• ORTEX (12) Autor: ~ka [37.109.157.*]
    https://www.bankier.pl/forum/temat_ortex-11,72311101.html - poprzedni wątek Ortex (11) 

Dane z 15/10
    ogółem 10,63 mln , spadek o 30 tys
    CTB 1,44%
    UTIL 94,27 %
    DTC 25,61

Dobrane 52.121 szt
    zwrócone 82.462 szt

To co rzucało się wczoraj w oczy w poprzednich raportach to to, że te wartości dobieranych były wyższe od obrotów dziennych i do tego brak było raportowania tak pogłębionych pozycji w KNF. Kulę śnieżną dolepili ze zbieranych na bieżąco i sruuu rano.

Ile z tego zapakowały longi albo odwrócone short pozycje plus do tego ulica?
    Nawet jeśli tylko połowę, a myślę, że więcej, to mówiąc ogólnie - cała reszta na pozycjach „Short” ma już tylko 2x większy problem, bo rynek skrócony, kurs wraca jak Wańka-Wstańka, a tu dalej grube miliony do odkupienia i to praktycznie z podobnej pozycji co na początku października.
    Do raportu za 3Q tylko bliżej niż dalej. Tam będzie chwila prawdy dopiero.

• Re: ORTEX (12) Autor: ~Roman [188.146.42.*]
    Brać już czy nie?
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Pax [83.10.212.*]
    Dnia 2025-10-16 o godz. 14:36 ~Roman napisał(a):
    > Brać już czy nie?

Nie. Dopiero, jak dojdzie do 180 zł ;))
  • Re: ORTEX (12) Autor: eliaszyn [185.164.140.*]
    a coś robił z rana? spałeś?
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~ka [37.109.157.*]
    Dnia 2025-10-16 o godz. 14:36 ~Roman napisał(a):
    > Brać już czy nie?

na takie pytania, to każdy musi sam znaleźć odpowiedź :)

Jak otworzysz sobie wykres w interwale 15M i spojrzysz na wolumeny, to bez trudu dostrzeżesz akumulację - wzrastający wolumen na spadku rano, ale przy coraz niższym korpusie świecy, czyli mocny odbiór. W tym największy zbiór 310 tys w miejscu, już nawet nie świeca tylko szpulka bez korpusu.
    1,2 mln zebrane do 140 zł.

Już Ci to sprzedają drożej :)
    Droga Pani... Pytam Panią jako fachowca od giełdy bo ja na tym kompletnie się nie znam... Jestem zielony jak kapusta

Nic mi wykresy, świece, interwaly nie powiedzą bo ja jestem zupełnie z innej branży :)

Muszę przyznać, że czytam to forum i jest Pani jedna z niewielu osób, która wydaje mi się kompetentna i wie co mówi za co bardzo dziękuję i szacunek za wiedzę w temacie

Pozdrawiam
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~ka [37.109.157.*]
    to tak jak ja, giełda to nie moja bajka, ale sarkazm wyczuwam z kilometra :))
    pozdrawiam
    To tym razem źle Pani wyczuła bo napisałem szczerze... No cóż, szkoda że tak to Pani odbiera

Ale zdania na temat Pani wiedzy nie zmieniam i dalej będę czytać z uwagą Pani posty

Serio jestem zielony w temacie giełdy
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Bart [193.143.72.*]
    Widać było jaka dzisiaj była operacja finansowo-psychologiczna, jakie zbieranie odeszło pomiędzy poziomem 130-140, a jak tylko przebiło 140 to zbieranie się zakończyło :)

I widać że dalej jest zainteresowanie papierem, jestem ciekaw jak szorty z tego wyjdą, bo to już ich ostatnie podrygi.
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Delaware [83.23.161.*]
    Klan GS ma w pożyczkach /Securities Lending (Open)/ 1.857.670 szt. , więc to ONI byli najbardziej zainteresowani dzisiejszymi zbiorami.
    ~ka, dzięki za bieżące dane z Ortex.

Pozdrawiam,
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~realista [46.112.70.*]
    Ka rzucisz danymi po 13 ?
    Dość ciekawie sie zapowiadaja
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~pułkownik [89.231.84.*]
    ja także mam nadzieje, że ka podrzuci, zawsze można na ka liczyć.
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Mat [145.224.66.*]
    Polecam trader2022 na X on robi zestawienia z ortex wielu spółek w tym CCC. Super gosc
    co dnia przed godz 14 na portalu X Trader2022 są dane i tabela pozycji krótkich na ORTEX
  • Re: ORTEX (12) Autor: ralf100 [195.160.175.*]
    Jak zablokować akce na platformie Aliora ? Mnie nie przyjmuje długoterminowego zlecenia.
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Goldshoot [194.9.78.*]
    U mnie trzeba zaznaczyć POD czyli podtrzymanie zlecenia i wtedy zlecenie przechodzi
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~ka [37.109.159.*]
    Dane z 16/10
    Ogółem 10,736 mln - wzrost o 104 tys z 10,632 mln

CTB 1,47% / pożyczki dzienne wczoraj dochodziły do 2,62%/
    UTIL 98,36 %
    20,18% z FF wg Ortex
    DTC 22,72 dni / przy tak wysokich obrotach jak wczoraj ten wskaźnik matematycznie spada, bo jest liczona średnia z 30 dni/

zwrócone 193.821 szt
    dobrane 297.931 szt

Kintbury zwiększył zaangażowanie o 140,95 tys, w KNF też widać.
    No to grubo
    Czyli wogole nie zrobila na nich wrażenia konferencja prezesa
    Czyli co za niedługo kolejny artykuł z czapy? Grają na slabe wyniki ?
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Kosiarz [37.19.199.*]
    Dnia 2025-10-17 o godz. 13:24 ~realista napisał(a):
    > No to grubo
    > > Czyli wogole nie zrobila na nich wrażenia konferencja prezesa
    > > Czyli co za niedługo kolejny artykuł z czapy? Grają na slabe wyniki ?

A dlaczego miałaby zrobić? Pisałem ostatnio, że to opowieści biblijne dla leszcze, a wy się jaracie jak dziecko jajkiem niespodzianką.
    Dnia 2025-10-17 o godz. 13:35 ~Kosiarz napisał(a):
    > Dnia 2025-10-17 o godz. 13:24 ~realista napisał(a):
    > > No to grubo
    > > > Czyli wogole nie zrobila na nich wrażenia konferencja prezesa
    > > > Czyli co za niedługo kolejny artykuł z czapy? Grają na slabe wyniki ?
    >
    > A dlaczego miałaby zrobić? Pisałem ostatnio, że to opowieści biblijne dla leszcze, a wy się jaracie jak dziecko jajkiem niespodzianką.

##
    Ja to myślałam nawet, że więcej dołożą pożyczając i broniąc tego powrotu kursu wczoraj, ale util 98,36% też źle nie wygląda, tym bardziej, że jest po rozliczeniach okresowych.

Kintbury już czwarty raz w tym m-cu zwiększa pozycje -
    02/10 - 70,38 tys
    03/10 - 91,49 tys
    07/10 - 22,22 tys
    16/10 - 140,95 tys
    — w sumie 325,04 tys

• Re: ORTEX (12) Autor: ~Móchamed [31.61.242.*]
    Nie dowierzam. Jeszcze dorzucili. Czekają z zamknięciem pozycji na coś więcej niż efekt farbowanej na czarno kaczki. Utilization wygląda straceńczo ale może wiedzą, że pośrednicy mogą powiększyć pulę akcji do pożyczania.
    Muszą mieć nowe akcje do gaszenia kursu, tu się wszyscy rwą do zakupów w takiej cenie
    Dnia 2025-10-16 o godz. 15:16 ~Delaware napisał(a):
    > Klan GS ma w pożyczkach /Securities Lending (Open)/ 1.857.670 szt. , więc to ONI byli najbardziej zainteresowani dzisiejszymi zbiorami.
    > ~ka, dzięki za bieżące dane z Ortex.
    >
    > Pozdrawiam,
    ##

A Kintbury to w którym klanie? :)
    pozdrawiam
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Luka [79.188.20.*]
    Super robota ka, dzięki;)
    Dzięki ka za te istotne informacje.

