jeśli wziąć pod uwagę podstawowy wskaźnik do wyceny aktywów jakim jest ebitda w odniesieniu chociażby do średniej wycen innych spółek energetycznych z sektora na poziomie ok 2,5 daje wycenę na poziomie ok 25 zł na koniec tego roku o ile nie wymyślą kolejnych wirtualnych odpisów aby zaniżyć wynik a w przyszłym roku ta wycena była by wyższa bo powinny zacząć pracę 2 ccgt zwiększające o 100% moce wytwórcze w spółce
openerem kiedy do Ciebie dotrze,że to wszysto co czytasz,widzisz w notowaniach,ta narracja o zadłużeniu,o wiarygodności notowań,dodatkowo przecieki prasowe(kontrolowane) jak to mogą rozwodnić nam wk grupy to jest właśnie propozycja Orlenu,czyli 15-17 zł,to jest dokładnie to samo co mówi oficjalnie Orlen-więc pytam ponownie,co zrobisz,gdy taką cenę zaproponują?
wiesz dlaczego Orlen tak pompują a nas trzymają jak widły w gnoju,własnie dlatego,że fundusze już założyły,że i ostatnie 9% Energi dostaną za ochłap z pańskiego stołu
Dnia 2025-09-24 o godz. 11:25 ~DirtyGames napisał(a): > czyli gg już sprzedała się i tym samym pogrążyła mniejszościowych ?
wprost przeciwnie,tylko GG jeszcze walczy i aż dziw bierze,że stojący z boku,biernie sie przyglądają,lub nawet szkodzą,nie chcą jej wspomóc w tej walce,zamias dołączyć i wspierać GG,dlatego uwazam,że GG powinna priorytetowo potraktować interes tylko akcjonariatu GG,bo "ulica' na to nie zasługuje,niech cieszą się ochłapami
niezaleznie kto jakiej wyceny oczekuje juz sama Wasza wymiana zdan pokazuje ze wezwania nie moze byc bo jest zbyt ryzykowne. najbardziej prawdopodobna wymiana w przedziale 1/2 -1/3 i ewentualnie pewnie pozniej dopiero decyzje o losach energii
zgadzam się z Tobą,że parytet były lepszy,jednak ta propozycja póki co nie znalazła zainteresowania,podejrzewam,że wolą wykupić przymusowo,wydzielic co ma być wydzielone i Energa wróci do notowań w składzie akcjonariatu takim,jak jest obecnie w Orlenie,tylko już bez nas na jej pokładzie,ale jak ktoś zechce sobie kupic jej akcje,to oczywiście kupi,tylko po np.60
darku zobaczymy jakie będą propozycje i wtedy będziemy reagować bo może się okazać jak napisał xxx że ogłoszą wymianę po ustalonym wg nich parytecie i nie będzie za bardzo manewru - opcji jest kilka jedną sprawą bezie ruch orlenu ale zostają jeszcze tacy akcjonariusze jak emeryt czy arskizan który jak twierdzi nie odda nawet w wezwaniu jeśli cena będzie zbyt niska - coś sprzedam coś zostawię
skoro Essaliens ma być dogadany z Orlenem i cena wezwania w okolicach 17 zł to dlaczego do tej kwoty nie skupują akcji aby zebrać z rynku jak najwięcej - myślę że jak wynika z ostatnich medialnych przecieków Essaliens sam nie jest pewny jak sprawę rozegra Orlen
Arkizon i jego plebania robią tu takie kółka że w głowie Ci się nie mieści i Oni tym bardziej zawiną ogon i pierwsi uciekną, a emeryt dużo pisze i nic poza tym
w wolnym obrocie poza Orlenem jest ok 37 mln akcji z tego niech ma 3 mln Esaliens i 15 mln GG zarówno w umowach jak i u członków GG mających część akcji poza GG co sprawia że dalej połowa akcji jest gdzieś ulokowana i aby dokończyć temat wykupu Energi o tych akcjach również muszą pomyśleć
uważam ze jeśli miało by być wezwanie po 17 zł to nie osiągnął 95 % aby móc zrealizować przymusowy wykup i cena zostanie podniesiona
tak będzie tylko w jednym przypadku,gdy wszyscy na czele z GG bedziemy jak jedna drużyna,jedna "pięść',bierność,oczekiwanie,że GG wszystko załatwi,rumakowanie na własą rękę,bardziej szkodzi niż pomaga.Dlatego pytam po raz kolejny,dzwoniłeś,pisałeś do GG z pytaniem.Jak możesz pomóc?
