W najgorszym wypadku można zmniejszyć podatek z zysku innych akcji żeby nie płacić po nowym roku.
Według mnie chyba że się mylę kupić akcje zabrać dywidende I sprzedać na minus wtedy można zmniejszyć podatek.
Przykład kupuje akcje za 100 tys dywidendy 6 tys I sprzedaje za 94 tys wychodzi się na zero,ale wykazana strata jest 6 tys .A dywidenda nie jest brana pod uwagę.
Ale to tylko teoria lepiej być na plus niz tak robić.
Dnia 2025-09-19 o godz. 11:55 ~Szubi napisał(a): > W najgorszym wypadku można zmniejszyć podatek z zysku innych akcji żeby nie płacić po nowym roku. > > Według mnie chyba że się mylę kupić akcje zabrać dywidende I sprzedać na minus wtedy można zmniejszyć podatek. > > Przykład kupuje akcje za 100 tys dywidendy 6 tys I sprzedaje za 94 tys wychodzi się na zero,ale wykazana strata jest 6 tys .A dywidenda nie jest brana pod uwagę. > > Ale to tylko teoria lepiej być na plus niz tak robić. > > > > Jeżeli źle myśle to mnie poprawcie.
IKE akcje i nic nie zapłacisz podatku tylko dalej nim "obracasz".
Dnia 2025-09-19 o godz. 12:45 ~Szubi napisał(a): > Tak ale niski limit jest dla niektórych jeżeli mają więcej gotowki i inwestują więcej np kilkaset tys
Takie kwoty to obecnie ludzie wkładają np. w złoto inwestycyjne i rozliczają je po 6 miesiącach od chwili zakupu również nie płacąc grosza podatku.
Zloto jest ryzykowne do spekulacji po tych cenach 13,5-14 tys za 31gram uncje.Konflikt się zakonczy to może spadać do nieba nie będzie roslo
Takie moje zdanie
Twoje zfanie jest niewiele warte, szubi, co wyszlo na pkn orlen. A zloto bedzie roslo. 15 lat temu nikt nie sadzil, ze BTC wart 1 usd bedzie kosztowal 120 tys usd. Tyle jest warta twoja "wiedza" szubi kredytowcu.
Zarob pajacu jak ja na orlenie tyle pogadamy.Zloto będzie roslo do 100 tys za uncja księżycowy pajac.Zakonczy się wojna pogadamy jak kupiłeś po 14 tys za uncje.
Podatek od dewidendy zabieraja odrazu, więc tego nie musisz rozliczac, a straty od zysku możesz rozliczyć żeby zmniejszyć podatek od zysku dwa lata z rzędu przez całe życie. To jest słabe. W Polsce jest taki przepis jeśli 3 lata z rzedu miałes strate o 20 tys zł a w czwartym zarobiłeś 10 tys to i tak zaplacisz podatek za ten czwarty. I jeśli chcesz zmniejszyć podatek wtedy straty wrzucasz w podatek ale tylko raz w życiu dwa razy z rzedu .
Ale według mojego przykładu zmniejszy się strata jezeli zakupie np za 200 tys sprzedam 188 tys po dywidendzie, dywidenda 12 tys bez podatku to te 12 tys straty powinno zmniejszyć podatek 12000x19 procent 2280 podatku mniej by bylo za inne akcje na których zarobilem
Nie pisz bzdur
Przepis mówi, że jednorazowo możesz odliczyć miliony zysku od strat, ale maksymalnie 50% sumy straty
Mam stratę 60 tysięcy z 2023r, w tym roku 64 tysiące zysku i skacząc po spółkach dywidendowych obniżyłem zysk z tego roku do mniej niż 30000. Jest spory koszt tego, ale sporo mniejszy niż 19% haraczu dziada Belki
Tyle, faktycznie jest tu masa pajaców, piszących bzdury i wprowadzających w błąd
Dg72 dobrze myślę z tym podatkiem na 200 tys prawie 2300 zl podatku szłoby zmniejszyć na pzu licząc 12 tys dywidendy netto.A za 188 tys sprzedać oczywiście odliczyć prowizje za transakcję.Czyli niby wyjść na zero a podatek się zmniejszy bo wykażemy stratę.
Chyba że źle rozumuję.
Tylko ta skala, z 38 tysięcy schodzisz na ok 36000
A i pamiętaj, że to obniżenie w zależności od kursu spółki jest płynne tj może być 1000 bo kurs do odcięcia dywidendy i sprzedaży po odcięciu jej urośnie, a i może być większy gdy kurs PZU spadnie
Większość pod koniec roku jak kurs posiadanych spółek spadł po 20 grudnia sprzedaje by zmniejszyć podatek pit 38
Opisałem, że w tym roku ja tak robiłem, ale płynne spółki z dużym obrotem już dawno wypłaciły czy odcięły dywidendy