A shorty muszą zwiększać pozycje bo im brakuje już akcji na gaszenie kursu, jakby go tak zostawili to by z powrotem wrócił na poziom 180+ a pewnie po tyle mają średnią sprzedaży, bo widać ile papieru wywalili żeby go sprowadzić na poziom 150.

Te 130 to też była chwilowa akcja, nic tym praktycznie nie dała długoterminowo. Dzisiaj jesteśmy już 20 zł powyżej dna, w 24h przy wzrastającym wolumenie zakupowym.

Założę się że ten raporcik to nie ostatnie zgniłe jajo jakie wyskoczy z ich strony.

Pod dupką im się pali ale nie odpuszczą, tu będzie ostra walka w której wszystkie chwyty będą dozwolone
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~olo [185.151.75.*]
    przy takiej wysokiej stawce mam obawy czy, że shotry mogą próbować dopuścić się jakiegoś kryminalnego aktu na ccc obym nie miał racji ...
    Dokładnie, gramy o prawie 2 miliardy złotych, stawka większa niż życie :)
    Należy pamiętać że dane na ORTEX spływają z opżnieniem nawet do kilku dni, moze sie okazać że ta zwiększona pożyczka chodziła właśnie o wczorajszy dzień
    Wzrost short pozycji jest tylko o 104 tys. z dnia na dzień, ale przez to, że część podmiotów oddaje pożyczki, to pozostali gracze zmuszeni są do dobierania dla utrzymania pozycji, no i przekraczają te wymagane do meldunku 0,5% - dlatego wyskoczyły dzisiaj w rejestrze KNF trzy nowe podmioty.

• Re: ORTEX (12) Autor: ~Delaware [83.23.179.*]
    W KNF nie pojawił się NINJA.
    A czy NINJA jest w Ortex.
    Czy może to "wydmuszka" z wysp Hula Gula, tak tylko pytam w imieniu Pani Zosi. XD.

ps. o short K. napiszę później.

Dnia 2025-10-17 o godz. 14:24 ~Delaware napisał(a):
    > W KNF nie pojawił się NINJA.
    > A czy NINJA jest w Ortex.
    > Czy może to "wydmuszka" z wysp Hula Gula, tak tylko pytam w imieniu Pani Zosi. XD.
    >
    > ps. o short K. napiszę później.
    >

###
    Wiatr tam HULA… :))
    Nie ma takowego w rejestrze ,bo pewnie nie istnieje, a ten raport „słabych punktów” to … jakby wziąć do pisania trzy osoby z forum, to mógłby być mocniejszy, bo rozeznanie w temacie głębsze, ale pewnie był taki ‚drewniany‚ specjalnie, żeby go można było szybko ociosać siekierą.
    Spadek „pod raport”, którego nikt nie zdążył przeczytać :)))

Nieskromnie powiem ze napisałbym lepszy :)

A tak na poważnie jeden wiekszy gracz i moze ich zrobic na cacy beda brać na wyższych poziomach jak ciepłe bułeczki
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Grzesiek [217.96.139.*]
    Teraz, jak już brak amunicji mogą się pojawiać sponsorowane artykuły i rekomendacje. Będą próbować wszystkiego, ale jak piszesz, jeśli ktoś by chciał zebrać z rynku z 2-3% to pozamiata :-). Pora na Prezesa Milka - ma okazję, żeby się odegrać, z pewnością ma do tego determinację, kwestia czy mógłby czymś zaskoczyć lub potrafić przekonać kogoś z gotówką do inwestycji. Ci co brali po 190 też mają teraz okazję.
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Wiedzący [87.206.123.*]
    Jezeli dzisiejsze dane z Ortexu pokazują wczorajszą sytuację, to moim zdaniem te liczby są zbyt skromne, jezeli było grane pod skrócenie pozycji. Tezy mam dwie: albo chcieli jeszcze bardziej zbić kurs sprzedawanymi w panice akcjami (ryzykowne przy takim util) albo pozbierali co mieli pozbierać i kiszą w swoich portfelach do ewentualnego przyszłościowego zwrotu lub puszczenia w rynek w celu utrzymania/zbicia kursu.
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Jełop [37.248.219.*]
    Dane z ORTEX są podawane z opóźnieniem nawet do kilku dni
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Kosiarz [37.19.199.*]
    Dnia 2025-10-17 o godz. 15:20 ~Grzesiek napisał(a):
    > Teraz, jak już brak amunicji mogą się pojawiać sponsorowane artykuły i rekomendacje. Będą próbować wszystkiego, ale jak piszesz, jeśli ktoś by chciał zebrać z rynku z 2-3% to pozamiata :-). Pora na Prezesa Milka - ma okazję, żeby się odegrać, z pewnością ma do tego determinację, kwestia czy mógłby czymś zaskoczyć lub potrafić przekonać kogoś z gotówką do inwestycji. Ci co brali po 190 też mają teraz okazję.

