Myślę że jednym z zainteresowanych może być Unimot który jest po sąsiedzku z Polwaksem. Tym bardziej że mają duże plany inwestycyjne w Czechowicach - Dziedzicach. A będzie okazja do powiększenia terenu pod inwestycję i bazę magazynową.
Generalnie wystawili ZPP Czechowice na sprzedaż ponieważ produkcję dla przemysłu będzie skoncentrowana w Jaśle. W Czechowicach zostawiają fabrykę zniczy i wkładów w którą inwestują nowe linie produkcyjne, oraz niedokończoną inwestycję FUTURE. Myślę że jak podejmą decyzję o kontynuacji dokończenia i uruchomienia FUTURE to laboratorium będzie im na miejscu potrzebne do badań i produkcji. Drugie laboratorium mają w Jaśle. Z drugiej strony jak decyzja będzie o niekontynuowaniu FUTURE to i mogą wszystko wystawić na sprzedaż.
Myślę że nie ma potrzeby sprzedawania fabryki zniczy i wkładów, nawet przy wygaszeniu bądź sprzedaży FUTURE, to komercyjna i samowystarczalna działalność przynosząca dobre zyski, która nie koliduje z innymi obszarami działalności spółki ...
Też tak uważam...Ale gdyby znalazł się chętny na zakup ale postawił by warunek że bierze wszystko albo nic. To nic nie stoi na przeszkodzie żeby wybudować nową fabrykę w innej dogodnej lokalizacji z dostępem do węzła komunikacyjnego, autostrady. Budowę ogarnąłby po kosztach Mostostal Zabrze a jak by się postarali o dotacje bezzwrotne to i taką fabrykę mieli by nawet za pół darmo tylko znaleźć dobrą działkę. Albo zrobić akwizycję innego producenta z bazą klientów lecz to było by trudniejsze. Nie mniej jednak uważam że z jeden strony szkoda było by FUTURE gdyż jest w 70 % ukończona budową hydrorafinacji zajął by się MZ tylko ta inwestycja myślę że powinna mieć partnera strategicznego najlepiej branżowego który by wyłożył resztę kasy, bo Polwax w sumie zainwestował w FUTURE około 50 mln zł z zakupem działki pod tą inwestycje.
W raporcie z 2019 jest strata netto 55,5 mln. Uwzględniając zysk po trzech kwartałach (bo wtedy były zyski) wychodzi, że nakłady na FUTURE wyniosły ok. 70 mln (w pieniądzach nieco więcej wartych niż dzisiaj).
Dlatego na dokończenie tej inwestycji potrzebny jest partner strategiczny najlepiej branżowy. Mostostal Zabrze wynajął dwie niemieckie firmy konsultingowe które badają rynek pod kontem opłacalności dokończenia inwestycji. W Europie są tylko jeszcze dwie takie instalacje ponad czterdziestoletnie. W Czechowicach - Dziedzicach była by najnowocześniejsza.
Orlen raczej nie kupił by tej inwestycji od Polwax żeby ją dokończyć i zarabiać na niej. A rozebrać i sprzedać w cenie złomu to szkoda było by. Bo by wychodziło że jedynie działka z tej całej inwestycji ma dużą jeszcze wartość. Polwax nabył ją dziesięć lat temu 1,02 hektar pod właśnie FUTURE. Przez te lata nieruchomości mocno zdrożały. A działka jest w strefie przemysłowej i chętny na taką działkę na pewno by się znalazł.