Dnia 2025-10-01 o godz. 18:21 suba napisał(a): > zadaj sobie pytanie, dlaczego nie cena rynkowa, a 20% niżej...
Odpowiedź jest bardzo prosta.. Ktoś chce za tą cenę kupić a inny jest skłonny za taką sprzedać.. Transakcje pakietowe (zwłaszcza duże) mają „dziwne" dla laika reguły.. Jedną z nich jest obopólne zainteresowanie aby sztucznie nie podbijać/zaniżać rynku.. Całkiem niedawno (w lipcu br), miała miejsce spora transakcja pakietowa na akcjach CDR, i była zawarta z dyskontem (ok. 14,55%) poniżej ceny giełdowej, a jej wartość wyniosła ok. 294 mln zł.. Masz jakieś spiskowe teorie na ten temat..? (wg z punktu widzenia drobnego spekulanta jeden wiele „stracił" inny zyskał..!) Bo o ile wiem nikogo to nie rozgrzało..? xDD Najpierw zrób uzgodnienia/założenia wstępne uwzględniające fakt, że „drobne" kwoty (do 1-2 miliona zł) możesz sobie kupić/sprzedać bez żadnych większych reperkusji.. Inaczej jest jeśli kwota idzie w miliony a ty jesteś jakoś powiązany z firmą, której dużej ilości akcji się pozbywasz.. Ważne jest czy masz więcej tych akcji i czy są to powiązania towarzyskie, rodzinne, pracownicze itp.. Generalnie każdy akcjonariusz powinien być zainteresowany aby duża sprzedaż nie wywołała sztucznego spadku wartości..
Ostatecznie takie pytanie powinno brzmieć następująco: - czy sprzedający potrzebuje natychmiast daną kwotę.. bo np trafiła się szybka okazja kupna willi/wyspy/pałacu itp w Hiszpanii.. Karaibach.. xDDDD No i „tajemnica" wyjaśniona! Transakcje pakietowe są czynione właśnie dlatego - ponieważ wiadomo, że szybka sprzedaż to duże prawdopodobieństwo, znaczącej obniżki pozyskanych środków.. A również czas jej zebrania (na giełdzie) mógłby przekroczyć termin wyznaczony przez sprzedawcę tej hipotetycznej okazji..
Natomiast wniosek jest ciekawy, że ktoś (komu zapewne „odjechał peron" xD) postanowił zainwestować długoterminowo znaczącą kwotę..
Wymyśl lepszy przykład, bo ten z willa za 300 mln jest głupi, chyba że nie potrafisz?
Zapewne ktoś policzył, że reinwestując zyska więcej, niż mógłby w przewidywalnej przyszłości zarobić na akcjach CDP.
Ilość możliwości wyjaśnienia jest niemal nieograniczona, a przykład z willą wydaje się być nieprzeciętnie głupi
Dnia 2025-10-02 o godz. 18:47 ~Męczysław napisał(a): > Wymyśl lepszy przykład, bo ten z willa za 300 mln jest głupi, chyba że nie potrafisz? > > > > Zapewne ktoś policzył, że reinwestując zyska więcej, niż mógłby w przewidywalnej przyszłości zarobić na akcjach CDP. > > Ilość możliwości wyjaśnienia jest niemal nieograniczona, a przykład z willą wydaje się być nieprzeciętnie głupi
Drogi męczysławku.. pomijam rezydencje wielomiliardowe (w $) A oto na twój użytek zestaw willi, które twoim zdaniem nie istnieją:
Villa Leopolda, Lazurowe Wybrzeże - Francja - około 750 milionów dolarów.
Villa Les Cèdres, Saint-Jean-Cap-Ferrat - Francja - około 450 milionów dolarów.
Les Palais Bulles, Cannes - Francja - jakieś 420 milionów dolarów.
Four Fairfield Pond, Hamptons, Stany Zjednoczone - jakieś 250 milionów dolarów.
Kensington Gardens, Londyn, Wielka Brytania - coś ponad 220 milionów dolarów.
Myślę, że pomogłem ci pozbyć się kwoty powyżej 300 mln zł, która uwiera w twojej kieszeni..? xD
(Znam kilku polaków, którzy posiadają wille na tym poziomie w różnych regionach świata..)
Widzę, że nie zrozumiałeś. Nie kwestionowałem faktu, że takie rezydencje nie istnieją, tylko podawanie takiego przykładu uznałem za nieudane.
Być może słyszałeś o takich Polakach, ale to nie jest równoznaczne ze znakiem takich osób. Przy takich wartościach nieruchomości, to raczej mówimy o miliarderach, a nie milionerach. Lista miliarderów jest w Polsce dość krótka.
Próbujesz sobie dodać, otaczając się blaskiem rzekomo znanych miliarderów. Robi się to już słabe
Lepiej wróć do pisania elaboratów na temat prowzrostowych czynników i wydarzeń dotyczących świetlanej przyszłości CDP, jedynej rozpoznawalnej na świecie polskiej marki i do tego multimedialnej.
Dnia 2025-10-02 o godz. 19:54 ~Męczysław napisał(a): > Widzę, że nie zrozumiałeś. Nie kwestionowałem faktu, że takie rezydencje nie istnieją, tylko podawanie takiego przykładu uznałem za nieudane. > > Być może słyszałeś o takich Polakach, ale to nie jest równoznaczne ze znakiem takich osób. Przy takich wartościach nieruchomości, to raczej mówimy o miliarderach, a nie milionerach. Lista miliarderów jest w Polsce dość krótka. > > Próbujesz sobie dodać, otaczając się blaskiem rzekomo znanych miliarderów. Robi się to już słabe > > Lepiej wróć do pisania elaboratów na temat prowzrostowych czynników i wydarzeń dotyczących świetlanej przyszłości CDP, jedynej rozpoznawalnej na świecie polskiej marki i do tego multimedialnej.
