych (dywersyfikacja przychodów).
    • Oszczędności: Redukcja kosztów operacyjnych BEP o ok. 20% dzięki automatyzacji.
    • ESG: Zwiększenie efektywności raportowania ESG i śladu węglowego o 60% (kluczowe w kontekście wymogów unijnych i dla inwestorów).
    • Internacjonalizacja i Fundusze UE: Partnerstwo z estońską spółką oraz nacisk na zgodność ze strategią UE otwiera drzwi do wykorzystania środków pomocowych, co jest dużym atutem w finansowaniu innowacji.

2. Co to Oznacza dla BEP S.A.

• Modernizacja i Konkurencyjność: BEP przekształca się z firmy energetycznej w podmiot Energetyczno-Technologiczny. To pozwala jej lepiej konkurować na szybko zmieniającym się rynku OZE.
    • Dywerfyfikacja Działalności: Spółka zaczyna generować przychody z usług technologicznych, co zmniejsza ryzyko związane wyłącznie z działalnością operacyjną w energetyce.
    • Pozytywny Sygnał dla Rynku: Tego typu strategiczne partnerstwa są zazwyczaj bardzo dobrze odbierane przez inwestorów, ponieważ pokazują dalekowzroczność zarządu i koncentrację na przyszłościowych rozwiązaniach (AI, ESG).

Podsumowując:

To strategiczny krok, który może znacząco podnieść wartość spółki i jej pozycję rynkową, zmieniając ją w lidera transformacji cyfrowej w polskiej bioenergii. Zamiast czekać na cyfrową rewolucję, BEP aktywnie ją wdraża, stawiając na innowacje zarówno wewnętrznie, jak i poprzez wspieranie startupów.

• Re: Zapytałem się Ai Autor: ~CYCYCYC [37.47.219.*]
    Dobra ale czy nasza biomasa zajmuje sie jeszcze biomasą to nie wiadomo bo zajmują sie wszystkim i niczym.
  • Re: Zapytałem się Ai Autor: ~narcos [37.30.0.*]
    a te "moduły medyczne" to, widać po zdjęciach, zwykłe kontenery morskie po modyfikacji.....no ale każdy ma swój rozum.
    Mnie osobiście nauczyła inna spółka z Bydgoszczy obecnie HubTech a wcześniej BorutaZachem która też wiele pisała a ostatecznie zmieniła nazwę żeby chyba ludzie nie kojarzyli z bagnem a ten sam scenariusz działalności. Wystarczy zobaczyć na kurs jak tam dostaliśmy po d...pie i zakładam że to samo będzie z tą spółką i szkoda tylko że GPW zezwala na takie akcje.
  • Re: Zapytałem się Ai Autor: ~Slawko [194.93.124.*]
    Dobrze znam historię "uczciwości" HubTech i też ostrożnie podchodzę do spółek z Bydgoszczy. Jednak myślę że BEP nie ma już za bardzo z czego spadać i spadki ma za sobą.
  • Re: Zapytałem się Ai Autor: ~eeee [91.232.164.*]
    Czy się czymkolwiek zajmuje widać po przychodach tej perły, piękne frazesy 10 branż to każdy może sobie napisać.
  • Re: Zapytałem się Ai Autor: ~Yyy [37.248.216.*]
    Niedlugo kryptowalute swoja stworzą
  • Re: Zapytałem się Ai Autor: ~Rock [89.74.212.*]
    Nie miałbym nic przeciwko
  • Re: Zapytałem się Ai Autor: ~Eustachy [91.150.193.*]
    Ja jestem zadowolony…)
[x]
BIOMASS -2,46% 0,14 2025-12-19 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać