skoro to Orlen handluje prądem to te rezerwy powinien zawiązać Orlen i raczej rozliczyć je w 4Q niż teraz przed finalnym rozliczeniem sie z Orlenem Energa -
Może to że energa zawiązuje.... to znak rychłego rozwodu.....czego wszystkim NIEZŁOMNYM życzę? Może niebawem się o tym dowiemy....., tylko czy najpierw będą chcieli doprowadzić sprawę mniejszościowych do końca(mam nadzieję z poszanowaniem)?
w bardzo prosty,socjal kosztuje,milardy zł oplat z CO2 wydane na wabiki wyborcze przez poprzedników zamiast na moderhizację np.energetyki spowowały,że mamy wysokie ceny prądu-czego pepciu znowu nie rozumiesz,niekompetencja z przeszłości rzutuje na przyszłość,to proste
Dnia 2025-10-02 o godz. 17:28 ~ptak1234 napisał(a): > Co to za rezerwy ,to pikuś .Za twoich szatniarzy to były odpisy i mogłem po 7zł kupić
Dnia 2025-10-02 o godz. 17:29 ~darek napisał(a): > w bardzo prosty,socjal kosztuje,milardy zł oplat z CO2 wydane na wabiki wyborcze przez poprzedników zamiast na moderhizację np.energetyki spowowały,że mamy wysokie ceny prądu-czego pepciu znowu nie rozumiesz,niekompetencja z przeszłości rzutuje na przyszłość,to proste
Dnia 2025-10-02 o godz. 17:28 ~ptak1234 napisał(a): > Co to za rezerwy ,to pikuś .Za twoich szatniarzy to były odpisy i mogłem po 7zł kupić
Etatowi zadymiarze i mąciciele może wróćmy do interpretacji komunikatu bo to ludzi interesuje....
ale,że co?najdokładniej wytłumaczylby to emeryt,skąd wzięła się rezerwa?z tego co ja rozumiem,system działa tak,do III kw cena ustalona przez ure to ok.620 zł,spólki dostawały rekompensaty z tytułu mrożenia cen prądu w wysokości 620-500,na IV kw ure obniżył taryfy do 570 zł jednocześnie mrożenie ceny pozostaje na 500 zł,więc spółki otrzymają mniej rekompensaty,budzet państwa wyda mniej,kosztem spółek energetycznych o jakiś 50 zł na mw/h,stąd zawiązanie rezerwy,inne spółki też prawdopodoobnie jeszcze większe rezerwy utworza
Probujemy interpretowac kazdego dnia i tym wspolnym podawaniem informacji zdobylismy sporo wiedzy na temat knowań wokoł tej firmy Ty Synaps jesli nie jestes kolejnym trollem to powinienes wiedziec jak sprawa jest zaplątana i gdzie leżą przyczyny naszych obecnych problemow Czytaj sumiennie wpisy a zrozumiesz sedno Dobrze ze czuwasz i piszesz o odpisach ale nie bądz "etatowym zadymiarzem i macicielem" bo to teraz najmniej jest nam potrzebne Ja wierze w zarobek i jutro wezmę 500 akcji a ty mozesz sprzedac -nie mecz siebie i nas bo rzeczywiscie jest ciezko
oj tam,Tor zawsze mogliśmy zostać z akcjami Energi bez notowań,bez dywidendy,bez zaintersowania z żadnej strony,wtedy dopiero bylibyśmy w czarnej d..., teraz jest pełen konfort,chcesz- sprzedajesz,chcesz-kupujesz,ten chocholi taniec nad Energa kiedyś się przecież skończy,a wk spólki z kw na kw rosnie,więc to nie nam powinno być śpieszno temat załatwić
Dnia 2025-10-02 o godz. 19:01 ~tor napisał(a): > Probujemy interpretowac kazdego dnia i tym wspolnym podawaniem informacji zdobylismy sporo wiedzy na temat knowań wokoł tej firmy Ty Synaps jesli nie jestes kolejnym trollem to powinienes wiedziec jak sprawa jest zaplątana i gdzie leżą przyczyny naszych obecnych problemow Czytaj sumiennie wpisy a zrozumiesz sedno Dobrze ze czuwasz i piszesz o odpisach ale nie bądz "etatowym zadymiarzem i macicielem" bo to teraz najmniej jest nam potrzebne Ja wierze w zarobek i jutro wezmę 500 akcji a ty mozesz sprzedac -nie mecz siebie i nas bo rzeczywiscie jest ciezko
Ja tam jeszcze może z 2,5 kilo kupię ,żona się zgodziła . Ja nie jestem żadnym zadymiarzem, tylko pracuje w GA wykończonej przez pisowskie miernoty . GG wspieram swoimi 1,5% i będę wspierał.
