Sierpień był fatalny dla akcjonariuszy, wrzesień natomiast rysuje się całkiem optymistycznie pomimo ostatnich spadków. Potencjalna spłata kolejnej raty układowej, podwyższenie kapitału jeśli zostanie zatwierdzone na walnym, niska wycena zachęcająca do wejścia w spółkę, no i jeszcze jak niektórzy twierdzą możliwa fuzja z auxillą. To wszystko może wywołać potężną falę wzrostową. Głęboko wierzę że dwie cyfry są w spokojnym zasięgu. Trzymamy i czekamy. Wrzesień już pojutrze...
Kwota nie powala. Najważniejsze że spłacane są raty układowe. To oddala widmo upadku. Cała reszta to na razie dodatek. Wycena śmiesznie niska co za chwilę zachęci wielu do zakupów. Czas będzie działał na korzyść Euco no i akcjonariuszy...
Bazując na optymistycznym podejściu do restrukturyzacji firmy (co byłbym jednak bardzo ostrożny), możliwe są kolejne spadki w celu zdołowania kursu przed większym zakupem. Syntetycznie to:
Ocena: krótkoterminowa szansa na odbicie w górę, momentum wskazuje na możliwe osłabienie trendu.
Ocena: krótkoterminowa szansa na odbicie w górę, momentum wskazuje na możliwe osłabienie trendu. Trend krótkoterminowy spadkowy. Trend średnioterminowy spadkowy. TRIX wskazuje trend wzrostowy. Williams %R: wyprzedany – możliwy punkt odbicia. ROC wskazuje osłabienie momentum. Prognoza na 1 mies.: możliwe wahania ±0.29 zł (przybliżona średnia: 2.90). Teoretyczne punkty odbicia: dolny 2.63 zł (-9.41%), górny 3.21 zł (10.81%). Synth Signal: BUY.
ale ja bym w to nie wierzył :) jeszcze kawałek do punktu odbicia
Jak widzę wpisy typu ,,śmieć" to zastanawiam się co ten ktoś tu robi. Czy to zwykły frustrat który umie tylko obrażać, i to anonimowo, czy coś głębszego. Spółka kłopoty miała ale powoli się podnosi. Uważam że wrzesień przyniesie dużo dobrego i to nie będzie spekuła, tylko efekt poprawy kondycji spółki. Ja cierpliwie czekam, niektórzy jęczą, wyzywają i obrażają. Giełda nie jest dla chłopców...
Odpowiem Ci grzecznie,na jakiej podstawie określiłem spółkę, jak określiłem. Moja opinia wynika z czytania raportów, (ze zrozumieniem),dokonań spółki oraz perspektyw. Oczywiście moja ocena jest subiektywne i nikt nie musi jej brać pod uwagę. Ale jeśli już mnie wywołałeś do tablicy,to napiszę bardziej dosadnie.Po pierwsze nie siedzę tu od rana do wieczora,po drugie nie wypisuję bzdur,jakie to super perspektywy i świetlana przyszłość przed spółką,video 9tys inwestycji na Ukrainie.Nie jestem frustratem i nie muszę odreagowywać na forum swoich frustracji bo ich nie mam.Pisze o śmieciu,który dał mi zarobić, a mimo to dalej jest smie iem(oczywiście w mojej ocenie).Chciałbym Ci uzmysłowić, że na śmieciach dobrze się zarabia. Liczy się tylko chłodna głowa, czyli moment wejścia i wyjścia z waloru.Pisze często na takich forach żeby napiętnować takich jak Ty bałwochwalców i ustrzec niedoświadczonych inwestorów przed takimi spółkami, żeby się zastanowili przed wejściem w walor.Nie odpisuj .Pozdrawiam
Dziękuję za grzeczną odpowiedź. Doceniam mimo bałwochwalcy. Co do EUCO to czas niedługo nas zweryfikuje. Patrząc na to samo, nawet czytając te same raporty, można wyciągać różne wnioski. W ocenie spółki się różnimy i mamy do tego prawo. Ja widzę optymistyczne sygnały, ty widzisz śmiecia, na którym jedynie spekuła może coś ugrać. Może damy sobie czas i za miesiąc zobaczymy kto lepiej to widział.
