Pomyliły ci się patenty. Ten jest nowy .
https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20250915/urzad-w-japonii-przyznal-ochrone-patentowa-wynalazkowi-genomtec-sluzacemu
Ten patent potwierdza że Genomtec ma aspiracje globalne. To nie tylko USA czy Europa. To też dynamicznie rozwijajaca sie Azja. Prezes przyznał ostatnio że proces M&A trwa.
Nie, nie robią tego dla zabawy. Oczywistym jest, że chcieliby zarobić. Niestety nie zawsze chcieć to móc. Na boleriozę też mieli patenty, ale nie kojarzę, żeby gdziekolwiek miało to zastosowanie. Póki co mają urządzenie do badania kilku rodzajów grypy. Urządzenie, którego najwyraźniej nikt nie chce kupić.
Tak, tak, w szczególności Leonarto, 5TH Fundacja Rodzinna i pani Pankiewicz będą patrzeć jak ich akcje obejmowane powyżej 7 są rozwadniane i w kolejnych emisjach będą pakować kolejne miliony w akcje aby utrzymać swój procentowy udział... Na pewno pakują tutaj miliony, żeby nic z tego nie było i na pewno nie wiedzą nic o szansach na sukces, no bo co tam może wiedzieć strategiczny inwestor.
I wszystkim im zależy na tym, żeby sprzedać jak najpóźniej? Przedłużający się proces to nieuchronna emisja akcji. Kolejna. Były dwie w trakcie próby sprzedaży ID. Strategiczny inwestor nie ma wpływu na to czy znajdzie się chętny. Może potencjalni kupcy nie widzą możliwości zarobienia na ID? Więc będą to ciągnąć. Jest grant na Onco, dorobią emisję i jakoś się to będzie kręcić. Strategiczni inwestorzy nie będą stratni dopóki firma nie zbankrutuje. I o to będą walczyć. I ikto wie, może akurat Onco będzie działać i uda się jes sprzedać za jakieś 5 lub więcej lat. Tylko nie wiem kto z "ulicy" tyle wytrzyma.
Na giełdzie zarabiają cierpliwi, a niecierpliwi tracą, takie stare powiedzenie. Zadaj sobie pytanie i odpowiedz o jakich zyskach potencjalnie musielibyśmy tutaj mówić, żeby pani Pankiewicz z podmiotami z którymi jest powiązana 5TH Fundacja Rodzinna i Leonarto, opłacało się pakować kolejne miliony w emisje żeby utrzymać procentowy udział. Zauważ, że w tych emisjach te trzy podmioty są głównymi inwestorami, myślisz że oni naprawdę opóźnialiby swoje zyski jeżeli nie byłoby to warte czekania? Nie mówimy tutaj o dziesiątkach, czy pojedynczych setkach tysięcy, mówimy o konkretnych milionach włożonych w tę spółkę. Nie pamiętam dokładnie ale razem (bez prezesa i zarządu) mogą mieć nawet koło 2 mln akcji, to nawet licząc po 6 zł średnio daje włożoną kwotę 12 mln zł, a przecież obejmowali dużo wyżej. Oni są blisko zarządu, jeżeli oni czekają, to można zakładać że warto (ja tak zakładam). Oczywiście każdy decyduje sam i sam ponosi ryzyko, patrzenie na innych inwestorów nie jest żadna gwarancją i może być drogą do strat, ale moim zdaniem tutaj patrzenie na głównego inwestora/inwestorów jest jak najbardziej uzasadnione. Za duże pieniądze wpakowali żeby to była tylko jakaś gierka giełdowa, pakując takie środki muszą mieć mocne przekonanie o szansach tego biznesu i widzieć w tym odpowiedni zysk, czekać na sowitą nagrodę.
Ja nie wątpię, że mieli przekonanie o sukcesie. Nie wiem jak z tym jest teraz. Sam przyznasz, że proces przedłuża się bardzo. I obecnie ich problem jest to, że nie mogą wyjśc ot tak. Po pierwsze - mają za dużo akcji, żeby upchnąć w rynek przy takim sentymencie. Po drugie - musieliby to raportować, a to spowodowałoby prawdopodobnie ewakuację na całego. Dlatego fakt, że oni jeszcze są w akcjonariusze może dawać nadzieję, ale według mnie szanse na sukces w najbliższym czasie są niewielkie. Według mnie nie ma chętnego na ID.
Napisz nagonie na wzrosty kiedy będzie ten "finish":):). ID już 3 lata próbują sprzedać i końca nie widać. Tyle czasu od wydzielenia spółek I nic. Może jakieś targi nowe?:)
Jeżeli śledzisz inne spółki z tej branży to doskonale wiesz że komercjalizacja nie trwa tydzień, miesiąc czy rok. Okres o którym mówisz to jednak czas kiedy można się spodziewać finału. Obecnie w każdej chwili może paść info które zerwie kurs że smyczy.
Dobrze wiesz, że przeciętny czas finalizacji takiego procesu został już dawno przekroczony. I dobrze wiesz, że większość takich firm nie odnosi sukcesu. Niestety tak to działa. A każdy miesiąc dodatkowej zwłoki przybliża do emisji. Czy to do zwykłej działalności, czy do "wzmocnienia opozycja negocjacyjnej".