(...)Ja tam jeszcze może z 2,5 kilo kupię ,żona się zgodziła (...) -ja swoją wyczyściłem z kasy do zera,jak Orlen Energę,teraz bardziej dbamy o siebie,żona liczy,że może jednak kiedyś coś jej zwrócę,chociaż te pożyczone,ja podzielam jej nadzieję,podsumowując,inwestycja w akcje Energi służy również wzmacnianiu więzi rodzinnych;-)
cyt.Analizy przeprowadzone przez Energa Obrót wskazują, że w efekcie tych decyzji część zawartych kontraktów będzie generować ujemny wynik finansowy ze względu na różnicę pomiędzy rynkowymi cenami energii a cenami wynikającymi z zatwierdzonej taryfy. W związku z tym spółka zdecydowała się utworzyć rezerwę w wysokości ok. 87 mln zł, która uwzględnia dotychczas zakontraktowany wolumen energii, obowiązujące ceny oraz prognozy dotyczące przyszłej kontraktacji. „Utworzenie rezerwy to odpowiedzialny krok, który pozwala nam właściwie odzwierciedlić wpływ zmian regulacyjnych i decyzji taryfowych na wyniki finansowe spółki. Pomimo tych wyzwań pozostajemy skoncentrowani na zapewnieniu stabilnych dostaw energii i ochronie interesów naszych klientów” – powiedział [miejsce na cytat członka zarządu Energa Obrót SA,
Dnia 2025-10-02 o godz. 19:25 ~ptak1234 napisał(a): > Ja nie jestem żadnym zadymiarzem, tylko pracuje w GA wykończonej przez pisowskie miernoty . GG wspieram swoimi 1,5% i będę wspierał. > Chyba mało pracujesz w GA bo przez połowę dnia jesteś tutaj na forum !!!!
Dnia 2025-10-03 o godz. 04:21 ~Pepe napisał(a): > Dnia 2025-10-02 o godz. 19:25 ~ptak1234 napisał(a): > > Ja nie jestem żadnym zadymiarzem, tylko pracuje w GA wykończonej przez pisowskie miernoty . GG wspieram swoimi 1,5% i będę wspierał. > > > Chyba mało pracujesz w GA bo przez połowę dnia jesteś tutaj na forum !!!! >
socjal kosztuje - jestesmy dwa lata PO wyborach co zrobili obecni? milardy zł oplat z CO2 - kto wymyślił ten mechanizm aby cene złego węgla poszybowały z kosmos właśnie przez opłaty ETS? Przeczytaj kilka razy może choć ułamek z tego zrozumiesz https://nettg.pl/gornictwo/215504/mielczarski
pepe,co z tego,że Ty coś przeczytasz jaki nic z tego nie rozumiesz.System ets czy to się komuś podoba czy nie, jest,ets placą Niemcy,Polacy i inni w europie,może i trzeba go zmienić,ale trzeba do tego pomysłu przekonać większość w ue.Obecnie mamy jedna rentowną kopalnię Bogdankę,do pozostałych również z Twoich podatków dopłacamy 10 mld rocznie,czyli nie mamy wbrew propagandzie taniego węgla,wprost przeciwnie,ten który mamy jest na głębokości 700-1000 m pod ziemią co powoduje olbrzymie koszty jego wydobycia,może kiedyś,gdy opracujemy tanie technologie podziemnego jego zgazowania to się zmieni,ale teraz dywersyfikacja produkcji pradu przez OZE przeszkadza tylko płaskoziemcom i nie ma najmniejszego znaczenia,czy ktoś jest profesorem,czy ślusarzem,OZE to rozwój przemysłu,nowe technologie które mogą być wykorzystywane w różnych sektorach gospodarki itd,itd
Dnia 2025-10-03 o godz. 07:45 ~darek napisał(a): System ets czy to się komuś podoba czy nie, jest,ets placą Niemcy,Polacy i inni w europie,może i trzeba go zmienić,ale trzeba do tego pomysłu przekonać większość w ue
>>>>>>Napisze prowokacyjnie to samo co ty wcześniej: Ojajtek przejął 90% Energa czy to się komuś podoba czy nie. Dla wielu cena wezwania była krzywdząca czy to się dodova czy nie ale trzeba to zmienić ale trzeba do tego pomysłu odwagi nowego zarządu Orlenu lub dokonczeni sprawy
Darku widzę że nie przeczytałeś lub nic nie zrozumiałeś Tak jak dopłacamy do górnictwa tak samo dopłacamy pośrednio do OZEe więc nie bądź obłudnikiem że do jednego nie można a do drugiego można. Te wszystkie dopłaty idą że społeczeństwa, twojej i mojej kieszeni Rynek mocy, ogromna destabilizacja systemy energetycznego, ogromnie nakłady inwestycyjne na magazyny energii czy "fermy" jak to mówił fafara. To wszystko kosztuje więc pieniędzy na dywidendę nie będzie już nigdy.
