• Pytanie od zielonego. Autor: ~Nowy [98.98.142.*]
    Jeżeli na moim koncie maklerskim pojawią się akcje Syn2bio, to zysk z ich sprzedaży będzie liczony od 0 zł ze względu na podział i odcięcie tych 19 zł z kursu SNT ? Czyli sprzedając je załóżmy po te 19 zł, automatycznie płacę podatek Belki od całej tej kwoty ?
  • Re: Pytanie od zielonego. Autor: ~Zas [31.61.161.*]
    Dobre pytanie. Na moje to zysk liczonych będzie ponad te 19.
  • Re: Pytanie od zielonego. Autor: nanako [77.222.243.*]
    W sumie to nie byłem też w tej sytuacji, ale logiczne wydaje się być płacenie od nadwyżki o jakie zostanie pomniejszona cena SNT.

AI się chyba zgadza z tym.

Kwestia opodatkowania sprzedaży akcji nowej spółki po podziale jest złożona i zależy od szczegółów transakcji oraz przyjętych przez spółki metod podziału.
    Zgodnie z polskim prawem podatkowym, przy sprzedaży akcji nowej spółki, podatek dochodowy (obecnie 19%) będzie liczony od dochodu. Dochód ten stanowi różnicę pomiędzy przychodem ze sprzedaży akcji a kosztami uzyskania przychodu.
    W Pana przypadku, gdy wartość obecnych akcji zostanie pomniejszona o wartość akcji nowej spółki, kluczowe jest prawidłowe ustalenie kosztu uzyskania przychodu dla akcji nowej spółki. Koszt ten powinien być proporcjonalnie przypisany do wartości akcji.
    Przykładowo, jeśli pierwotny koszt nabycia akcji spółki dzielonej wynosił X zł, a po podziale wartość akcji spółki pierwotnej stanowi Y% wartości rynkowej całości, a wartość akcji nowej spółki stanowi Z% wartości rynkowej całości (gdzie Y+Z = 100%), to koszt uzyskania przychodu dla akcji nowej spółki powinien stanowić Z% od pierwotnego kosztu X.

• Re: Pytanie od zielonego. Autor: ~Franz [46.112.236.*]
    Stara pozycja synektika będzie „obcięta” o te 19 a nowa pozycja otworzy się z kosztem 19
  • Re: Pytanie od zielonego. Autor: ~Reto [83.28.51.*]
    Panowie, to podział. Zamiast jednego psa masz dwa koty. Transakcja neutralna podatkowo tak samo jak split/ resplit akcji. Było już trochę transakcji na GPW.
  • Re: Pytanie od zielonego. Autor: ~Nowy [128.1.172.*]
    Ok, przyjąłem złe założenia. Kosztem będzie więc 19 zł i Belka jest od nadwyżki. Dzięki.
  • Re: Pytanie od zielonego. Autor: ~Mikus [31.0.33.*]
    Dlaczego kosztem miałoby być 19zł? To, że taka będzie cena akcji to nie znaczy, że tyle Ciebie one kosztowały. Jeśli kupiłem Synektika w 2018 po 10zł, dlaczego po podziale nagle magicznie koszt miałby mi sie zwiększyć w nowej spółce?

"jeżeli podział spółki następuje przez wydzielenie, kosztem uzyskania przychodów jest wartość lub kwota wydatków poniesionych przez udziałowca (akcjonariusza) na objęcie lub nabycie udziałów (akcji) w spółce dzielonej, ustalona w takiej proporcji, w jakiej pozostaje u tego udziałowca wartość nominalna unicestwianych udziałów (akcji) w spółce dzielonej do wartości nominalnej udziałów (akcji) przed podziałem"
  • Re: Pytanie od zielonego. Autor: ~ce [89.69.102.*]
    Pierwszy raz widzę żeby ktoś narzekał na koszt, który jest tylko teoretyczny. Chcesz mieć 0 kosztu i zapłacić belke od całości ze sprzedaży tych akcji?
  • Re: Pytanie od zielonego. Autor: ~Mikus [31.0.33.*]
    Nie narzekam tylko odpowiadam na pytanie kolegi z forum. Według zacytowanego fragmentu kosztem nabycia akcji bedzie 7,73% cena nabycia akcji przed podzialem, czy ile tam finalnie ustalą. Jesli ktoś kupił akcje po 10zł, to po podziale koszt nabycia dla akcji synektik to bedzie9,23 a Syn2bio 0,77, jeśli za 100 to po podziale koszt nabycia pierwszych zmniejszy sie do 92,27 a drugich będzie 7,73. Początkowy koszt nabycie Syn2bio będzie 19zł, tylko w przypadku jeśli ktoś nabędzie akcje przed podziałem, za tyle na ile wycenił zarząd do podziału, czyli 247zł.
    Nie zgadzam się. Dwa kota zamiast psa to strata i to duża, a nie transakcja neutralna :-)
  • Re: Pytanie od zielonego. Autor: ~Elon [212.87.25.*]
    Zależy jakie koty i jaki pies
    Nie zależy wartość najcenniejszego kota zawsze jest mniejsza niż najgorszego psa.
[x]
SYNEKTIK 0,25% 242,40 2025-09-05 17:00:29
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.