RPP blisko ogłoszenia ścieżki obniżek stóp procentowych. Złoty już zaczął mocno reagować. Cyfrowy Polsat może być największym beneficjentem obniżek stóp procentowych. Czuję, że idziemy w kierunku 19 zł na kursie.
I jeszcze to, że rozruch techniczny na największej polskiej farmie wiatrowej w Polsce, której właścicielem jest Cyfrowy Polsat został zakończony sukcesem. Ilość produkowanego prądu wzrośnie razy 2.
Ta spółka powinna być warta 20 zł, a nie 15 zł. Moim zdaniem na bank ktoś duży kupuje. Widać, że maszynki (automaty) skupują akcje. Spółka ma przed sobą perspektywy bardzo mocno zwiększających się zysków.
Interia.pl z grupy Cyfrowy Polsat przegoniła 8 mówiący rynek i zostawiła ich we wrześniu w oddali. Netia, której właścicielem jest Cyfrowy Polsat mocno się rozwija. Autobusy wodorowe i produkcja wodoru z rekordem. Porty Praskie, deweloper którego właścicielem też jest Cyfrowy Polsat z ogromną sprzedażą mieszkań i są bliscy aby dostać zgodę od Warszawy na dalszą rozbudowę. Wiatraki w 3 kwartale wykręciły najwyszy wynik w produkcji energii, co bardzo mocno powinno być widoczne w raporcie. Telewizja Polsat zaczęła zwiększać oglądalność i wpływy z reklam. Tutaj 30 zł może być szybciej niż myślimy. Dlatego podejrzewam, że duży kapitał wchodzi.
A jak kilka tygodni czy miesięcy temu Wam pisałem, że CYFROWY jest jedną z czterech-pięciu najbardziej perspektywicznych spółek na całej GPW to byłem wyśmiewany. Ale spokojnie nie w smak to było tym większym graczom, którzy chcieli i chcą jak najwięcej skupić z rynku po taniości w przedziale 14-19zł.
Tutaj wycena za akcję na poziomie 40-50zł w perspektywie 1-3 lat nikogo nie powinna zdziwić.
Koszty odsetkowe spadają, a jednocześnie liczne inwestycje robione w ostatnich latach i dalej w kolejnych zaplanowane zaczynają i zaczną operacyjnie generować gotówkę. Do tego CYFROWY jest akurat w kilku branżach "topowych". Także spółka multi business.
Oczywiście będą tacy co wyskoczą już przy ok 20zł żeby zgarnąć 20-40%. Ale fundamentalni inwestorzy poczekają 1-3lata i dopiero zaczną wychodzić na dużo wyższych poziomach.
To moja opinia, niezmienna. Każdy ma swój rozum i robi co chce.