Napisze prowokacyjnie to samo co ty wcześniej: Ojajtek przejął 90% Energa czy to się komuś podoba czy nie. Dla wielu cena wezwania była krzywdząca czy to się dodova czy nie ale trzeba to zmienić ale trzeba do tego pomysłu odwagi nowego zarządu Orlenu lub dokonczeni sprawy
-nawet prowokacyjnie,też trzeba umieć napisać,tekstem wyżej tylko(co mnie nie dziwi),sam siebie zaorujesz,przejęcie obajtkowe wielu się nie podobało,więc poszli do sądu i wygrali,obecni,może chcieliby dokończyć obajtkową lichwę,ale ruszyła akcja /Tusku musisz/ ,obudziło się Pomorze i zrozumieli,że tak łatwo nie będzie,stad te wyceny do wycen,analizy do analiz itd,oraz to,że zaczyna być mowa o wydzieleniu Energi z Orlenu,takim resecie tego barbarzyństwa z 20'-czym to się skończy?zobaczymy,faktycznie czasu zbyt wiele nie zostało.
Tak tak dareczku i jeszcze przesunęli raport orlenowcy na 20 listopada bo już wszystko będzie jasne. Połącz kropki bo od dwóch latach co kwartał słyszymy: ostatni kwartał ostatn9e wakacje ostatni rok.....
nie jest tak prosto to barbarzyństwo z 20' odwrócić,bo ci którzy ten gordyjski wezeł zalezności Orlen/Energa tworzyli do 24'wiedzieli po co to robią,nie ogarniasz tego,ale to już nie mój problem
wtrącę się w wasze dywagacje wydzielenie Energi z Orlenu nam akcjonariuszom nic nie da bo nawet gdyby do tego doszło to parytety wycen, aportów czy emisja akcji będzie na korzyść obejmującego akcje więc tu po raz kolejny możemy zostać oszukani - pomijam już fakt że nie ma komu sfinansować tego wydzielenia a mówimy o grubych miliardach złotych - o tym, że w budżecie skarbu państwa nie ma na to pieniędzy świadczy już i tak ogromny deficyt i np w przypadku JSW minister już się wypowiedział, że nie ma rezerw na nieprzewidziane wydatki. Poza tym wydzielanie części energetyki z Orlenu jest bez sensu jeśli zostaną offrshory i SMry - reszta jest w tym przypadku uzupełnieniem. Orlen może sobie robić wydzielenia wewnątrz grupy i wtedy nikt mu w niczym nie będzie bruździł.
W KWESTII ANALIZ I BURDELU PO POPRZEDNIKACH - UWAŻAM, ŻE TE 1,5 ROKU TO WYSTARCZAJACY CZAS ABY SPRAWĘ ENERGI UREGULOWAC I MOGLIBY TO ZROBIĆ GDYBY CHCIELI A TEN PRZEDŁUŻAJĄCY SIE PROCES ŚWIADCZY TYLKO O NIEKOMPETENCJI OBECNYCH WŁADZ ORLENU. SKORO W 2025 ROKU INNE ENERGETYKI UROSŁY PO 100 % TO ZNACZY ŻE I ENERGA MA POTENCJAŁ I W INTERESIE ORLENU POWINNO BYĆ DOKOŃCZENIE TRANSAKCJI. NAWET GDYBY CHCIELI SPRZEDAĆ TEN BIZNES TO TERAZ BYŁA BY OKAZJA ZROBIĆ TO ODPOWIEDNIO DROŻEJ NIŻ BYŁO TO ROK TEMU. KWESTIA TYLKO PODJECIA DECYZJI A JAK WIDAĆ Z TYM MAJĄ PROBLEM - NIE MA KOMU CZEGOŚ W TEJ SPRAWIE ZARZĄDZIĆ.
