• MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: ~wiki [83.5.244.*]
    Moj
    ładnie sie ostatnio zachowuje
    widać ,ze tu drzemie ładny potencjał
    myslę ze do końca roku da łądnie zarobić

pozdrawiam
  • Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    W piątek zacząłem zakupy, a dzisiaj dobrałem ociupinkę po 3,40:)
    Znowu dobrałem po 3,45-3,47 zł.
  • Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: ~gorol-gorol [193.200.150.*]
    I słusznie bo jest bardzo tanio. Ja nie mam już gotówki. Jakbym miał to bym dobierał. Moja wycena tylko fundamentalna sprzed infa o NWZA więc nie uwzględniająca efektu wejścia nowego inwestora:

Wycena fundamentalna. Średni C/WK na GPW to 1.5 ale obejmuje spółki w różnym stanie. Takie co chylą się ku upadkowi są zadłużone i wykazujące straty. MOJ S.A jest w doskonałej sytuacji i regularnie płaci dywidendy. Moj ma 2.20 zł gotówki na akcję i nie zawacha się jej użyć w odpowiednim momencie :)

Wyceniłem MOJ podstawie wskaźników spółek płacących dywidendy i również mających zyski za ostatni rok. Nim podam wyceny przypominam moje wcześniejsze poziomy cenowe dla MOJ. Na MOJ S.A następna fala przetestuje 7.50zł a kolejna 12zł.

Średnia C/WK spółek płacących dywidendę jest 2.15 a płacących dywidendę i mających zyski 2.32.

Wycena MOJ na podstawie średniego C/WK sółek płacących dywidendę (91 spółek):

MOJ 8.01 (7.50 to nie jest nawet dorównanie do średniej!!!)

Wycena MOJ na podstawie średniego C/WK sółek płacących dywidendę i mających zyski (78 spółek):

MOJ 8.65

Wycena MOJ na podstawie średniego C/Z sółek płacących dywidendę i mających zyski (78 spółek):

MOJ 11.91
    Wycena jak najbardziej realna, z tym że byłoby to wszystko bardziej wiarygodne gdybyś podał link do aktualnych średnich wycen C/WK i C/Z dla spółek zyskownych. Lub przynajmniej źródło, z którego korzystasz.
    Pozdrawiam
    Wycena wyliczona 10 września na podstawie danych aktualizowanych codziennie przez GPW http://www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spws1/wskznapl.html
    Średnie liczyłem sam bo giełda nie prowadzi osobnych statystyk dla spółek dywidendowych ani zyskownych. Brałem pod uwagę tylko spółki które mają współczynnik C/Z czyli obejmuje to też takie które w niektórych kwartałach traciły ale w sumie w ciągu roku zarobiły i dodatkowo te które mają podaną stopę dywidendy czyli płaciły dywi w ciągu roku. MOJ S.A. od debiutu wszystkie kwartały ma na plusie i płaci dywidendy co rok więc jest lepszy niż przeciętna spółka zyskowna i powinien być notowany powyżej takich średnich.

• Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: ~ed [85.222.86.*]
    gorol dobrze goda.Hej.
    OK, z tym że jak się do tej średniej wlicza Anti, Besty, Chemosy i inne takie "perełki", wykazyjące C/Z = 5000, to ta średnia artytmetyczna może wyjść oderwana od realiów.
    Zgadza się. Z C/Z jest też taki problem że w okresie wychodzenia z kryzysu zyski są bardzo zmienne i wogóle niskie. Dlatego za właściwą uważam wycenę wg C/WK. W mojej wycenie podkreśliłem cenę 8.65 która wynika z C/WK a nie 11.95 która wychodzi ze średniego C/Z.

Ale ponieważ obecna sytuacja MOJ i jego historycznie jego wyniki są lepsze niż przeciętne dla spółek dywidendowych (i ponieważ MOJ ma kupę kasy do zainwestowania) to uważam że 8.65 to jest początek zakresu fundamentalnie godziwej wyceny.
    Właśnie ta "kupa kasy" jest tutaj najważniejsza - wystarczy ją tylko dobrze zainwestować. Bo MOJ to ani bank, ani SKOK żeby zajmować się pożyczaniem pieniędzy na procent.
    Jak ją całą dobrze zainwestują to mogą zwielokrotnić wartość firmy. To jest szansa na kosmiczny wzrost wartości ale na dziś i bez tego ostrożna wycena fundamentalna na podstawie średniego C/WK wskazuje że cena godziwa to 250% obecnej ceny giełdowej lub więcej bo firma w sytuacji lepszej niż średnia.

2 lata temu w prospekcie emisyjnym zapisali że z emisji pójdzie na przejęcia w kraju i za granicą 9 mln. Uważam że będą stopniowo inwestowali w różne przedsięwzięcia. Może czekają na okazje a może już mają coś umówione.
  • Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: ~de [194.117.241.*]
    a co to było to 40K ???
  • Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: ~MOJ [83.71.137.*]
    umówiona tranzakcja, ktoś z kimś umówił się na tę godzinę, że mu odsprzeda 40k akcji, to wszystko. Nie robiliście tak?
  • Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: ~roy [89.191.152.*]
    oj ktoś załadował na zamknięciu 40k, szykuje się powoli niezła jazda, 20 zeta może być mało, zobaczxymy co jutro
  • Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: sadar1975 [213.17.203.*]
    Witam!

OOO widzę znajome twarze, powinno być dobrze.

Pozdrawiam,
    Jeszcze trochę dokupiłem. Teraz możemy już rosnąć ... ale pośpiechu nie ma:)
  • Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Ja też, zgodnie z planem 3 K dzisiaj...
  • Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: MO14000 [85.89.173.*]
    Witaj coolturalny i na tym forum:)
  • Re: MOJ - uwaga na powrót SMOKA Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Witaj Jethro..
[x]
MOJ 1,41% 1,44 2025-11-06 09:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać