• Podział jak PP? Autor: ~Zwyklyleszcz-krytyk [37.31.60.*]
    Tak mi sie skojarzylo,dawnej popularne były emisje z PP,aby otrzymać PP nowej emisji ,które zazwyczaj było po atrakcyjnej cenie spółka bardzo mocno drożała ,gdyż warunkiem otrzymania PP było posiadanie akcji,teraz jeżeli Spółka dzieli się na dwa oddzielne podmioty warunkiem otrzymania akcji wydzielonej spółki(Syn2bio) jest posiadanie spółki matki(Synektik)tak więc przed samym wydzieleniem widzę w związku z tym potencjał mocnych wzrostów na spółce matce czyli Synektiku,bo wielu inwestorów będzie chciało dostać akcje nowej spółki.Nie chce popadać w euforie,ale takie zdarzenie może wyciągnąć kurs na niebotyczne poziomy,nie twierdze,że to będzie skala a'la Skotan gdy przeprowadzał PP (30>>>550) ale nie zdziwiłbym się gdybyśmy za pare miesięcy ujrzeli 5 albo 6 z przodu.
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~ola [176.221.123.*]
    wszystko mozliwe czas pokaże
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Zwyklyleszcz-krytyk [37.31.60.*]
    Dla przypomnienia

Naszą intencją jest, aby zakończyć ten etap na początku 2026 roku, co umożliwi nam sfinalizowanie podziału i wprowadzenie akcji nowej spółki na GPW w pierwszej połowie przyszłego roku" - powiedział Kozanecki.

Zostało raptem kilka miesięcy,jest dosyć duże prawdopodobieństwo,że spekuła może rzucić się na papier i wynieść kurs bardzo wysoko.
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Hihi [94.254.128.*]
    Do tego potrzebne będą jakieś dobre infa z kardiosciemy, żeby miało pod co rosnąć.
    Hihihahahi
    Chyba nie zrozumiałeś przekazu...nie będą potrzebne żadne Infa,obecni i nowi inwestorzy + spekuła może zrobić taki rajd pod objęcie akcji nowej spółki.
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Fortuna [178.217.194.*]
    Wszystko jest możliwe i faktycznie były takie akcje na Prawach Poboru. Czy może być lepiej ? Tak, tylko trzeba cierpliwie czekać
    Zwłaszcza duży kapitał z USA,(ale nie tylko) którego może interesować nowy wydzielony podmiot (Syn2bio)może zrobić tu mocny popyt w najbliższym czasie.
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~wojtek [212.105.131.*]
    zobaczymy kto pierwszy Creotech czy synektik, sytuacja bliźniaczo podobna.
    Creotech z dużej napisałeś,rozumiem to faworyt?
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Fazi [188.33.28.*]
    Jestem pewny że jeszcze przed podziałem kurs będzie znacznie powyżej 300 zł, a która spółka po podziale będzie rosła szybciej? To zależy głównie od tego jak dogadają się fundusze.
    Po podziale większe szanse na wzrost obstawiam na Syn2bio.Mam na myśli pierwsze kilka tygodni...
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Kafar [77.45.38.*]
    Też mi się wydaje, że Syn2Bio po debiucie mocno urośnie ...
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Swiezak [217.96.6.*]
    Ja tu nowy na spółce i giełdzie więc będe wdzieczny za informacje.
    Jeśli posiadam np. 100 akcji to w Q1 26 otrzymam:
    - prawo do zakupu nowych akcji Syn2bio w zależności od ustalonej proporcjonalności ?
    - akcje spółki Syn2Bio a od ceny Synektika zostanie odcięty jakiś ustalony % ?

Dodam, że interesują mnie przypadki posiadania akcji w mbank i w XTB.
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Allmighty [31.0.30.*]
    Bez względu w jakim BM masz akcje, dostaniesz (nic nie płacisz) 1:1, czyli 1 akcję Syn2Bio za 1 Synektika posiadaną w dniu referencyjnym. Od kursu Synektik odjęte będzie 19 zł. Daty jeszcze nie ma, więc czeka nas tutaj dużo impulsów - data referencyjna, wyniki roczne (chyba rekordowe w historii), dywidenda. I to wszystko w 3-4 miesiące...
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Swiezak [217.96.6.*]
    "Prezes wskazał również, że kolejnym etapem będzie zatwierdzenie prospektu Syn2bio przez KNF. Po tym nastąpi przydział akcji nowej spółki dla obecnych akcjonariuszy Synektika. Referencyjny dzień ustali KDPW, a kurs odniesienia Synektika zostanie odpowiednio skorygowany o wartość działalności wydzielanej do Syn2bio, oszacowaną na ok. 7,73 proc."