nawet się z Tobą zgadzam,tylko decyja co dalej?nie zależy od naszych wpisów na forum,a zakładając różne scenariusze politykę też trzeba brać pod uwagę,bo to,że powinni wykupić a nastepnie rozważać inne opcje, z naszego punktu widzenia może byłoby i najlepszym rozwiązaniem,ale tylko z naszego ....są też inni interesariusze
Nie nie są interesariusze,to jest huba drzewna,chcą mieć coś do powiedzenia? niech pomorscy przedsiębiorcy i politycy kupią akcje Energi ,będą mogli zgłaszać sprzeciwy itp a tak zachowują się jak huny
oczywiście,ze politycy to nie ineresariusze bezposredni,ale 10 tys pracowników Energi to juz interesariusze dla których(tak zakladam)nie jest obojętne czy przecuja dla Orlenu czy Energi?
Hm no nie wiem dają 10% podwyżki i pracownicy będą zadowoleni bo nie ważne kto płaci ale kto da więcej, zobacz jsw w czasie hossy na węglu byla premia za premią, podwyżki itp świadczenia pracownicze w ciągu 3 lat skoczyły kilkadziesiąt procent a jak teraz jest problem to wyciągają ręce do państwa i nie ma rozmowy o zmniejszeniu wynagrodzenia mimo ze firma nie ma płynności
no były premie na jsw,teraz na zus nie styka,nawet w Orlenie za Obajtka i inych spólkach z udzialem sp przed wyborami były bozonarodzeniowe premie,byle tylko na pis glosować,ale chyba nie o to w tym chodzi;-)
GrypoGdańskich nieuków, dobrze emeryt pisał, że potrzebujecie biegłego rewidenta. Te rezerwy to nic innego jak koszty sprzedaży zaksięgowane trochę szybciej. Można w skrócie powiedzieć, że mamy zagwarantowaną sprzedaż a to oznacza dobrą informację.
Kluczowe są tu środki z KPO i atrakcyjny sposób spłaty tych zobowiązań.który do tej pory był dyskontowany przez rynek w ograniczonym stopniu. Po drugie, dostrzegamy naprawdę wyjątkowe perspektywy dla segmentu dystrybucji za sprawą wsparcia regulatora w połączeniu z tanimi pożyczkami z KPO oprocentowanie tylko 0,5 proc.kolejnym jest bezwrotne nadzwyczajne liczone w miliardach wsparcie rynku mocy, które otrzymuje segment wytwarzania I to wsparcie jest głównym powodem znaczącego podwyższenia naszych prognoz dla tego segmentu
Audytorzy wymagają specjalnego księgowania takich preferencyjnych kredytów w bilansie. Po zdyskontowaniu zaciągniętych pożyczek z KPO jedynie 1/3 z nich jest ujmowana w bilansie jako dług (ekwiwalent długu komercyjnego na warunkach rynkowych, z niepreferencyjnym kosztem finansowania), pomimo pozyskania gotówki w pełnej wartości nominalnej pożyczek, podczas gdy pozostałe 2/3 są traktowane podobnie jak darowizny pieniężne.co będzie stopniowo obniżać poziom długu netto i pozytywnie wpływając na bilans oraz wycenę porównawczą
Te półdarowizny są księgowane w długoterminowych międzyokresowych kosztach i najprawdopodobniej będą stopniowo ujmowane w rachunku wyników jako pozostałe przychody operacyjne (w ślad za amortyzacją pożyczek KPO). Uważamy, że kalkulacje audytora są dobrym przybliżeniem prawdziwej wartości pożyczek. Poza tym w naszej ocenie jest to lepszy sposób wyceny tych pożyczek niż uwzględnianie „efektu KPO” w wycenie za pomocą korygowania WACC spółki – czytamy w rekomendacji