Obudziłeś się? Piszę o tym od ponad tygodnia. Wpierw konsolidacja i wzrost o wysokość masztu formacji flagi. Czyli następny przystanek około 145 zł. Znowu konsolidacja aż do debiutu na głównym. Wtedy cena 155-160 zł. W kilka lat 300 zł będzie jedynie wspomnieniem.
Obudziliście sie? Pisze o tym od roku, najpierw lekki boczniak, czekanie, a potem wzrost, lekki spadek, boczniak i wzrost itd. Na koniec roku moze byc 200, po przejściu na gpw w kolejnych latach będziemy marzyli i tych cenach
Rok temu raczej Cię tu nie widziałem… No chyba , że zmieniasz nicki. Co do trendu jednak pełna zgoda. 200 zł na koniec roku? Raczej zbyt wysoko patrząc na wykres bo to już by była hiperbola. Tutaj jest potrzebny solidny wzrost i stabilność przychodów nie spekulacyjne podbitki.
1.naprawdę sadzisz ze wykres jest najważniejszy? Wykres to tylko pochodna , popytu i podaży na danej spółce. Jak myślisz na SCW jest większy popyt czy podaż i nie chodzi mi o historyczne dane , ale czy więcej inwestorów chciałoby posiadać w swoim portfelu SCW czy jednak się pozbywać akcji które już wcześniej nabyli?
2. Mówisz o stabilizacji wynikowej, przecież już z samego obecnego back logu widać, że taką stabilizację osiągają. W przyszłym roku tylko z dealu z azją będzie ok 18 M przychodów, bo zaliczą 50% płatności całego kontraktu, z innych też będzie spływała po ok 50% wartości kontraktów jak z Marble . Teraz pytanie jakie kontrakty spółka może zdobyć w kolejnych Q, a założenia rozwoju spółki możemy poznać całkiem niedługo , ponieważ spółka szykuje plan dalszego rozwoju SCW na kolejne lata , pewnie powiązanego z planem motywacyjnym.
3. Wystarczy już spojrzeć na to co prezes zapowiadał chce w najbliższym czasie za kase z czerwcowej emisji utworzyć " linie produkcyjną" dużych teleskopów 5-6 rocznie, niech każdy z nich będzie kosztował np 15-20 M pln , mogłoby to dawać ok 120 M przychodów rocznie. SCW nawiązało kontakty tez z ICEYE ( który ma tylko satelity radarowe), nawiązało współprace z WB elektronic na systemy wizyjne głowic. Jeśli te 2 kontakty wypalą , to SCW będzie musiał dalej zwiększać swoje moce produkcyjne i dynamicznie się rozwijać, bo to będą projekty mocno seryjne
4. Już zbudowali kompetencje, które powodują ze spółka jest brana pod uwagę, przez wiele podmiotów na świecie . Prezes jasno mówi ze jest wiele zapytań do nich czy mogą zbudować jakiś teleskop na TU i Teraz i jakby zliczyć tego typu zapytania i chęć współpracy to, są one na kwotę nawet 200 M pln. Nie przez przypadek zdobyli kontrakt na scanowanie księżyca , wielu chyba nadal nie rozumie, że to nie jest zwyczajne, żeby przy tak trudnym Projekcie Amerykanie zaangażowali sie we wpółprace z małą Polską notowaną na NC spółeczką . Jeśli to zrobili to z bardzo konkretnych powodów i jednym z tych powodów na pewno jest zaufanie do kompetencji spółki.
5 Hiperabola? zobacz jak wygląda roczny kurs spółki SPACE w USA , a to wyglada dopiero na korektę po 2 fali wzrostowej. Ta spółka ma obecnie 24 MLD $ kapitalizacji.
https://stooq.pl/q/?s=rklb.us&c=1y&t=c&a=ln&b=1
6. Jako polski inwestor instytucjonalny lub duży finansowy, chciałbyś mieć SCW w swoim portfelu po wejściu jej na rynek główny? To jest pytanie o POPYT , z drugiej strony jesli spółka przedstawi ciekawy plan dalszego rozwoju i pojawią sie kolejne kontrakty z ciekawymi partnerami ( ICEYE, WB , nawet spaceX ) to chciałbyś sypać papierami które już masz? Realizujesz zysk i w co wchodzisz? W co inwestucjesz na takim rynku jaki jest z takimi wycenami spółek z takimi wzrostami wieloletnimi na spółkach itp itd. Chcesz sie wpakowac w realizacje zysków Innych . na innych spółkach ? powiedz mi W co ty bys zainwestował kasę z SCW?- proste pytanie
Ja napiszę krótko, ktoś wyłożył kasę a instytucja zbiera papier jak tylko możne, aby nie podbić kursu. Tutaj zadzieją sie wielkie rzeczy jak firma osiągnie pełne rozwinięcie swoich produktów i to co chce zrobić w przyszłości. Dostawa najlepszej technologii wizyjnej w lidze.
