Myślę że większość zainteresowanych kupnem poczeka do odcięcia, by kupić 2-3pln taniej...ci co chcieli mieć dywidende pewnie już akcje mają...ale będzie można dokupić pod kolejną
Spodziewam się odcięcia na 51-52 zł i wzrostu, bo widać, że short zapędził się w kozi róg i musi szybko skupywać. Nie liczyłbym jednak na 60+. Co do samej firmy, to mimo wszystko jeszcze za wcześnie, aby oceniać, w którym kierunku pójdzie. Również dolar nie pomaga w wynikach. Jeśli ktoś wierzy w długi termin, to jak najbardziej będzie dobry czas na zakupy i zwiększenie portfela dywidendowego. Sam trochę kupię, ale bardziej żeby "organoleptycznie" obserwować, w jakim kierunku to wszystko zmierza.
Czym Wy się przejmujecie...niechże short zrzuci sobie ile mu rynek pozwoli...przecież na tym poziomie na lata jest dwucyfrowy zwrot z samej dywidendy...a biznes firmy jest co najmniej stabilny...usd też z czasem odbije, Trump wiecznie rządził nie będzie
Tylko, że ta dwucyfrowa dywidenda może skutecznie zakisić rozwój firmy na lata, bo marżowość im spada. A poza tym wskaż mi firmę, która regularnie wypłaca dwucyfrową dywidendę z poziomu 50 zł/akcja.
Trzeba aby realistą. Przy wynikach za Q1 2025 optymistycznie spółka wypłaci za 2025 - 5 pln, oby nie 4 pln. To i tak będzie nieźle. Prawda jest taka, że dla większości ulicy dywidenda powyżej 10% to tylko dodatek. Ludzie spekulują obstawiając korzystny scenariusz, że w końcu przeceniona o blisko 70% od ATH odbije pokazując dobre wyniki, na to się nałoży osłabienie złotego etc etc. I będziemy świadkami rajdu na północ powyżej 70 pln. Zobaczymy. Ja obstawiam taki scenariusz w perspektywie do 2 lat, ale wiem że to czysta spekulacja i równie dobrze będzie tu kieszenie ogora w okolicach 50 pln ze spadając dywidenda.
To co mi się podoba w biznesie TEXT to fakt że nie muszą inwestować gigantycznych nakładów w rozwój...kapitałem są ludzie...owszem czasem parę baniek zainwestować muszą,tak jak teraz/stąd spadek marży netto /, ale to jak wiesz niewielki %zysku....spółka praktycznie nie ma zadłużenia....a jak mam Ci wskazać taką firmę to jesteś właśnie na jej forum...zobaczymy jak to będzie wyglądało rok...czy dywidenda też będzie dwucyfrowa...stawiam że tak albo bardzo blisko....a może zarząd zdecyduje się na skup...