Ładnie poszedłeś w fantastykę...bez przesady - liczyć każdy umie - ponad 1,5 mld kapitalizacji? hahaha No chyba, że CC pójdzie po tych "referencyjnych wartościach" 300-350 mln $
100mln dolarów w sprzedaży to da kapitalizacją ok 350mln zł, czyli ok 50zl na kursie, co wróżą tutaj magicy. Nie widziałem jeszcze dywidendy na poziomie 75% od ceny akcji, a długo jestem na gieldzie. Nie umiecie liczyć to nie piszcie chociaż głupot
Widać więc niedługo jesteś na giełdzie? 100 mln $ daje 361 mln złotych co daje w teorii 270 mln dywidendy. czyli 35 zł na akcje. CC to główna wartość spółki. Czyli kurs x2 daje 70 zł. Ale spekulacyjnie policz x3 czyli 105 zł. To taki max przy sprzedaży za omawianą cenę. Najlepszy przykład na GPW - ta sama branża SCPFL (dywidenda stanowiła 53%) Proszę bardzo ;) ps. no chyba, że kwota komercjalizacji będzie wyższa co jest możliwe ;)
Nie doceniasz potencjału AC. Ale choćby nawet to jak widzisz ze swojej prostej kalkulacji masz 3 cyfry. Natomiast przy tej sprzedaży myślę że giełda wyceni trochę wyżej uwzględniając właśnie chociażby AC, ale i MM czy EB. Dojdzie do tego kilka ciekawych komunikatów, a jednym z nich będzie chyba kupno projektu z zakresu TAVI (jeden z ostatnich wywiadów) a to już sprawa bardzo poważna!
Dnia 2025-09-16 o godz. 09:15 ~BDG napisał(a): > Proszę bardzo ;)
Proszę bardzo i nie ma za co, hahahaha. To samo pisałem - że dywidenda nie przełoży prosto na stałe na kurs spółki. Ale powinien on pozostać już na poziomie tych 13, 15 zł.
To może poczytaj p spółce?
Przy sprzedaży za 100m$ na dywidendę pójdzie ok 28PLN na akcje.
Od 50m$ na dywidendę idzie 75% zysku ze sprzedaży. TO jest oficjalna polityka firmy.