• VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~laick [87.96.47.*]
    Kiedy muszę mieć akcje żeby objąć PP? Czy wystarczy jak na koniec sesji 24 września?
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~rsytner72 [79.186.110.*]
    Inwestorowi posiadającemu akcje VV w dniu 24.09, o ile nabył je minimum na 3 dni robocze prze pp, czyli do jutra włącznie, tj. 18.09 lub wcześniej, co oczywiste - na rachunku maklerskim zostaną dopisane pp.
    A kiedy same zapisy na pp i konieczność udania się do biura maklerskiego celem dokonaniu zapisu na nowe akcje wraz z opłaceniem nowej emisji, jak i ciąg dalszy - tutaj oczekujemy komunikatu ze spółki.

Za 4 posiadane akcje nabyte na rynku (w terminie j.w.) dostajesz prawo do objęcia 1 sztuki z nowej emisji w cenie 8 groszy/sztuka.

Odcięcia pp nie będzie, zatem cena na rynku nie zmieni się.
    Zatem komentarz uzasadniający posiadanie waloru jest zbędny.
    Na "normalnym" rynku już ceny 8 groszy nie zobaczymy.

Pozdrawiam
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~444 [82.139.162.*]
    a niby dlaczego ma nie być odcięcia pp od ceny akcji na zamknięciu ?

http://bossa.pl/edukacja/prawo_poboru/
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~rsytner72 [79.186.110.*]
    A niby jakie odcięcie przy tej cenie??? :)
    Obecna cena (10 groszy) minus cena z pp (8 groszy) / podzielona przez liczbę pp (4) plus 1.
    To co Ty chcesz odejmować? :))) 0,004??? :)))
    Dobre :)))
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~Inwestor [91.94.87.*]
    Mam jeszcze trochę tego. Weźmiesz jutro ode mnie po 10? Ja się wycofuję bo niewypał z tą emisją.

ps, Chodzi o 1,5 mln
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~444 [82.139.162.*]
    skoro pp zostało wycenione na 1 to od ceny zamknięcia czyli 10 ( a nawet 9 - bo zakładam, chociaż trudno w to uwierzyć, że leszcze nabiorą rozumu widząc że emisja jest za droga, zaczną oddawać na wyścigi zwalając kurs do 9)

Gdy odetną ten grosz, to na otwarciu we wtorek mamy 8. A zatem koszt nowej akcji wynosi 12 ( 4 odcięte grosze + 8 do zapłacenia + 12)

Coć mi się widzi, że to ostatni rok Vision na NewConnect :)))))
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~nowicjusz [188.33.203.*]
    Mam pytanie bo nie do końca znam zasady przydziału akcji przy emisji z prawem poboru . Czy mając w dniu dzisiejszym 400 tyś akcji Visiona w portfelu , trzymając je długoterminowo wpadnie mi automatycznie 100 tys nowych akcji . Czy może musze się zapisać i kupić po 0,08 zł . Jeśli kupic to kiedy musze mieć wolne środki na zakup PP . Z góry dziękuje za odpowiedź
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~bankier1972 [87.239.217.*]
    Zapisać się i kupić po 0,08 zł.

Kiedy to pytanie postawione za wcześnie, różne mogą być jeszcze losy tej emisji. Przy czym kupować będziesz akcje a nie same PP, te dostaniesz z automatu, tzn. wpadnie ci 400 tysięcy praw poboru.
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~Kreon [91.94.40.*]
    Czy te PP będą notowane na NC?
    Powinny być notowane na NC.

Jesli dzisiejsza cena zamknięcia będzie 0,11 zł, to 1 grosz powinien zostać odcięty z kursu odniesienia akcji na następną sesję.

Gdyby kurs zamknięcia wynosił 10 groszy, to trudno powiedzieć (raczej nic nie zostanie odcięte), ale nie ma to przecież większego znaczenia, bo to tylko kurs odniesienia.

W obecnej sytuacji sprzedaż prawa poboru za 1 grosz w zasadzie powinna okazać się w praktyce niemożliwa (chociaż wiadomo, że różni ludzie grają, a także sytuacja kursowa może ulec zmianie).
    Oczywiście poniedziałkowa cena zamknięcia, a nie dzisiejsza...
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~As [213.158.199.*]
    Bynajmiej pownny być notowane bo PP podlegają normalnemu obrotowi jupno/sprzedaż. Wietrze tu interes, skoro odcięcia pp nie będzie bo przy 10 gr wychodzi 0,4 gr, czyli PP bedzie miało cene wyjsiową najmiej 1 gr. Bedzie można zarobić i na PP i myslę, że na starych akcjach również, dlaczego? Jeżeli firmie zależy na powodzeniu NE to stare akcje muszą być droższe, bo przy obecnej cenie nie za bardzo się opłaca wchodzić w NE.
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~znawca zasad PP [193.22.252.*]
    Najwyraźniej nikomu nie zależy na objęciu nowej emisji. Gdyby tak nie było to by kurs akcji wzrósł do minimum 16-18 groszy albo wyżej. Nie chcę Was straszyć ale czarno to widzę.
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~qqqqqqq [79.190.173.*]
    zarząd to nieudacznicy wiec czego spodziwac sie po spolce przez nich zarzadzanej?
    wszyscy potrafia zarobic na nowej emisji tylko partacze z vision nie
  • Re: VISION - Prawa Poboru - Pytanie Autor: ~znawca zasad PP [193.22.252.*]
    Wobec tak żałosnego zainteresowania emisją przewiduję że w poniedziałek może się otworzyć po 8 groszy (jeśli dziś zrobią 0,09 na close).

Spółka widmo :)
[x]
VISION 0,00% 0,02 2023-05-16 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.