PXM wyemitował 163 obligacje serii A o wartości nominalnej 500 000 pln do tej pory zamieniono 44 obligacje potencjalnie do zamiany pozostaje 119 sztuk 119x500 000 =59 500 000 /2 =29 750 000 akcji po obecnej cenie rynkowej cirka 7 pln wychodzi ponad 208 000 000 możliwej podaży -Chyba,że nie wszystkie będa zamieniane
czyli taki właśnie był cel podbitki, skumulować wymieniane obligi ( po 2 zeta) podbić kurs i teraz wywalać z około trzy krotnym zarobkiem :)))) Pamiętajmy, że wymiana będzie trwała do końca 2026r :))) A na marginesie, jakoś nagle pan Polimex i paru kumpli wczoraj ucichło, produkowali jak szaleni wpisy a od wczoraj CISZA :)) to zły znak dla leszcza, a ostrzegałem. Kto kupił i zrobił kółko- brawo. Kto dał się zwieść - będzie płacz i zgrzytanie zębów.
jaki z tego wniosek się nasuwa ? sam odpowiedziałeś sobie ,będą spekulacyjnie podbijać cenę żeby wyżej popychać towar bo im niższa cena tym jest to dla nich mniej opłacalne ,zgadza się ? lepiej popchnąć towar zamienny po 10 zł ? czy jak teraz po 7 ? zacznij logicznie myśleć ,im będzie niższa cena na PXM tym też mniejszy zysk to logiczne ,czyli będą tworzyć banki spekulacyjne tak jak to miało miejsce z 2 na 7 teraz może być z 7 na 10 to normalne i wówczas znów podażówka ale już z większym dla nich zyskiem
i wbrew pozorom to jest bardzo dobra informacja dla posiadaczy walorów PXM -jak to przeliczysz i nad tym pomyślisz to dojdziesz sam do tego wniosku, przecież komu jak komu ale tobie tak oczywistych rzeczy tłumaczyć nie trzeba
przyjmijmy że jesteś na ich miejscu i co robisz ? pompujesz cenę żeby się wyżej scashować z większym zyskiem czy dołujesz walor żeby mieć z tego ogonki cenowe ,odpowiedź jest banalnie prosta wręcz oczywista ,robiłbyś to samo co oni ,czyli mocna pompa w górę i futrowanko dlatego myślę że następne wlewanko zrobią kilka złociszów wyżej bo oni też myślą i wiedzą że na rynku nie ma już głupawego pieniądza
właśnie o tym pisałem, na padlinexie zarabia sie na kółkach a nie longach, dlatego tak usilnie namawiają do kupowania i trzymania, szczególnie jak podbiją, to uaktywniają sie wszelkiego rodzaju panowie "Polimex" i piszą - trzymać i dokupować - a właśnie robić odwrotnie, kupić i na podbitce wywalić i nie czekać jak jest 7 bo piszą że "tu będzie 45 zeta"
ty nie patrz co piszą tylko myśl logicznie i graj taktycznie,a jeśli chodzi o L to są przypadki że można się ozłocić jak arab, przykłady DINO , kasa RAZY 20 od debiutu, BTC z 1 centusia na 110.000 $ nawet OPTIMUS/CDR potem był poniżej 1 zł a wynieśli cenę na 460 zł także pisząc że LLL jest zawsze bee to też do końca tak nie działa po 30 latach spędzonych na gpw coś o tym wiem
aqwert jak to widzę tak, w przeciągu kilku sesji zabierają towar z emisji potem bujanko i ciągną cenę za uszy z premedytacją na 9-10 zł np.tylko po to aby popchnąć wyżej i zarobić więcej ,generalnie niższa cena od obecnej to nikomu się nie opłaca a ty wyczuj dołek i rób kółeczko mocno zyskowne - to nie jest trudne ,wystarczy myśleć
Dnia 2025-10-02 o godz. 19:15 ~lev_ napisał(a): > PXM wyemitował 163 obligacje serii A o wartości nominalnej 500 000 pln > do tej pory zamieniono 44 obligacje > potencjalnie do zamiany pozostaje 119 sztuk > 119x500 000 =59 500 000 /2 =29 750 000 akcji > po obecnej cenie rynkowej cirka 7 pln wychodzi ponad 208 000 000 możliwej podaży -Chyba,że nie wszystkie będa zamieniane > > tak mi podpowiedział AI
sam widzisz ile mają okazji do pompowania ceny waloru tylko po to aby na coraz wyższych poziomach zarabiać coraz więcej na ich miejscu robiłbym dokładnie tak samo -bez skrupułów i bez sentymentu, tylko zysk się liczy ,kasa musi się zgadzać
Kupno obligacji wiązało się ze sporym ryzykiem. POLIMEXMS był na skraju bankructwa. W sumie te obligacje ich uratowały. Zamiana obligacji na akcje nie oznacza od razu ich sprzedaży zresztą jest bardzo wielu ludzi którzy kupili akcje po 2 zł. i teraz je sprzedają.
z tymi perspektywami to obligacje zamienią i potrzymają 1-2 lata, zarobek bedzie zdecydowanie wiekszy niż na obligach 10-cio procentowych. Chyba, że ktoś jest pod presją finansową.
Dnia 2025-10-03 o godz. 09:55 ~Vlad napisał(a): > z tymi perspektywami to obligacje zamienią i potrzymają 1-2 lata, zarobek bedzie zdecydowanie wiekszy niż na obligach 10-cio procentowych. Chyba, że ktoś jest pod presją finansową.
Wolał bym być na obligacjach i wymienić je za 2 lata.Z akcji nie mam 10%. Tak że wydaje mi się że jak ktoś robi taką zamianę to potrzebuje kasy. Nie wiem jak mocno jesteś w temacie.
Po pierwsze obligacje A są zamienne a obligacje B to zwykłe obligacje. Po drugie, obligatariuszami akcji A są głowni udziałowcy czyli Porozumienie akcjonariuszy (Enea, Energa, PGE I Orlen) Po trzecie jak jest zamian obligacji na akcji to później jest info o wzroście posiadania akcji, ostatni przykład z sierpnia. Też pamiętam że na 2mln była akcja w bodajże w maju czy czerwcu .
przestańcie między sobą takie rzeczy robić -przecież to się mija z celem GAL333 i ty Oio to niczemu nie służy i nic pozytywnego nie wnosi , przecież przekaz jest jasny tzn. spadek ceny nikomu nie jest na rękę ani akcjonariuszom ani firmie PXM to już przecież wyjaśniłem powyżej więc w czym widzicie problem ,każda kolejna emisja będzie plasowana po coraz wyższej cenie tak jak ostatnio bo każdy chce uzyskać jak najwyższą stopę zwrotu z inwestycji ,nie będę zaskoczony jak następna będzie na 10 zł plus ,no już prościej wytłumaczyć się nie da
to jest oczywiste-logiczne i zrozumiałe więc przestańcie snuć jakieś teorie spiskowe bo to jest mowa trawa tylko dla amatorów ,do końca roku 10 zł powinni się wyrobić
Plan wymiany obligacji jest zatwierdzony dawno z tego co pamiętam to 4 lata temu było o tym nie wszyscy oblgatariusze przystąpili do tego, była umowa ratowania polimex