Darku,pomimo różnic światopoglądowych ,ja swojego pakietu nie oddam w ew wezwaniu ,poczekam do bólu-najwyżej mnie przymusowo wykupia,nie jestem w GG ,ale nawet rozważam ew kontakt z GG,może jakieś namiary?pzdr
Dnia 2025-09-24 o godz. 13:03 ~xyz napisał(a): > Darku,pomimo różnic światopoglądowych ,ja swojego pakietu nie oddam w ew wezwaniu ,poczekam do bólu-najwyżej mnie przymusowo wykupia,nie jestem w GG ,ale nawet rozważam ew kontakt z GG,może jakieś namiary?pzdr
bez urazy,ale jeżeli sam nie potrafisz znależć kontaktu do GG,to niestety ale uważam,że mnie podpuszczasz,to wręcz niemożliwe,ze potrafiłeś kupić akcje Energi a kontaktu z GG znależć nie możesz,to jak te akcje kupowałeś,na chybił trafił,nie czytałeś nic o spólce,perspektywach o akcjonariacie itd
wymiana jest najprostsza i najbardziej bezproblemowa forma. myslicie ze parytet wymiany lotosu i pgnig kazdego akcjonariusza zadowolil? a o ilu slyszeliscie zeby robili protesty czy poszli do sadu? dlatego zrobia tak samo. to tez wyjasnia dlaczego orlen rosnie a energa nie. wk wychodzi 1/4 jeszcze pol roku temu nikt by sie na to nie zgodzil. dzis to juz wychodzi ponad 20 zl za energe i to jest powyzej zaksiegowanej kwoty. duzych biora zeby wysondowac przy jakiej cenie nie beda sie bujac po sadach. wrocil finansowy moze w koncu policzy. w pesymistycznej wersji 1/4 plus dorzuca jakis bonus
Skoro Pan Jan ma akcjie od IPO zakupione po 17 zł nie sądzę aby je teraz sprzedał po 17 zł po 10 latach straconych bez zysku bez pokrycia chociażby inflacją to samo z essaliens - jeśli mogli zarobić np. na enei czy tauronie po 50 80 % tylko w tym roku to dlaczego mieli by oddać akcje orlenowi po 17 zł zarabiając mniej niż 30 % - skoro mogą chcieć wyrównania parytet to też okolice 25 zł przy dzisiejszej cenie Orlenu - także czekamy co uradzą profesjonaliści
skoro Essaliens ma być dogadany z Orlenem i cena wezwania w okolicach 17 zł to dlaczego do tej kwoty nie skupują akcji aby zebrać z rynku jak najwięcej -właśnie to,ze kurs już kolejny raz odbił się od 15-tu,sugeruje cenę w okolicach 17-tu,Esalians nie ma interesu by podbijać wyżej z prostego powodu,nawet wezwanie za kolejy ochłap wymaga otoczki propagandowej typu/cena jest super,przecież to100% więcej od obajtkowej itd/spojrz lepiej ile akcji Orlenu sprzedał Esalians przed rekordową dywidendą,a być może podzielisz moje podejrzenia
gdyby już teraz miało być 24,kurs nie kisiłby się na 14-tu,chyba logiczne,obecnie rozgrywany/sondowany jest scenariusz okolice 17-tu,gdy zmienią zdanie,a tylko nasza presja może to spowodować,kurs ruszy wyzej
Co ty myslisz ze jak cos sie wie to biegają- dzwonią po znajomych i tajemnice rozgłaszają? A moze raczej zlecasz to maklerowi i dajesz podstawione konta i dogadujesz sie ze sprzedającym bo tylko wowczas ma to sens I od wyborow az do teraz obserwowalismy bardzo duzy przewał akcji a wszystko to na mało plynnej spolce gdzie sporo akcji jest zwiazany umową z GG -zblokowanych Moze tak?