Pojawił się kolejny czynniki, który zdecydowanie sprzyjają takim działalnością. Sejm przyjął właśnie ustawę, gdzie miasta mogą tworzyć wspólnoty energetyczne i co najważniejsze w ramach klastra energii może być wielu wykonawców. Zakładam, że to spowoduje konkurencję wśród dostawców i większe farmy z magazynami będą bardziej rentowne. Ułatwia to też wejście innym na rynek i oczywiście jak będą konkurować, to ich sprawa, ale podstawa czyli odpowiednia działka musi być. Wiadomo, że Ameryki nie odkryłem pisząc wcześniej o tych wspólnotach i sprzyjających regulacjach, ale fajnie, że wszystko się sprawdza. To jest idealny moment na wejście w rynek makroinstalacji, NVG ma sporo szanse by to wykorzystać i zapewnić sobie piękne zyski przez kolejną dekadę, a może dwie.
Ewidentnie masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Ustawa jest faktem, wnioski powinny być oczywiste i mówię o całej branży. Czy NVG to odpowiednio wykorzysta, to zobaczymy.
Zaraz napiszesz, że lanie wody uprawiam, bo to nie ustawa tylko nowelizacja. Masz konkrety, 10 października, nowelizacja ustawy tzw. offshore'owej , ale wprowadza istotne zmiany w energetyce obywatelskiej:
Spółdzielnie energetyczne będą mogły działać również w miastach, a nie tylko na terenach wiejskich.
Klastry energii zyskają większą swobodę w zakresie lokalizacji i współpracy z operatorami sieci.
Ustawa przewiduje uproszczenie procedur oraz lepsze warunki rozliczeń dla prosumentów zbiorowych i spółdzielni.
Nowe przepisy mają wejść w życie od 1 stycznia 2026 roku, jeśli zostaną podpisane przez Prezydenta i opublikowane w Dzienniku Ustaw.
GoldebPeaks Capital chce zrealizować ponad 100 projektów solarnych i uzyskać 222 GWh rocznej produkcji do końca 2027 więc Novavis musi się postarać. Omawiane tematy na Energy days z pewnością poprawią sytuację Nivavis. Dużo poświęcili na przyłączenia i finansowanie, developerzy mogą patrzeć z nadzieją. Trzeba być cierpliwym, czekać i jak wykorzystają nadchodzące okazje, to i moje prognozy mogą stać się ułamkiem.
W 2026 minimum mają 200MW, a w 2027 250MW. Pytanie jak rozłożą 500MW z operatorem, swoje 1G, magazyny i co jeszcze podpiszą. Tu nie będzie do czego niedługo wracać, bo co roku będą sprzedawać i potrwa to dekadę lub dwie na wyższym kursie. Plan inwestycji w Polsce jest do 2050 i dzięki temu jest szansa na ładny roczny dochód z dywidend przez wiele lat. 2026 jest dopiero startem makroinstalacji i jeżeli już dostają przyłączenia, to ja osobiście jestem dobrej myśli.
Deutset, a moglbym troche wiecej cos powiedziec ? Te 200MV które dzis dostali, to byly brane wczesniej pod uwage czy to jest zupelnie nowa pula MV dla NVG do portfolio? Kurs jedyne co to wybił powyzej średniej, ktora stanowiłą opór. Oby z dnia na dzien był kurs coraz wyżej.
Spółka jest dobrze zarządzana ale warunki przyłączeń i oczekiwania głównego inwestora niestety nie wykazują spełnienia nadziei z rekomendacji sprzed 2 lat lub roku... dlatego tu tak idzie - pod górkę. Dobrze, że chcą przyłączać - tzn. plany realizowane ale - po prostu spekuła jak i poważni inwestorzy wyczekują na kasę. Nic więcej. Cierpliwości. Ja nie straciłem choć 2x mogłem tu już nieźle zarobić.
Nie ma to znaczenia. Chodzi o magazyn, a te mieli uwzględnione w raporcie symbolicznie jako po prostu 1MW. Nie wyciągniemy ile, to stanowi procent wszystkich magazynów, czyli ta informacja i tak nic nam nie wniesie. Co istotne jest, to że taki projekt jest skali magazynu PGE w Żarnowcu. Możemy gdybać, projektów magazynów mieli 7. Tu robią nie tylko magazyn, szacować można 20-40 mln kosztów przygotowania, 14 mln na przyłączenie, a przychód z 200MW od 150 do 300 mln. Ogromna kasa, trzeba spokojnie czekać z akcjami na kolejne newsy. Nie ważne, że 2032, po drodze przychody będą z projektów PV, coś może nowego dojdzie, zobaczymy.