Nie żebym bronił XTB, ale tak samo było jak saxo bank się zaczął reklamować.. XTB ma wiele wad, ale też ma wiele zalet. Wielu wady akceptuje, a dla poważnego inwestora raczej kwestia prowizji nie ma aż takiego znaczenia.
Trade Republic płaci klientom 4,75% od wolnych środków na koncie, czyli stopę referencyjną NBP. To może przyciągnąć wielu klientów z grubszą gotówką. XTB oferuje teraz poniżej 2%. Ponadto środki gwarantowane na wypadek bankructwa to równowartość 100.000 Euro, a XTB takiej kwoty nie gwarantuje. Prowizja od transakcji zakupu i sprzedaży akcji to symboliczne 4 zł.. Jak poznam szczegóły oferty, na pewno założę u nich rachunek i wcale nie muszę rezygnować z XTB
I będziesz jednym z wielu. Tych milionów co miało przejsc do Plus500 albo Freedom hahaha hahaha A nie, czekaj. Już nikt o tych firmach nie pamięta. Teraz gracie TR hahaha hahaha
To może ja opowiem w stosunku do mbanku czego mi brakuje: 1) GPW: Przed otwarciem i dogrywka - w XTB brak 2) Pełny arkusz zleceń. Gdyby był, to bym zamknął konto w mbanku. 3) Ochrona depozytu dla mnie nie jest tak istotna - zwykle mam akcje, one są zdeponowane imiennie w KDPW.. ale jakby była, to byłoby fajnie. 4) Prowizja w XTB na giełdzie amerykańskiej nie jest tak atrakcyjna jak podliczymy całkowite koszty. Limit bezprowizyjny dla kogoś kto obraca akcjami jest symboliczny!
XTB przechowuje środki klientów na oddzielnych (segregowanych) rachunkach bankowych. Oznacza to, że w przypadku bankructwa brokera, Twoje pieniądze nie wchodzą w skład masy upadłościowej i są chronione. Więc tu nie ma zastosowania prawo przed którym inni ubezpieczają klientów. Pozatym wystarczy spokrzeć ile XTB ma gotówki i tu raczej nawet nie ma przesłanek pogorszenia się w firmie, więc z czym do ludzi