Drogi mięcisławku To ty nie zrozumiałeś, że CD Projekt jest na naszym poletku firmą absolutnie wyjątkową.. i fanaberie prawdziwych (dolarowych) miliarderów mogą tu występować, występowały i są na porządku dziennym.. W końcu to do Redów (nie premiera/prezydenta PL) przyjeżdżał osobiście Elon Musk.. Ostatnio u prezesa CDR gościł prezes Apple'a.. A prezesi Nvidia czy Microsoftu - często zapraszają do swoich loży naszych Join CEO - na globalne iventy czy inne Super Bowle..!! xD Wbrew pozorom ma to jakieś znaczenie.. ponieważ managerowie na tym poziomie nie tylko zabiegają wyłącznie o kontakty merkantylne.. ale też takie, które dodają blasku i prestiżu ich firmom..
Prawdopodobnie należysz do tego komentariatu, który nie wierzy w światowy potencjał polskiej myśli technicznej czy artystycznej (jeśli to nieprawda - to przepraszam). Redzi to jedyna polska firma, która podchodzi do świata bez cienia kompleksu ale też bez buty czy tromtadracji.. Znają swoje silne strony i nie mają się czego wstydzić - nawet przeciwnie - z wielu dokonań mają prawo być dumni.! Dlatego też są przez światowe gremia branżowe (i nie tylko) traktowane na serio i z szacunkiem.. Chodzi o to, że globalni potentaci (czyli ci dolarowi miliarderzy) niemal co tydzień sondują możliwość wejścia w akcjonariat..
Ps Niektórych naszych miliarderów nie chciałbyś znać - bo to czasami nieciekawe postacie bez „blasku" - i w PL jest ich znacznie więcej niż w „oficjalnym" (Forbesowym) obiegu.. Niektórzy wręcz się opłacają redakcjom aby nie uwzględniać ich majątków inni tak je rozparcelowali, że podziwiam jak je ogarniają.. Niektórym kibicowałem w ich wzlotach i upadkach.. Z mojego punktu widzenia ciekawsze są nieliczne lecz sympatyczne znajomości wsród niektórych prawdziwych (światowych) miliarderów.. Na dodatek (i to może jest „słabe"?) nie odczuwam z tego powodu żadnej satysfakcji i to raczej siebie uważam (oni może też?) za „wartość dodaną"..! xDDDD Dziękuję że traktujesz mnie jak przypadkowego drobnego akcjonariusza bez wiedzy i kompetencji.. xD Męczyło mnie już - traktowanie jako „wyrocznię" czy „wskaźnik/antywskaźnik" - posiadający miliardowy pakiet.. xDD Jedni wyceniali mnie na 100 tys akcji inni na ponad milion (zrób research 2 razy popełniłem błąd i pokazałem ułamek posiadanych akcji) a spory pakiecik (jaki nadal posiadam) mógłby spowodować spore zawirowania.. xDDD A już na pewno ból dudy u tutejszych spekulantów.. Na koniec to moi znajomi zabiegają o kontakty ze mną - nie ze względu na stan posiadania - tylko doceniają kompetencje.. i (mam nadzieję) walory towarzyskie! xD
Wracasz do formy! Jestem oszołomiony i onieśmielony. Przy tobie forumowy mitoman podpisujący się jako Ireneuszofficial ze swoimi 17toma Porsche, dwoma tysiącami pracowników i 34000 akcji jest jak brzydki pryszcz na jeszcze brzydszym świńskim zadku. Nie dorównuje ci stylem i fantazją.
Dnia 2025-10-02 o godz. 23:37 ~Męczysław napisał(a): > Wracasz do formy! Jestem oszołomiony i onieśmielony. Przy tobie forumowy mitoman podpisujący się jako Ireneuszofficial ze swoimi 17toma Porsche, dwoma tysiącami pracowników i 34000 akcji jest jak brzydki pryszcz na jeszcze brzydszym świńskim zadku. Nie dorównuje ci stylem i fantazją.
Drogi mięciu.. wystarczy sprawdzić. xD Tyle oratorskich zabiegów.. ironii... W celu samo-zaorania.. EOT
Ps W czasach - kiedy nawet byle kto - może zostać prezydentem..? Kiedy laureat Nobla, wielki polityk albo wynalazca czy odkrywca naukowy jest wyzywany (przez byle menela z kolejki do socjalu).. to ty jesteś onieśmielony garścią mamony..? xDD
Dnia 2025-10-03 o godz. 20:50 ~Męczysław napisał(a): > Chyba nie wyczułeś ironii i kpiny, jesteś megalomanem na 100%, i jestem przekonany na 99% że jesteś mitomanem, dokładnie takie robisz wrażenie:)
Drogi mięciusławku Chyba nie zrozumiałeś, że od dawna nikogo (do niczego) nie przekonuję ani nikomu nie próbuję imponować.. Ja tylko od kilkunastu lat - przedstawiam rzeczywistość - podaję fakty świadczące o nieustannym rozwoju i wzroście wartości tej Firmy.. No i po prostu... nieustająco (od około złotówki za akcje)... zarabiam.. Jeśli to świadczy „megalomanii".. no to nim jestem.. xD A ty tylko od jakiegoś czasu „robisz wrażenie" na walorze, który od wielu lat jest skazany na gigantyczny sukces..!