Mam rozumieć, ze akcjonariusz posiadający akcje w XTB, otrzyma za darmo 100 akcji Syn2Bio, które XTB sprzeda po rynkowej cenie (zapewne po dużo niższej cenie niż rynkowa) a od kursu Synektika zostanie odcięte 7,73%?
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Mts [195.205.150.*]
    Zerknij do innych wpisów. Marki wrzucał ciekawą informację, według której akurat w XTB nie zostaną przypisane Ci żadne akcje a po prostu dostaniesz gotówkę (100 akcji x 19 zł = 1900 zł) minus podatek (chyba??).

• Re: Podział jak PP? Autor: ~muffinki [89.64.65.*]
    https://x.com/ShortNaZycie/status/1975646012225065216
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~mlm [91.150.220.*]
    rozmawiałem z XTB, akcje zostaną podstawowe, reszta gotówka. Właśnie zaczynam przenoszenie akcji (100zł) do Bossa (bez opłat).

Dzień dobry, na ten moment nie mamy dokładnych informacji jak zostanie rozwiązane to zdarzenie korporacyjne jednak tak, to prawda. W przypadku zdarzeń korporacyjynych, obowiązuje u nas najczęściej rozliczenie gotówkowe. czy akcje crotech i synektika zostana cale sprzedane? czy akcje pozostaną, a ich wartość jedynie się obniży o wydzielane firmy odpowiednio syn2bio i creo quantum. ale juz tych dodatkowych akcji nie bedzie?
    MARCIN • 2 dni temu

9 października
    Nie, sprzedane zostaną tylko wydzielone akcje.
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Piotr [46.134.98.*]
    Na X jest odpowiedź z xtb że jednak będzie podzial 1:1
    podasz linka? nie mogę znaleść

• Re: Podział jak PP? Autor: ~Gosc [37.47.217.*]
    https://x.com/Mateuszp199/status/1976605879312191873
    dzięki - ja sam z nimi rozmawiałem na chat w xstation, twierdzili inaczej. Widocznie to się zmieniło, ale lepiej to jeszcze sprawdzić.
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Moja [91.150.203.*]
    Ja rozmawiałem ma czacie i poczytałem w FAQ i wychodzi mi - jeżeli będziemy mieć pełną akcję to dostaniemy odpowiednio 1 nowej spółki. Jeżeli mamy akcję ułamkową to jest prawo powiernicze, dostaniemy pieniądze po sprzedaży przez xtb nowych akcji. Te ułamkowe akcje nie są nasze.
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Avece [93.105.248.*]
    Dzięki. A co w przypadku jeżeli ktoś ma np 10 akcji zakupionych w 20 transakcjach jako akcje ułamkowe: 20 x 0,5 akcji
    przy dino mieli z tym problem - napisz najlepiej wczesniej do suportu, aby scalili akcje, zebys nie musial skladac reklamacji.
  • Re: Podział jak PP? Autor: ~Moja [91.150.203.*]
    Wedlug ich informacji składanie do pełnej robi się samoczynnie, w momencie kiedy dana ułamkowa akcja osiagnie jedność. Na zasadzie 0,99 + 0,01=1.
    Jednak nie wiem w praktyce ile to zamuje czasu i jak sprawnie działa. Piszą, że sprzedaż ułamkowej dłużej trwa niż zwykłej. Pewnie musza znaleźć podobna transakcję żeby dopełnić.
    Zastrzegam, że w praktyce nie testowałem. XTB mam dla braku prowizji, żeby nieco poświrować i nie mieszać sobie średniej ceny w razie kupna akcji, ktore juz posiadam (np Orlen mam po 46 zł). Wieloletnie konto mam w innym biurze.
[x]
SYNEKTIK 3,67% 265,80 2025-10-10 17:02:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.