Ci co brali w emisji po 190 teraz czekają aż będą mogli wyjść z minimalną stratą/zyskiem - tak im się neurony w głowie poprzestawiały po ostatnich zjazdach. Marcowy entuzjazm wyparował i pojawiła się zachowawczość.
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~Bogdan_mówi [138.199.21.*]
    Dnia 2025-10-17 o godz. 15:37 ~Kosiarz napisał(a):
    > Dnia 2025-10-17 o godz. 15:20 ~Grzesiek napisał(a):
    > > Teraz, jak już brak amunicji mogą się pojawiać sponsorowane artykuły i rekomendacje. Będą próbować wszystkiego, ale jak piszesz, jeśli ktoś by chciał zebrać z rynku z 2-3% to pozamiata :-). Pora na Prezesa Milka - ma okazję, żeby się odegrać, z pewnością ma do tego determinację, kwestia czy mógłby czymś zaskoczyć lub potrafić przekonać kogoś z gotówką do inwestycji. Ci co brali po 190 też mają teraz okazję.
    >
    > Ci co brali w emisji po 190 teraz czekają aż będą mogli wyjść z minimalną stratą/zyskiem - tak im się neurony w głowie poprzestawiały po ostatnich zjazdach. Marcowy entuzjazm wyparował i pojawiła się zachowawczość.

klasyczny klin na 184 nie do przejscia bez asa w rekawie
    Dnia 2025-10-17 o godz. 15:41 ~Bogdan_mówi napisał(a):
    > Dnia 2025-10-17 o godz. 15:37 ~Kosiarz napisał(a):
    > > Dnia 2025-10-17 o godz. 15:20 ~Grzesiek napisał(a):
    > > > Teraz, jak już brak amunicji mogą się pojawiać sponsorowane artykuły i rekomendacje. Będą próbować wszystkiego, ale jak piszesz, jeśli ktoś by chciał zebrać z rynku z 2-3% to pozamiata :-). Pora na Prezesa Milka - ma okazję, żeby się odegrać, z pewnością ma do tego determinację, kwestia czy mógłby czymś zaskoczyć lub potrafić przekonać kogoś z gotówką do inwestycji. Ci co brali po 190 też mają teraz okazję.
    > >
    > > Ci co brali w emisji po 190 teraz czekają aż będą mogli wyjść z minimalną stratą/zyskiem - tak im się neurony w głowie poprzestawiały po ostatnich zjazdach. Marcowy entuzjazm wyparował i pojawiła się zachowawczość.
    >
    > klasyczny klin na 184 nie do przejscia bez asa w rekawie

oj tam, znajdzie się i As :))
    https://youtu.be/gy3bveWyRuM?si=nrcxHNMVnh7tD4ts

