Ja Ci odpisze . Doktor załamany bo koszt wydobycia to około 225$ , a węgiel koksowy po 185,37$ z czego JSW dostaje 91% tej ceny . Każdy by się załamał . Sytuacja finansowa spółki nadal fatalna , a zarząd siedzi cicho bo boi się ZZ i górników . Liczy na MAP i cud
Dzięki Jasiu, że odpisałeś w moim imieniu. Niestety nie siedzę 24h na forum, mam życie poza JSW. Ale Jasiu dokładnie opisał co myślę, jestem załamany sytuacją spółki, tym bardziej że akcje posiadam. Jednorazowy wzrost ceny węgla o 2 dolary nic tu nie zmienia. Jeszcze 2-3 tygodnie temu liczyłem że ACF2 przebije 220 USD/t, a DCE 1300 CNY/t. To już tylko wspomnienie. Pozostaje czekac na test 20 PLN i liczyć na to że wsparcie wytrzyma, a węgiel znowu zacznie rosnąć.
I co z tego, że wystawie akcje za 1550 i udowodnię że je mam. Czy to zmieni sytuację spółki? Czy nagle doczekamy się short squeezu? A może ceny koksowego ruszą z kopyta? Martw się lepiej o fundamenty, a nie o to kto ile ma akcji.
MIKI , jeżeli jesteś pewien , że koszt wydobycia to 610pln czyli 610 : 3,66$ = 167$ to przy cenie węgla koksowego średnio 190$ na następne miesiące to spółka zarabia netto . Bierz kredyt w banku na 12,99% (aktualnie) , a akcje za pół roku będą minimum po 65 pln. To masz 200% zysku netto minus 12,99% kredyt . Będziesz milionerem , życzę Ci tego z całego serca. Moim zdaniem koszt wydobycia aktualnie to 780 pln . 780 : 3,66 = 213$ . Dlatego 2 pakiet akcji kupuje po 29 września , a 3 pakiet po wynikach za 3Q . Nie twierdzę , że to ja mam rację . Przekonamy się za miesiąc , dwa .
Jas to nie jest twoim zdaniem, tylko zdaniem osoby ktora czeka na spadki. Realnie wez koszt wydobycia za I Q (podany w wynikach) pomnoz przez ilosc ton w I Q i podziel przez 3,9 mln ton (plan na III Q) i wyjdzie ci 610 zl.
Kredytu nie biore, bo mam wlasne srodki i zakupy zrobione.
Nie wiem MIKI czy to nie jest myślenie życzeniowe . Mnie wychodzi inaczej . Przekonamy się za 2 , 3 miesiące kto ma rację . Jeżeli masz rację to 3q na plusie . Mnie wyszło około 800-850 straty netto za 3q który się jeszcze nie skończył . Opieram się na średnich cenach kontraktów które i tak zmieniają się codziennie.
MIKI nie chce pisać powieści jak tusk . Napisz jak Tobie wyszły wyniki za 2q i wyniki za 3q . Musiałbym Ci miesięcznie napisać średnią cene $ , średnią cenę węgla koksowego , wydobycie z każdego miesiąca . To bez sensu . Poemat wyjdzie na 5 stron formatu A4. Napisz wynik za 2q i za 3q to porównamy . Nie bój się napisz .
Co Ci mam pisac. Konkretnie masz podane jak liczyc koszt wydobycia tony a ty na to ogolniki i liczby z sufitu. Jak chcesz to sie baw dalej w zgadule, a mi na to szkoda czasu.
Ja wiem jak mam liczyć policzyłem i napisałem wyniki za 2 i 3 q . Napisz teraz Ty ile Ci wyszło i porównamy . Nie wstydź się , nikt nie będzie się śmiał .