Komentarz Zarządu do szacunkowych jednostkowych wyników finansowych za okres I półrocza 2025 roku:
Spółka w I półroczu 2025 roku osiągnęła przychody ze sprzedaży na poziomie 20 845 tys. zł, co w porównaniu do uśrednionych przychodów ze sprzedaży za odpowiednie okresy w latach 2022-2024 stanowi wzrost o 21,51%.
W 2024 osiągnęli przychody 20 426 tys pln jakoś specjalnie nie zwiększyli przychodów do 2024r
Osiągnięty poziom EBIT w I półroczu 2025 na poziomie 2.064 tys I półroczu 2025
Za 2024 osiągnęli 2.904 tys pln EBIT
Czyli mają spadek EBIT
Emitent wypracował zysk na poziomie EBITDA w wysokości 3 198 tys. zł
Szacunkowy wynik netto osiągnięty w I półroczu 2025 to zysk w wysokości 7 354 tys. zł
I teraz pytanie znających sie na finansach:
Zysk netto znacznie większy od EBIT i EBITDA
Dlaczego zysk netto jest tak duży?
Ktoś merytorycznie i logicznie to wytłumaczy?
Sytuacja na świecie drastycznie zmienia warunki i ceny na rynku Jeżeli nie rozumiecie zasad przetargów robionych w sytuacjach wyjątkowych to powiem wam w skrócie to co wygrywali pół roku temu np za 5 mln to dzisiaj to samo mogą wziąć za 10mln Nie to że się cwaniakuje ale ns co dzień biorę udział w przetargach od 30 latOczywiscie nie w tej branzy
Ale zysk netto jest wyższy o 5 mln.
EBITDA jest mniejsza niż 2024 Ipoł.
Może mieli zwrot jakiś podatkow/należności? Bo ze sprzedaży tego nie uzyskali na większych marżach bo byłby wiekszy EBIT i EBITDA
Ktoś kto zna ich dłużej moze napisze?
Ebit i ebitda to tylko wskaźniki operacyjne dla firmy. Tak na prawdę najważniejszy jest wynik netto,bo to wskazuje ile zostaje gotówki w firmie do wykorzystania
Teraz zyski będą dużo większe Uwierzcie mi to co brali po 5mln będą brali po 10 mln Z dwóch względów - sytuacja na świecie nikt nie będzie czekał i prowadził normalnych procedur Tak samo było w przypadku cowida Druga sprawa niema firm na jutro które mogłyby od poniedziałku robić kontenery wojskowe Zremb jest na wysokiej fali To nie zlecajacy stawia warunki to wykonawca dzisiaj jest Panem I tak mu zleca
Poza tym zremb bardzo poszerzył ofertę i nie tylko o kontenery się rozchodzi. To już firma bardzo specjalistyczna mająca pozycję na rynku. Koncesje państwowa nie dostaje się od tak
Panowie jeszcze raz wam pisze działalność i przyszłość spółki pewna Żadnej korekty nie będzie jeżeli nie będziecie sprzedawać korekta zależy tylko wyłącznie od nas Jeżeli nie będziecie zwracać uwagi na tych co chcą kupić niżej i ich o. lejecie szybko będzie 20 zł NIE SPRZEDAWAJCIE!!!!!!!!!
Czy ja pisze,ze jutro będę sprzedawać ? I będę robić korektę ? Średnia mam 1.81 a na prawdę mam tego sporo. W 2017 jak spółka była na skraju bankructwa akcje można było kupić po 0.17 - 20 groszy. Później nastąpiła restrukturyzacja to było po henczke i stoczni w Tczewie. Korekta będzie bo wskaźniki bardzo gorące. Pozdrawiam
Dodam jeszcze że słowo korekta to pojęcie szeroko rozumiane i w ogólnym pojęciu większość rozumuje że w dół . Ja jestem na GPW 18 lat otóż wyjaśniam niewtajemniczonym bądź nie znającym pojęć korekta może byc zarówno w górę jak i w dół więc trzymajcie kciuki
Na korekte to troche za wczesnie kapitalizacja za mała 140 mln to tyle co nic jak na taką spółkę. Pewne jest że dowiozą to co mówią bo tu poważne zamówienia z NATO a taka ARMIA nie może sobie pozwolić na żarty. Noga na noge i obserwować jak rośnie...
Jak to mówią...pozwól zyskom rosnąć..
Niebawem nowe HALE maszynowe a jak nowe hale to i większe zamówienia.
Po cichu liczę dodatkowo na jakieś dotacje.
Pełna zgoda wiem że robią też inne konstrukcje a program asortymentow i rodzajów kontenerów będzie poszerzany według zleceń Kontenery podałem jedynie jako przykład że oni to robią i nie muszą się do tego przebranżowić i tego uczyc
Możemy pisać o faktach o kasie o przyszłości firmy ale tutaj jedno jest pewne To my mający akcje decydujemy o ich wartości Dlatego jeszcze raz proszę nie sprzedawajcie a zobaczycie jak grubo będzie Firma działa w takim sektorze który jest teraz bardzo mocny też na giełdzie To jaki sens jest sorzedawac
Inwestorzy z bankiera , nie powinni raczej się martwić o to gdzie zremb będzie produkował ( bo od takich zmartwień jest Kosiorek). Tu raczej każdy zastanawia się jak taniej akcje odkupić, i kiedy będzie większa korekta, a na na razie takiej nie widać na horyzoncie.