• Nowa emisja Autor: ~Piotr [37.248.180.*]
    A nie tak dawno o tym pisałem - mamy klasyczną rolkę
    https://obligacje.pl/pl/a/pcc-exol-zaoferuje-obligacje-do-25-mln-zl
  • Re: Nowa emisja Autor: ~kkk [37.31.138.*]
    Jak sądzisz dywidenda chyba nie będzie zbyt duża o ile wogóle będzie w przyszłym roku niezależnie od finalnego zysku netto, 0,6 mln przepływów operacyjnych za 1H2025 nie napawa optymizmem w tej kwestii
  • Re: Nowa emisja Autor: ~Piotr [78.30.84.*]
    @kkk za wcześnie na takie spekulacje. Firma obecnie stoi przed wyzwaniem zwiększenia kapitału obrotowego, aby realizować wyższą sprzedaż - w końcu taki jest cel polityki inwestycyjnej w moce wytwórcze - wzrost przychodów ze sprzedaży.

Wyższa produkcja to wyższe koszty własne sprzedaży + wyższe koszty sprzedaży np. transportu ogólnie potrzeba więcej środków obrotowych. Dlatego spodziewałem się, że będą chcieli wyrolować dług zaciągnięty w formie obligacji.

Mamy na 1H25 zmniejszenie poziomu kapitału obrotowego o ponad 40 mln PLN ale to wynika właśnie ze zwiększonej sprzedaży i wzrostu poziomu należności od odbiorców. Cały czas dużo wydają na inwestycje - przepływy z działalności inwestycyjnej to ok. - 39 mln PLN. Dobrze, że z działalności finansowej mają + 25 mln PLN.

Jakkolwiek szybki wzrost jest bardzo wyczerpujący i będzie lepiej jak uda im się ustabilizować poziom przychodów.

Osobiście jestem ciekawy jaką redukcja zamknie się nowa emisja. To będzie świadczyło o odbiorze Spółki przez inwestorów.
  • Re: Nowa emisja Autor: ~MW [31.61.250.*]
    Piotrze Ty się dzielisz z nami wiedzą, więc ja też mam dla Ciebie kilka informacji:
    1) Do tej pory Exol wypuszczając obligacje konkurował z deweloperami. Ciekawe jest to, że zawsze oferował mniejsze oprocentowanie, a redukcje obligacji Exola były bardzo duże. Teraz deweloperka stoi. W związku z tym na całym rynku jest bardzo mało emisji. W największym prywatnym domu maklerskim jest tylko jedna emisja - deweloperka.
    2) Ostatnio jeden z deweloperów wypuszczający obligacje miał problemy finansowe. Cześć ludzi z rynku oraz potencjalnych klientów o tym wie. Deweloperzy stracili trochę na wiarygodności, bo każdy jest w stanie sprawdzić, że oferty mieszkań wiszą na stronach i popyt staną. Niektóre oferty mieszkań w Warszawie wiszą na stronach od roku. W związku z tym mogą mieć problemy ze spłaceniem wypuszczonych obligacji.
    3) Tylko część klientów obligacji korporacyjnych jest w pełni świadoma w co inwestują (wiem, że teoretycznie powinni wiedzieć wszyscy). Pozostali klienci ufają doradcom i analitykom domów maklerskich, że firma zwróci im pożyczoną kasę z odsetkami.
    W związku z tym co napisałem, moim zdaniem nie można wyciągnąć wniosku o ocenie firmy przez szeroko rozumiany "rynek" tzn. klientów obligacji Exola, bo zdecydowana większość z nich nie będzie analizowała fundamentów. Są klienci, którzy po prostu maja przeznaczony budżet na obligacje korporacyjne i po wygaśnięciu jednych zgodnie z poradą pracowników DM (tzn. sprzedawców, którym zależy na prowizji od transakcji) pakują kasę w kolejne obligacje.
  • Re: Nowa emisja Autor: ~Piotr [37.109.170.*]
    Miło Cię widzieć @MW, wartościowy wpis.

Emitenci korzystają z obligacji bo w wielu przypadkach są to instrumenty niezabezpieczone w przeciwieństwie do kredytów bankowych. Ale obecnie koszt długu pozyskanego poprzez emisję obligacji jest wyższy od kosztu długu bankowego. Do tej pory Exolowi jak i Rokicie udawało się plasować obligacje za najniższe rynkowe marże - podobnie jest z obecną ofertą Exola.
    Wysokość odsetek jest odzwierciedleniem ryzyka stąd obligacje deweloperów mieszkaniowych ale i komercyjnych zwykle były dużo droższe od tych Exola i Rokity.

Osobiście uważam, że upublicznienie przez Exola informacji o zakończeniu inwestycji w Płocku mogłoby pomóc w plasowaniu nowej emisji. Na ich miejscu tak bym zrobił i podparłbym emisję właśnie tą informacją.

• Re: Nowa emisja Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Info o dopuszczeniu Płocka skorelowane z nową emisją obligacji - bardzo prawdopodobne.
[x]
PCCEXOL 0,76% 2,64 2025-09-05 16:43:20
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.