Przeczytałem raport. Niby wszystko było wiadomo ale...
Nie ma trading update. To wszyscy zauważyli. To budzi wątpliwości czy sprzedaż w 3q 25 idzie rzeczywiście dobrze. Nie ma analizy lfl. Zwraca na to uwagę mbank. Brak analizy lfl dla HP w połączeniu z ograniczeniem otwarć sklepów mogą budzić niepokój. Nie ma kalkulacji podatku dochodowego co nie pozwala zrozumieć dlaczego efektywna stawka podatku dochodowego w 2q 25 wyniosła aż 50%. Wygląda na to że dodatnie podatki powiększające wynik przechodzą do historii. Przychody szyldu CCC w 2q 25 zawierają 104 mln z bliżej nieokreślonej sprzedaży usług więc opowieści prezesa o wzroście sprzedaży o 23% należy skorygować. Koszty finansowe zostały jednorazowo powiększone o 47 mln bo w poprzednich okresach nie potrafili wyliczyć ile są winni Softbankowi z tytułu wykupu obligacji.
tutaj chodzi o shorty a nie szukanie kwadratowych jaj, spółka konsekwentnie przynosi dochody wiec chodzi tylko o siedem shortów i do tego Goldman, wszystko jasne
Dnia 2025-10-02 o godz. 12:35 eliaszyn napisał(a): > tutaj chodzi o shorty a nie szukanie kwadratowych jaj, spółka konsekwentnie przynosi dochody wiec chodzi tylko o siedem shortów i do tego Goldman, wszystko jasne
## Zdecyduj się, bo zachwalałeś przecież zakup CCC na innym forum dwa dni temu, a teraz proszę, sam na wycieraczce i to na balkonie :))
Dnia 2025-10-02 o godz. 12:30 ~akcjonarius_ccc napisał(a): > moja refleksja jest taka, że ktoś kto dobierał kolory do wykresów upadł na głowę. nie da się tych kolorów rozróżnić bez pół minuty zastanowienia się.
Dnia 2025-10-02 o godz. 12:53 ~Móchamed napisał(a): > Szarość, widzę szarość, szarość widzę...
:) A ja dziś niezłe zbieranie widzę…
Strategicznie patrząc, to poszli w opcję „nie straszyć” i upchnąć wszystkie trupy do i tak już znanych wyników i spodziewanej reakcji- powtórki z wstępnych. 3Q nie będzie zły, dwa m-ce są już na dodatnim lfl, a w pogodzie straszących 30 stopni, tak jak było w zeszłym roku, nie widać. Baza jest niska. Będą mieć element zaskoczenia na plus i nie spalą teraz dobrego info, bo i tak wiele by to nie dało.
Brak info o sprzedaży w 3 kwartale spowodowana jest tym, że sprzedaż ta była słaba. Po niezłym początku sierpnia i fajnej sprzedaży w okresie back to school, nastąpiło malutkie załamanie rdr, chociaż marże są ponoć niezłe. Żeby nie było tak strasznie to przełom września i października wygląda obiecująco, ale to zbyt świeża sprawa, żeby pisać w raporcie. Dzisiejszy rabat na stronie ccc jest wyraźnie bardziej koserwatywny niż promocja obowiązująca do wczoraj Podsumowując: szału nie ma i nie będzie, ale 3q jeszcze może się wyciągnąć na dodatni lfl. Nie wiem tylko jaki jest problem, żeby poprawić komunikację i ogłosić, że 2,4 mld ebidt jest nie do osoiągnięcia w tym roku. Nikt by za to prezesowi głowy nie urwał, wyniki i tak są niezłe. Ale po co pompować? Niech ogłosi od razu 3 miliardy.
Dostałem odpowiedź z ir ccc ze w tym roku zmienili strategie i nie bedzie juz danych trading update.
Widzę kolejna analiza speca ktory wie jaka jest sprzedaz i kiedy bylo załamanie nawet.
Co do otwarc to prezes dalej uparcie twierdzi że bedzie ponad 200k w 2H otwarte.
Rynek ewidentnie gra pod brak danych aktualnych - dopóki nie zobaczymy danych z HP bedzie mozna snuć domysły o tym że skalowanie HP jest zagrozone
Zmienili strategię ponieważ dane są ledwo ciepłe zamiast gorących. Wiadomo dane będą się poprawiać rdr. Ale przy dynamice z 1h 25 zobaczymy 2.0 mld ebitda.
Z tymi otwarciami coś nieładnie pachnie. We sierpniu otwarli 4 sklepy HP. We wrześniu 2. A zostało 51 sklepów do otwarcia w 4 miesiące.
Przy 2 mld ebitdy bedzie ok 1.3mld operacyjnego P/Ebit na poziomie 10 to nie jest duzo przy aktualnej wycenie. Oczywiscie ciąża koszty finansowe ale zakładam na 2026 ich redukcję.
Pogoda nie przeszkadza moim zdaniem moga miec podobny lfl jak ma lpp w q3 ok 4%. Jedyna zagadka to HP - co tam sie dzieje.
Koszy odsetkowe nie są wielkim obciążenim. Pomijając te nieszczęsne jednorazowe dodatkowe odsetki w 2q od obligacji Softbanku i księgowe ujęcie odsetek od leasingu to odsetki w 1q wyniosły niecałe 60 mln a w 2q niecałe 50 mln.
