Dlaczego uważasz że PGE musi dopłacić? Info dotyczy bloku gazowego, PGE jest nadal zainteresowana zakupem spółki od EA, jeśli chodzi o sam blok to na dzień dzisiejszy w spółce dzieci mają chyba coraz więcej do powiedzenia i na podstawie wywiadu w parkiecie sądzę że to one zablokowały sprzedaż.
A co innego mają wymyślać? Atmosfera na papierze siadła, nie ma w tej chwili pod co grać, skoro mają finansowane to będą ten projekt ciągnąć. Jedyne pod co można zagrać to nie sprzedaż udziałów w spółce od atomu, ale sprzedaż gruntów na której pierwotnie mieli budować ea (przy założeniu o definitywnej rezygnacji z Bełchatowa z uwagi na warunki wodne)
Jak to skąd? Z wygaszenia core businessów i wysokich kosztów prowadzenia firmy. Wszyscy analitycy przewidują bardzo złe wyniki. Oby to było kilka/kilkanaście mln zł straty, a nie kilkadziesiąt. I oby kurs już te wyniki uwzględniał, bo jeśli nie to jutro będzie źle…
Gościu oby nie spadło. Liczę na to, że rynek to uwzględnia, bo wszyscy analitycy trąbili od dawna, że spółka co najmniej przez kolejny rok będzie miała coraz gorsze wyniki. Pytanie, czy to będzie kilka/kilkanaście mln zł straty netto, czy kilkadziesiąt mln zł. Wtedy będzie źle… Sam mam akcje i od tygodnia myślałem, czy nie wywalić przez ten dzisiejszy raport, ale postanowiłem grać długoterminowo do 2027-2028 pod elektrownię, więc kij może nie będzie tak źle, a jeśli już to na chwilę…
Wyniki kiepskie, ale można było się spodziewać. Wartość księgowa na akcję co najważniejsze bez zmian. Za to jaja są w akcjonariacie. Jak już ktoś zauważył OFE dokupiły sporo akcji i aktualnie realny free float to jakieś 4%!