• Re: ORTEX (12) Autor: ~Delaware [83.23.179.*]
    Tak tego czonstkowego można podłączyć do GS. Mają rozległe powiązania.
     Kintbury Capital LLP jest spółką partnerską z o.o. utworzoną w Wielkiej Brytanii i zarejestrowaną w Anglii i Walii.
     Ale, ale, zgodnie z form ADV, jej księgi finansowe są prowadzone przez Hedgeserv Spółka z o.o. w Dublinie (Irlandia). Hedgeserv (Cayman) Ltd jest administratorem funduszy, dla których Kintbury Capital pełni funkcję  doradcy inwestycyjnego. Hedgeserv (Cayman) Ltd przekazuje tę funkcję firmie Hedgeserv Limited w Irlandii, a więc prowadzi i utrzymuje formalne księgi i rejestry funduszy w Irlandii.
    Kintbury działają jako doradcy finansowi kilku funduszy z różnych jurysdykcjach, między innymi funduszy prywatnych z wysp Kajmanów (KINTBURY EQUITY FUND LIMITED, KINTBURY EQUITY FUND LP). Korzystają z usług brokera-dealera jakim jest m.in. GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL zarejestrowany w Londynie (United Kingdom). To m.in. Oni grają za nich na giełdach. Mają też auditorów i administratorów z Wysp Kajmany. USA-DE.
    Dnia 2025-10-17 o godz. 15:37 ~Kosiarz napisał(a):
    > Dnia 2025-10-17 o godz. 15:20 ~Grzesiek napisał(a):
    > > Teraz, jak już brak amunicji mogą się pojawiać sponsorowane artykuły i rekomendacje. Będą próbować wszystkiego, ale jak piszesz, jeśli ktoś by chciał zebrać z rynku z 2-3% to pozamiata :-). Pora na Prezesa Milka - ma okazję, żeby się odegrać, z pewnością ma do tego determinację, kwestia czy mógłby czymś zaskoczyć lub potrafić przekonać kogoś z gotówką do inwestycji. Ci co brali po 190 też mają teraz okazję.
    >
    > Ci co brali w emisji po 190 teraz czekają aż będą mogli wyjść z minimalną stratą/zyskiem - tak im się neurony w głowie poprzestawiały po ostatnich zjazdach. Marcowy entuzjazm wyparował i pojawiła się zachowawczość.

##
    Żarty żartami, ale wiadomo, że po emisji tamta okolica, to jest mocna strefa podażowa.
    Aczkolwiek te krótkie „spacery’’nad 190 w dniach 24-26.09 nie pokazywały jakiejś uruchamiającej się natychmiastowo wielkiej podaży, tyle tylko, że były przed wczorajszą zwalą na 130 zł.

• Re: ORTEX (12) Autor: ~226715 [213.134.164.*]
    czy tyle mogłoby wystarczyć do SS ?
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~ka [78.30.79.*]
    Nowy tydzień, nowy rekord :-)
    Dane z piątku 17/10 

ogółem 11,032 mln wzrost o 296 tys z 10,736 mln
    Wartość ogółem short pozycji 1,7 mld

CTB 1,61% wzrost z 1,47%
    UTIL 98,38% ( brak narazie aktualizacji dla 17/10, powtórzona wartość z 16/10)
    20,74% z FF wg Ortex
    DTC 23,27 dni

dopożyczone 421.904 szt
    zwrócone 125.941 szt

• Re: ORTEX (12) Autor: ~Delaware [83.23.166.*]
    Dzięki za dane.

20,74% z FF wg Ortex

Czy możesz podać od jakiej liczby akcji Ortex wylicza % FF ?

Pozdrawiam
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~ka [78.30.79.*]
    Dnia 2025-10-20 o godz. 13:39 ~Delaware napisał(a):
    > Dzięki za dane.
    >
    > 20,74% z FF wg Ortex
    >
    > Czy możesz podać od jakiej liczby akcji Ortex wylicza % FF ?
    >
    > Pozdrawiam

Z ~53 mln

• Re: ORTEX (12) Autor: ~Móchamed [31.61.245.*]
    Dziwne bo zwiększenie w piątek większe niż w "pamiętny" czwartek. Piątek nie wyglądał jakby dużo maszyny wywaliły. Szykują magazynki i są nowi dostawcy amunicji?
    koszty pozyczki rosną , pozyczac już nie ma skąd, a nie amunicje zbieraja tylko pieniadze na odkup lepiej niech zbieraja
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~kokoszek [195.128.173.*]
    Skoro nie ma amunicji to dlaczego z dnia na dzien coraz więcej pożyczonych akcji?
    żródełko schnie, czary mary mogą robić ale za to placą oni a nie my
  • Re: ORTEX (12) Autor: ~samuraj_84 [195.74.51.*]
    Dane z Ortex są opóźnione kilka dni, więc to co widzimy dzisiaj może obrazować przygotowania shortów do czwartkowej akcji.
[x]
CCC -1,30% 152,00 2025-10-30 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.