Tak patrzę na wynik za 2q. Wynik przed opodatkowaniem wyniósł 158.6 mln.
Został obniżony korektą zobowiązania wobec Softbanku na 47.4 mln. Widać nie potrafili policzyć ile trzeba będzie zapłacić Softbankowi za wykup obligacji. Bez tego wynik przed opodatkowaniem wyniósłby 206 mln co powinno się przełożyć na
~39 mln podatku i wynik netto na poziomie 167 mln. Dlaczego podatek wyniósł ~79 mln zł nie można się dowiedzieć z raportu. Ostatecznie mamy wynik 79 mln czyli dwukrotnie niższy od oczekiwanego.
Móchamed - też zauważyłem, że podatek dochodowy i koszty finansowe są wyższe. Co do kosztów finansowych - skąd wiesz, że to chodzi o odsetki od obligacji Softbanku? To pewne? A co do podatku dochodowego. nie znam sie na tym zbytnio, ale wydaje mi się, że w ubiegłym nie mogli odliczyć całej, wcześniejszej straty. Myślę,ze można tylko 50%, a resztę moga odliczyć w tym roku. Ale to tylko moje przypuszczenie, mogę się mylić, nie znam sie na tym. Napisałeś, że dodatknie podatki przechodzą do historii. Czy na pewno? Co do tej sprzedaży uslug - najemcy dostają różne incentivy po otwarciu sklepów w centrach handlowych. Może to być okres rent-free, albo zwrot nakładów poniesionych na fit-out, ale bywa też, że wynajmujący płaci najemcy za usługę marketingową, za co może np. korzystać z loga np.CCC na swojej stronie internetowej. Nie wiem, czy tak jest w przypdku CCC, ale mam takie przypadki z innymi brandami.
Co do Softbanku wszystko jest w raporcie. Jest też nota do kosztów finansowych. Koszty finansowe to nie tylko odsetki. To różnice kursowe, rozmaite wyceny czy odsetki od leasingu, które nie są żadnymi odsetkami ale tak naprawdę częścią czynszu. Jest nota z piękną tabelką. Odsetki od kredytów i obligacji to niecałe 50 mln.
Z analizą podatków daj sobie spokój. Ja się orientuję ale brak informacji w raporcie nie pozwala na jakąkolwiek analizę. Nie ma kalkulacji podatku z różnicami pomiędzy podatkiem księgowym i skarbowym. To tak naprawdę obowiązek. Nie wiem dlaczego przestali to pokazywać.
Co do przychodów z usług. Cokolwiek by to było nie są to buty, odzież czy dodatki przypuszczam, że część to refaktury za wynajem powierzchni do MKRI za powierzchnię do WB.
Raport półroczny jest przegladany przez rewidenta - nie jest to pełny audyt.
Podatek mogl byc kwesta wlasnie ze za duzo sobie odliczyli w poprzednich kwartałach z tych strat z poprzednich lat i trzeba to bylo wyrownac.
Co do wyceny ev/ebitda w granicach 10 to nie jest duzo. Tym bardziej jak popatrzymy na to pod katem zysku netto gdzie przy założeniu minimalnej ebitdy 2mld w tym roku dającej ok 1,3mld operacyjnego. To zakładając ustabilizowanie sie kosztow finansowych na poziomie 300mln rocznie spolka jest w stanie pokazać ok 800mln zysku czyli 10zl na akcje.
A mówimy tu o poziomie minimalnym w tym roku, nie uwzględniającym tych powierzchni nawet jakby to miało byc tylko 200k m2 to i tak sporo. Do tego bedzie jeszcze WB.
Ogólnie mówiąc spolka nie jest droga
to na pewno - problem jest z komunikacja i z obiecywaniem gruszek na wierzbie przez prezesa.
Wysoka efektywna stawka podatku to wynik dużego podatku odroczonego, który nie wygląda jakby był powiązany z bieżącym okresem. To rączek korekta rozpoznanego aktywa i odroczonego podatku, który napompował wynik w ubiegłym roku.
Spółka cię lubi i odpowiada na pytania. Zapytaj proszę dlaczego nie pokazali lfl dla CCC i HP. Zmiana strategii?
Móchamed... naprawdę oczekujesz innej odpowiedzi niz "zmiana strategii". Jak w każdej spółce, w CCC też mają gdzieś pytani drobnych akcjonariuszy. Kiedyś siedział wszędzie jakiś stażysta/student public relation i odpisywał na takie pytania. Teraz to pewnie robi odpowiednio zaprogramowany program AI.
Niech się przygotowują. Nie odpowiedzą, że prezes zdecydował ponieważ lfl dla HP na poziomie -8% wygląda brzydko i nie pasuje do prasowych narracji o szyldzie. Zapytają o to analitycy, którym chyba nie będzie odpowiadać sprawozdawczość w stylu glamour.
Jeszcze jedna ciekawostka. Na stronie 37
"Przychody Szopex Sp. z o.o. ujęte w skonsolidowanym sprawozdaniu z całkowitych dochodów od dnia 28 maja 2025 roku wyniosły 2,8 mln PLN, a wypracowany zysk netto na poziomie 1,0 mln PLN."
Czyli konsolidowali Szopex przez dwa miesiące 2q 25. Zastanawiam się jak w spółce, której przychody za 2024 wyniosły 219 mln przychody za 2 miesiące wyniosły niecałe 3 mln. Spodziewałbym się raczej 30 mln.