zależy jaka masz sytuację , ja dokupiłam pod dywidendę PKN ORLEN i odsprzedałam z lekką stratą . Skasowałam dywidendę i obniżyłam wynik do opodatkowania za 2025 . Per saldo zamiast 6 zł zysku na akcję mam ok 5 zł w 2m-ce - bo gdzieś tyle skupywałam (nawet nie spodziewałam się że akcje po odcięciu pójdą w górę). Jedyne to ze od dywidendy zapłaciłam podatek teraz a tarczę podatkową będę mieć po zakońćzeniu roku . Wiec jak ktoś ma duży wynik do opodatkowania to kupno akcji PZU pod tarczę podatkową się opłaca. A akcjami po odcięciu dywidendy masz czas do końca roku obracać i wyczuć wycenę tak aby z uwzględnieniem dywidendy wyjść na plus na obrocie. Oczywiście pod warunkiem że obracając wcześniej akcjami zrobiłeś wynik podatkowy dodatni. U mnie tak było i szykował się spokry podatek, dalej jest ale niższy stąd powtórka na PZU i skup akcji
Czy mogę napisać, że dokupiłem 300 000 sztuk? Nikt i tak nie jest w stanie tego sprawdzić.
Zatem po co pisać takie bzdety?
Tak samo jak z naganianiem na dywidendę, która jest po prostu beznadziejna. 4,47/60,50 = 7,4% raptem, przy inflacji nawet oficjalnej, wiadomo- zaniżonej, 4,7% 2024 daje zysku 2,7%. Fakt, gigantyczny zysk.
Firma taka jak PZU powinna wypłacać dywidendę nie mniejszą niż 10%.
To przy założeniu że nie odrobi odcięcia w ciągu miesiąca. Przy takiej zaniżonej wartosci spółki jak sami piszecie to będzie szybko. Nie przypadkowo te potężne zakupy dzisiaj
Nie - w ciągu godziny jutro rano. Bo wtedy można będzie można kupić po cenie po odcięciu i zysk będzie taki jak napisałem - strata. Oczywiście możliwe jest, że jutro rano kurs nie tylko nie będzie niższy kilka minut po odcięciu, jak dziś, ale i wzrośnie. Ale tak można sobie dowolne historie opowiadać.
Stan na dziś jest taki, że dywidenda jest przeciętna, a jak na taką spółkę po prostu żenująco mała.
coś chyba z matematyką na bakier. owszem 98,63% na moment wypłaty dywidendy ale jak sprzedaż ze stratą równa dywidendzie to masz tarczę podatkową (oczywiście jak miałeś zysk na innych akcjach) i wychodzisz na 100,0232% . Ale przecież jak sprzedawać to tylko ze stratą niższą od dywidendy. Masz na to cało rok podatkowy.
Wiesz że jak np jutro mocno wzrośnie to twój misterny plan pójdzie w pi.du
Oczywiście rękę na pulsie pzu trzymasz jutro po odcięciu
Może też jeszcze spaść poniżej odcięcia ale to Twój zysk w tym przypadku bo jeszcze mniejszy podatek w pit 38
Wymyślił sobie że nie jutro, tylko pojutrze
W sumie lotto, zero pomyślunku
Załapiesz się na max odcięcie albo i nie
Oczywiście żadnej dywidendy nie będziesz miał, wirtualny zysk będziesz miał
Lata ten papier pracował w przedziale cenowym ok 40 zł, a ten pisze o mega okazji przy cenie 58 zł po odcięciu dywidendy
Zobaczymy bo to dalej spółka sp
Jak dzisiaj kupiłem to dywidendę będę miał a jutro sobie uśrednię cenę zakupu. 40 zł już nie wróci bo to mega niedowartościowana spółka nawet jak na sp
Dnia 2025-09-23 o godz. 16:53 fox- napisał(a): > No jak tam samopoczucie po dzisiejszej sesji drodzy panowie i panie inwestory? > Wszyscy chcą mieć tą żałosną dywidendę, dlatego kurs jest jaki jest?
I jak samopoczucie po otwarciu ? W takim tempie to odrobimy odcięcie w ciągu tygodnia i czyściutki zysk w kieszeni.