Mam akcje SCW bo widzę tu duży potencjał i nie mam zamiaru sprzedawać bo traktuję je raczej jako fundusz emerytalny. Na każdej korekcie raczej dokupuję i około k akcji już uzbierałem. Łyżeczka po łyżeczce. Targetu nie zmieniam to jest około 300 zł w perspektywie 2-3 lat. Wykres też kolego jest ważny. Bo nim się często podpieram. Zgoda nie najważniejszy ale w 80 procentach mi się sprawdza.
Został tu przywołany przykład spółki Space z USA: Rocket Lab (24 mld $ kapitalizacji; wzrost ok. 800% w rok). P/S (cena do sprzedaży - ok. 500 mln $ - ) wynosi tam 47 (oczywiście pewnie duże przewartościowanie). Scanway osiągnie zapewne w tym roku minimum 28 mln zł - uruchamiają program motywacyjny, a ta kwota to wymagalne minimum za 2025 rok. Jeżeli pomnożymy 28 X 47 to mamy kapitalizację 1 316 000 000. Podzielmy przez 1 570 000 akcji (nowa emisja, część programu motywacyjnego) i mamy ,,abstrakcyjną" kwotę: 838 zł. Z jednej strony można powiedzieć, że to bujanie w chmurach i nierealistyczne inwestorskie marzenia. Ale z drugiej strony to czysta, twarda matematyka i może trochę wyobraźni.
300 PLN w perspektywie 2-3 lat ? przy takim rozwoju spółki?
w dobrych okolicznościach smieciuchy potrafią być warte 300 M pln jak to było wieloma spółkami growymi, jakis czas temu . Zobacz na taki SGN 2.5 MLD kapitalizacji P/E 40 . Za 2 lata to z samych dużych teleskopów, SCW powinien mieć min 60 M przychodów rocznie, i pewnie już będą w miedzy czasie kolejne mocne plany rozwoju spółki, bo prezes mówi ze Budowanie optoelektroniki to nie jest jedyny cel spólki oni chcą mieć własne konstelacje i systemy przetwarzania danych .
Nadal wielu nie rozumie , jak już potężne kompetencje zbudował SCW w światku Space. Prezes nie ściemnia , ze ma zapytania na teleskopy na Już teraz lub na za kilka tygodni / miesięcy i teoretyczny pipeline wynosiłby już teraz 200 M pln . Oczywiście takich przerobów nie maja ( szkoda ) , ale to świadczy o tym jaki poitencjał ma ta spółka. A jeszcze raz mówimy tylko o samych teleskopach, jak do tego dojdą np inne systemy inne wizyjne ( np głowice dla dronów i systemy kamer dla satelit) , oraz przetwarzanie danych zbieranych przez nich w co wchodzą powoli.
Niestety nie ma wielu takich spółęk na Polskiej giełdzie , SCW jest rodzynkiem nie patrzyłbym na nia z perspektywy obecnych wyników , ale tego jakie kontrakty już moze zdobywać , jakie będzie zdobywała w przyszłosci i w jakim kierunku nadal bedzie sie rozwijałą.
DATAWALK , po informacjach ze podpisywali kontraklty z amerykanami ta spólka która ciagnęła non stop na minusach miała nawet 1.2 MLD kapitalizacji, w ciągu kilku miesięcy potrafiła wzrosnąc z 150 M pln na 1.2 MLD pln .
Naprawdę sądzisz ze SCW będzie za 3 lata na poziomie kapitalizacji Bloobera? Mi się wydaje , że tu już pewne kwestie długofalowe sa obgadywane , że spółka zrobi jeszcze jakieś rundy finansowania, ale po znacznie znacznie wyższych cenach po to zeby nie rozwadniac i tak juz rozwodniony udział prezesa w spółce. SCW udowadaniac bedzie swój rozwój i potencjał dalszego rozkwitu i kasa bedzie z chęccią napływała do jego dynamicznego kolejnego rozwoju.
wielu widzi nadal tylko dzisiejszy dzień, ale za 2 lata przychody spółki mogą osiagac juz np 60-80 M PLN. Poczekajmy na plany rozwoju spółki może ona sama , przedstawi jak to widzi w kolejnych latach .
Napisałem że część i że ewentualnie. Parcia nie mam. Na razie idzie dobrze wręcz książkowo jeśli chodzi o AT i nawet trochę mnie to zaczyna zastanawiać.
Mam akcje już od prawie roku więc w przyszłym roku to będzie właśnie 2-3 lata i cena 300 zł . Obstawiałem raczej 2027 r lecz jeśli ma to być w 2026 r tym lepiej dla mnie i chyba wszystkich akcjonariuszy.