Opinii o Pizzy jest za mało aby wyrabiać sobie na ich podstawie jakąkolwiek opinię zwłaszcza kiedy co najmniej kilka z nich najpewniej pochodzi od inwestorów i babć devów. Godziny zachowania peaku sugerują też, że główne zainteresowanie to nasi rodacy. Niestety nie przebiło się póki co kompletnie do świadomości za pośrednictwem Steam Festu. (lekko strona a4 potencjalnych przyczyn, może zawiodła miniatura, może nazwa, może jednak tematyka się nie klei, Fest miał za dużo mocnych gier [według mnie nie miał ale branżowcy mówią co innego] itd)
Możemy jeszcze liczyć że drugi boost widoczności (na Fescie masz dwa do odpalenia) coś zmieni ale to dość wątpliwe (notabene, empirycznie raz miałem tak, że pierwszy boost nie dał mi nic widoczności i smutny wynik 20 oglądających a drugi podbił demo do prawie dwóch tysięcy oglądających i zduplikował mi wishlistę więc jakiś cień szansy istnieje)
Niemniej życzę sobie i wam aby krzywa retencji była podobna lub lepsza, zauważcie że tutaj ten peak się utrzymuje mniej więcej na tym samym poziomie od paru tygodni versus przykładowo nawet Ghost Keeper który zaliczył zgon dość szybko.
A osobiście? Nie pasują mi takie gry niestety więc ciężko się wypowiadać bo nawet najlepsza z gatunku raczej mnie nudzi, ale córa zachwycona więc prognostyk dobry ;p Obiektywnie gra jest ładna i "nie chrupie" technicznie a mechaniki są przemyślane i zdecydowanie lepiej zrobione niż w takim np Bakery Simulatorze.
Niemniej po sieci latają różne prognostyki demo->pełna wersja dla różnych i wychodziłoby z tego peak około 600-1200 przy obecnej i coś koło 30000 - 60000k kopii ale to takie moooooooooooooooooooocno na oko i intuicję bo dużo nie wiemy (np czy będzie coop na premierę, jaka cena, czy będzie jakaś szersza kampania marketingowa czy marketing ograniczy się do rozesłania trailera i kluczy do influ itd...)
Ogólnie założyłbym, że wynik nie będzie gorszy niż Bakery Simulator, temtatyka podobna, gra dużo lepsza a po 3 latach BS ma staty:
~61.7 k by VG Insights ~144.9 k by Gamalytic ~224.6 k by PlayTracker
przy peaku startowym 428 i tragicznej retencji popremierowej i ocecnach około 60% (gra na wydanie była do kitu, potem weszło sporo patchy ale u rdzenia gra nadal jest do kitu, max peak odnalazła dopiero po 2 latach w sile 672)
No ale też Bakery Simulator był robiony chyba za jakieś grosze zza kanapy przez jedną z najgorszych spółek w historii branży (LMG) a Pizza jako projekt niestety dużo już zjadła ze względu na roszady developerskie więc wynik z Bakery będzie gdzięs w okolicy wyrównania kosztów? (tutaj nie wiem, pytajta prezesa)
W dużym skrócie - nie wiadomo :D To dobra gra z szansą na NIE przebicie się marketingowo. Jeżeli ktoś chce pod to grać to niech szykuje sobie excela do zapisywania przyrostów followerów i się zastanawia czy wynik będzie czy nie będzie podobny np do Wrap Simulatora i czy potężna pizza dzierżona na sztandarach wystarczy do zainteresowania globalnego odbiorcy jak już faktycznie się pojawi.
pizza to kolejny gniot za miliony !! nie ma szans nawet na zwrot kosztów !!!!! czyli kolejne miliony w błoto ~~ brawa dla prezia bła ha ha ha ha ,do czego on się nadaje ?,.,jakieś pomysły ?