Po Sylwestrze obudzimy się w nowej stalowej rzeczywistosci. Bedzie to piękny poranek dla posiadaczy akcji tej branży. Odrodzi się pierwotna Wspólnota Węgla i Stali. Koszt importu szacunkowo wzrośnie +68%. Cyt.z wątku na Stalprodukt: "Re: Cła i kontyngenty~ALI odpowiada ~Wihajster2025-10-07 13:33IP 80.238.118.*
w tym tygodniu sobie próbowałem liczyć ten CBAM, w oparciu o graniczną cenę ETF 100eur/tona, i mi wyszło na moich produktach ok 10-12%, czy tak bedzie, ktoś coś wiecej? moje produkty sa trochę przypadkiem w tym stalowym zestawie kodów celnych, pojedynczne.kiedyś z panią z AC (agencja celna) rozmawiałem jak zaczynał się CBAM, że szacowali dla stali ok 18-19% obciążenie CBAM.od 2026 roku już trzeba bedzie płacić."
Nie wiem o co chodzi wam z tymi cłami, Izostal tylko kupuje rurki i je "ociepla". Dla Izostalu wyższe ceny zakupu rurek to wyższy kredyt, oraz wyższy koszy dla np. Gaz System, wiec nic dobrego bo volumeny sie pewnie przez to zmniejszą. Cla sa dobre tylko dla producentów bo zarobią wiecej. Nadal sytuacja jest niepewna bo nie ma nowych zamówień, trzeba myśleć... dziesiątki nowych nicków mówi samo za siebie.
Bo nie beda tureckie, chinskie rury zanizac marży, aby wygrac przetarg. Sam CBAN spowiduje wzrost pola manewru marżą do 18%. Obecnie marża to 3%. I co Ci sie tu nie zgadza ?
Dolujesz wpisem, bo jestes ze spoldzielni, która chce zebrac tanio towar, bo nie wierze w głupotę.