kupują, bo BOŚ dodał CRJ do portfela przed zbliżającą się premierą. Nie mogę się doczekać grudnia
BOŚ z dn. 09.10.2025: Zmieniona do Przeważaj (poprzednio Neutralnie) mając na uwadze zbliżającą się premierę gry StarRupture i relatywną słabość kursu akcji spółki w ostatnich miesiącach. Cena 491zł.
Oczywiście że może być lepiej niż w przypadku Green Hell, na produkcje typu StartRupture jest większy rynek niż na dosyc hardcorowe (w pierwszej wersji) survivale typu GH
Najciekawsze, że Boś nadal uważa ,że SR sprzeda się 60% gorzej niż GH i 50% gorzej niz Altersi. Gdyby SR mialo się sprzedać jak GH to prognozowane zyski i wycena wzroslyby x 3.5-4:)
The Alters (demo peak 1155) prognozują blisko 1mln (0.94mln) do konca roku,,czyli w ciągu pół roku . W rok ok.1.3mln. SR (playtesty peak 6 x wyższy) prognozują o ponad połowę mniej: 0.62mln. Jeśli sprzedaz będzie 2 x większa to zyski wzrosną ponad 3krotnie do ponad 60mln zł
The Alters bylo w gamepasie na premiere wiec peak steam nie jest obiektywny
The Alters startowało odrazu na PS i XBOX
Według Steam DB peak mieli na premiere 18k i sprzedali 400k w 4 miesiace, moze 800k w rok dobiją (po promocjach). Startowali też z większa ceną 35$ gdzie dla StarRupture będzie to pewnie 25$ na start EA
Trzeba też jednak brać po uwagę, że The Alters jest bardziej niszowe, przy dobrym starcie StarRupture będzie lepiej trzymać sprzedaz po premierze. 0,62kk jest do zrobienia na pewno, wszystko się wyjasni gdy poznamy: wielkosc grupy i wishlist przed premiera, peak startowy (6 stycznie to dzien wolny u nas wiec 7.01 na starcie sesji juz bedzie wiadomo co i jak), oraz procent pozytywnych recenzji (musi byc 80%+)
Pamiętajcie też, że na wishlist jest ponad 500 tysięcy a typowa konwersja to 10-20% w pierwszym tygodniu (w zaleznosci od ocen)
Na konsolach poszly male ilosci. Śledziłem rankingi. Na PC wg mnie ok.340k maksymalnie. Łacznie pewnie ponad 400k, wiec nie wiem jak ta gra ma zrobic jeszcze ponad 500k w 2.5miesiaca(prognoza Boś). Przy kosztach 11bit w okolicach 90mln rocznie to nie jest dobra premiera. Ani Fp2 ani Altersi nie przyniosły komfortu. Kasy mają mniej niz w 2019 roku , kiedy mieli mniejsze o ponad połowę koszty. A jednak Boś wycenia ich na ponad 500mln ... Jestem pewiem, że Creepy pokaże 2-3x większe zyski niz 11bit w nadchodzących 3 latach.
Po miesiacu oglosili ze wszedzie zeszło 280k, pewnie to sobie przemnozyli proporcjonalnie. Sprawdzalem na gamalytic.com i według nich przez ostatnie 30 dni sprzedali 50k kopi na samym Steam. Nie wydaje mi się, żeby na konsolach poszły aż tak małe ilości jak piszesz
To co nas powinno interesować to fakt, że na premiere mieli grupe około 70k ludzi co przelozylo sie na peak 18k mimo premiery na game pasie (trzeba tez brac po uwage ze SR to early access to wielu ludzi odrzuca)
Gamalytic to najlepszy serwis , ale nie bez wad. Altersi przez ost.30dni byli 1 dzień pod koniec top100 i kolejne 3 dni w top200. Nie ma mozliwosci, zeby sprzedali wiecej niż 30tys.w tej cenie. Co do społecznosci to Alters miało 59.9k w dniu premiery. SR będzie mialo więcej a konwersja dla kooperacji jest zazwyczaj wyraźnie wieksza. 30k chyba nikogo nie zdziwi
Może być, ale zakładam, że lepiej nie będzie. Była pandemia i był boom na gdy. Moim zdaniem fajnie gdyby udało się powtórzyć sukces i bym taki scenariusz brał w ciemno.