Czy jest tu może ktoś na tyle zorientowany, żeby napisać czy po sprzedaży tej "wydzielonej części przedsiębiorstwa" coś tam jeszcze zostanie? Jakiś czas temu widziałem info, że Mercor wróci do tego samego rodzaju działalności, czyli będzie konkurentem firmy, którą właśnie sprzedał. Nie wiem czy to aktualne i jaki czas ew. musi minąć...
Wyczytałem, że stworzyli nową markę MCR, czyli coś w tej firmie jeszcze zostanie po tej sprzedaży. Czy ktoś wie, za jaką części przychodów (ew. zysków) odpowiadała ta sprzedawana część? No w każdy razie wygląda na to, że dalej będą działali w podobnych branżach (czyli zabezpieczeń przeciwpożarowych), a do oddymiania grawitacyjnego wrócą jak tylko będą mogli (przypuszczam, że jest jakiś okres karencji). Kupiłem kilka miesięcy temu tą spółkę pod tą transakcję. Liczyłem na wzrost pod dywidendę... Cena sprzedaży sugeruje, że powinien być jakiś zauważalny wzrost...
No już dawno o tym było, ale ok zlituje się i wkleję. Przecież nawet w tym linku że stooq jest. Czytać co prezes mówi. A prezentacje firmy wam znajdę i wkleję później
Bardzo cieszymy się z finalizacji transakcji z Grupą Kingspan. Pod skrzydłami nowego inwestora rozwijane będą nadal, pod marką 'Mercor', nasze produkty z obszaru oddymiania grawitacyjnego oraz wentylacji pożarowej. Jednocześnie dzięki sprzedaży pozyskaliśmy środki na realizację kolejnych planów biznesowych, m.in. z obszaru Bezpieczeństwa Przeciwpożarowego 4.0. Planujemy także umacniać naszą pozycję w zakresie zabezpieczeń ogniochronnych konstrukcji budowlanych oraz drzwi i bram ppoż, aktywnego gaszenia mgłą wodną, które znajduje coraz szersze zastosowanie w obiektach przemysłowych, logistycznych oraz innych, jak również magazynów energii, odpowiadając na zapotrzebowanie rynku w zakresie bezpiecznych i ekologicznych źródeł zasilania. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, naszą intencją jest także skierowanie znacznej części środków z transakcji do naszych akcjonariuszy" - powiedział prezes Mercor Krzysztof Krempeć, cytowany w materiale.
"Zamierzamy rekomendować przeznaczenie znaczącej części środków uzyskanych z transakcji na wypłatę dywidendy. Stanowi to kontynuację naszej polityki dywidendowej - od 2010 roku wypłaciliśmy naszym akcjonariuszom łącznie 235 mln zł dywidendy. Transakcja oznacza także możliwość dalszego rozwoju Spółki w pozostałych obszarach działania oraz inwestycje w nowoczesne obszary bezpieczeństwa takie jak wykorzystanie mgły w gaszeniu czy rozwiązania z zakresu Przemysłu 4.0"