• Spadki, spadki Autor: ~Budowlaniec [46.113.14.*]
    Sprzedałem większość akcji, wydaje się, że kurs będzie się obsuwał i pojawi się okazja aby wrócić ponownie gdzieś wyraźnie poniżej 13 zł. Nie wydaje mi się aby w najbliższym czasie kurs notował wzrosty.
  • Re: Spadki, spadki Autor: ~martino1000 [94.75.98.*]
    Jeśli ktoś jest inwestorem a nie spekulantem to takie wahania na kursie nie maja znaczenia w dłuższej perspektywie.
    Jest okazja aby dokupić taniej, emocje to zły doradca.
  • Re: Spadki, spadki Autor: ~Krzanu1988 [185.41.129.*]
    A czy w dłuższej perspektywie widzisz możliwość wzrostu podpartego wynikami ? Bo ja nie widzię. Spekulacją tak moze i kurs wybić nawet na 30 zł.. ale wynkami nie ma szans. Ludzie kupowali Mirbud pod historie wzrostową ( ja do pewnego czasu też) która się nie potrafiła zyścić i nie nastąpiła, radowali się rosnącym portfelem.. ale mieli założone różowe okulary bo nie docierało do nich, że wygrywanie tylu kontraktów było okupione niskimi marżami bądź ich brakiem. A nie o to chodzi, aby się orobić i nic nie zarobić. mówi się Mirbud.. druga największa firma budowlana w polsce z portfelem stanowiącym połowę portfela Budimeksu.. Tylko dlaczego mając połowę z tego co budimex zamówień nie potrafią osiągać połowy z tego co oni zysku netto ? I tu kłaniają się raporty gdzie Budimex ma sensowną marżę, a Mirbud śmieszną. Posiadanie zwiększonego portfela nie oznacza, że firma będzie w stanie proporcjonalnie więcej zbudować w kwartale czy roku o czym także pisałem. Przez 4 lata nie potrafili poprawić zysku netto..chyba nie da się tego nie zauważyć. A gdzie sa Ci naganiacze.. cisza odkąd trend jest spadkowy. Każdemu życzę aby stracił dużo na giełdzie jeśli jest tym który celowo nagania do kupna bo nie o to chodzi.. Forum powinno kreować informacje rzeczowe a nie naciąganie. Dwa wkurza mnie trend windowania kursów spółek na bazie jakiś informacji.. przełożenia na wyniki nie ma, może ich nigdy nie byc ale kurs jest dmuchany bo ma coś nastąpić.. To jest chore i przez to nasza giełda jest bananowa bo nie ma żadnej korelacji wycena a wyniki.
  • Re: Spadki, spadki Autor: matmirekgov [194.15.121.*]
    Gdyby tak było to by było zbyt proste i to by znaczyło, że nie w zasadzie ma spekulantów. Tu generalnie nikt nie kupuje akcji dla samej dywidendy tylko dla obrotu z nadzieja na zysk. Większość wpada tu straci połowę kasy i ucieka, nie ma co ukrywać, że jest to forma piramidy. Są sposoby na ograniczenie tego ale wiadomo kto stracił by najbardziej.
  • Re: Spadki, spadki Autor: ~Tom [151.248.34.*]
    Pod koniec 2022 roku mój ojciec kupił Mirbud za 4 zł z hakiem. Patrząc, jak rośnie, wychodził z założenia "niech leży, mi kasa nie jest potrzebna". W czerwcu tato zmarł, a ja właśnie w spadku przejąłem akcje. Nie ma ich wiele po podziale, ale nie zamierzam ich sprzedawać. Niech leżą :)

Podobnie wygląda kwestia z Polimexem Mostostalem. Miał po 4,30. SPadło mu poniżej 2 zł i miał stratę, ale nie narobił w majty. Dziś już ja i siostra spijamy śmietankę z tych akcji.
  • Re: Spadki, spadki Autor: ~timi [5.184.242.*]
    Ty może tak bo masz po 4zł a co ma powiedzieć prezes który kupił ostatnio po 14:20zł
  • Re: Spadki, spadki Autor: ~Qqwe [83.31.97.*]
    Jak to co. Siedzi spokojnie i ustawia koszyk jeszcze niżej.
  • Re: Spadki, spadki Autor: ~timi [46.134.83.*]
    On może jak ma kasę ale mógł teraz podstawiać bo różnica cenowa jest duża. Chyba że coś nie pykło z przetargiem i dlatego leci...
  • Re: Spadki, spadki Autor: ~BlockBuster [31.10.138.*]
    Po 4 też kupował wtedy wszyscy panikowali bo spadało z 5 na 3...
[x]
MIRBUD -0,53% 11,24 2026-03-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.