1. Przychody za Q2: ZERO. Przychody za H1 2025r.: 112 tys. PLN 2. Koszty działalności operacyjnej za Q2: 703 tys. i za H1 2025r.: 1 mln 540 tys.. 3. Skąd koszty działalności operacyjnej w Q2? 387 tys. PLN to amortyzacja (czyli starzenie się majątku) oraz 264 tys wynagrodzenia pracownicze i wydatki pokrewne. 4. 9 etatów pracowniczych odliczając jeden etat prezesa.... w tej spółce jest moc. Kadra i zasoby ludzkie mega silne. 5 A ile ta wydmuszka wydaje na coś ewentualnie związanym z działalnością? Q2 2025r. Zużycie materiałów i energii: 43 tys. PLN czyli 14 tys. miesięcznie, tyle chyba wydaje osiedlowa Żabka.
Brawo! 93% kosztów, które ponosi spółka to są pieniądze wydawane tylko na to aby dalej trwać: na amortyzację i na opłacenie 9 etatów. Z czego etat prezesa pochłania pewnie połowę środków.
3 miesiące i zadłużenie wzrosło o kolejne 360 tys. PLN łącznie przez pół roku wzrosło o 600 tys. PLN.
Zaskakuje precyzja podawania wyników finansowych. Co do jednego grosza. Po co? Chyba tylko po to, aby liczby w bilansie wydawały się dłuższe.
Na koniec Q2 2025r. spółka posiadała gotówkę w kwocie precyzyjnie przez nią podaną: 804 PLN i 17 groszy. 17 groszy - ta precyzja opisu swojej nędzy jest zabawna.
W 2022r, gdy spółka składała wniosek patentowy obiecywała, że wkrótce rozpocznie pierwsze badania na zwierzętach. To "wkrótce" trwa już prawie 3 lata. Patent jest, a badania in vivo nawet nie ruszyły. Miejmy nadzieję, że sytuacja się odmieni. Mając przeciętnie licząc 2 osoby zatrudnione na pełen etat i 14 na pół etatu prace powinny ruszyć z kopyta.
Spółka trochę ma ale to wciąż spółka typu grow, skąd przychody na etapie inwestycji w rozwój? Tu gra w poszukiwanie akcji. Spółka może coś ogłosi skoro ktoś tak chcę kumulować a akcji brak
W bilansie za Q2 2025r. znalazłem fascynującą pozycję po stronie Aktywa:
". Krótkoterminowe rozliczenia międzyokresowe". One wzrosły Q2 2024r v Q2 2025r z 2 mln 500 tys. PLN do 3 mln 372 tys. Wzrosły o ok 800 tys. PLN. To jest mnie więcej kwota, którą spółka wydała na pensje dla tych swoich 8 etatów pracowniczych + pensja dla prezesa + rachunki za "prąd i gaz".
Spółka w swoim sprawozdaniu wyjaśnia, że w tej pozycji upycha poniesione nakłady na Badania i Rozwój. Może tak uważać, że pieniądze wydane na Badania i Rozwój wzbogaciły jej majątek. Wszystko fajnie lecz do czasu. A co będzie, gdy biegły uzna przy badaniu tego lub następnego bilansu rocznego, że te nakłady poszły w błoto i trzeba je zaksięgować po stronie Pasywów jako stratę?
3 mln PLN jako potencjalna strata. To jest całkowicie realny scenariusz. Nie mówię, że nastąpi to w tym roku obrachunkowym.
Powiedział expert, wg mnie nic nie warte są twoje tu wpisy, i co prawda -fausz? , a propo poczytaj ile wzięła Rada nadzorcza w 2024 roku napisze Ci całe 5k o kuzwa pralka do wyciągania kasy, ja pitolę gość, może zastrzeż patentowo swoje myśli, pewnie będą o wiele warte, szok
Dnia 2025-09-23 o godz. 09:06 ~Ernest napisał(a): > Nie będzie bo ten patent jest praktycznie nic nie warty
Oczywiście, że jest nic niewarty. Opatentować można sobie co się chce. Ważne, aby tego nie zrobił nikt wcześniej. Do tego patent obejmuje tylko rynek w Polsce.