To nie do końca tak jest, że ja coś tam sobie rysuję i analizuję, dlatego zawsze po wypowiedzi albo przed wypowiedzią piszę, że jest to teoria, którą można ale nie trzeba brać pod uwagę. Mam napisane bardzo zaawansowane algorytmy obliczania tych wskaźników, na podstawie zakładanych odcinków czasowych wstecz (całych notowań) i w przód (przewidywanie). Więc aktualizuję tylko dane wejściowe i czytam sobie "opinię". Więc nie jest ona z d.. wzięta ale nie bierze ona pod uwagę wydarzeń, to trzeba sobie dołożyć w głowie. Dlaczego wrzesień nie będzie przełomowy? Dlatego, że nawet jak kurs ruszy w górę to masa zniecierpliwionych inwestorów i spekulantów pozbędzie się papieru tak szybko jak będzie mogła. Sporo osób czeka teraz aż kurs chociaż trochę wróci do poziomu gdzie kupili żeby się z tego zrzucić i wskoczyć w coś innego. Ale ponoć hossa się już wypala, idzie jesień :D.
I dzisiejsza teoria:
Ocena: krótkoterminowa szansa na odbicie w górę, momentum wskazuje na możliwe osłabienie trendu. Cena poniżej dolnego pasma Bollingera – możliwy punkt odbicia. Trend krótkoterminowy spadkowy. Trend średnioterminowy wzrostowy. TRIX wskazuje trend wzrostowy. Williams %R: wyprzedany – możliwy punkt odbicia. ROC wskazuje osłabienie momentum. Ultimate Oscillator: 36.07 (neutralny). Prognoza na 1 mies.: możliwe wahania ±7.63%. Teoretyczne punkty odbicia: 2.67 – 3.46. Synth Signal: przewaga sygnałów wzrostowych – szansa na odbicie/rajdy (score: +1.75; RSI wyprzedany (+), Momentum ujemne (-), TRIX>signal (+), WilliamsR wyprzedany (+), ROC<0 (-), Trend krótki spadkowy (-)...)
Można i tak jak piszesz, chociaż myślę że taki papier jak EUCO trudno jest analizować tylko i wyłącznie wykresami. Ta spółka może wszystkich zaskoczyć i po prostu eksplodować. Giełda zna takie historie. Sam czegoś takiego doświadczyłem 25 lat temu. To tylko moje przeczucie którym się dzielę ale którego absolutnie nie musicie brać pod uwagę. I jeszcze jedno: im więcej wrzutek typu śmieć itp. tym bardziej jestem przekonany o swojej teorii, czyli o eksplozji kursu i to w krótkim już czasie. Pozdr. dla odważnych i cierpliwych!
Tutaj zarbią nie ci od kółeczek ale ci którzy przetrzymają papier wbrew logice i nerwowym ruchom innych. Możecie się śmiać i wyzywać ale jak zobaczycie 1000% za rok czy dwa przypomnijcie sobie ten wpis. Euco jest dla wytrwałych.
G24, zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, niemniej nigdy nie zrozumiem do końca na czym polega tutaj (chociaż bywam tu od 20 lat) na czym polegają te wszystkie skrajne komentarze typu "śmieć", albo "lecimy na 200 up" :D Fakt, że forum bankiera może mieć naprawdę spore znaczenie dla tzw. ulicy. Bo duzi gracze nigdy nie tracą czasu żeby tu pisać albo czytać. Dlatego nie sądzę też aby były to celowe posty manipulacyjne, raczej są to posty sfrustrowanych małych inwestorów / spekulantów :-). Osobiście traktuję GPW jako dywersyfikację a nie jako miejsce "zarobić szybko i uciec". Dlatego jeśli na czymś tracę a na innym zyskuję to mnie zbytnio nie rusza, jest to uwzględnione w ryzyku poruszania się po GPW. Na pewno masz podobne podejście do tematu :).
Dzięki za te wpisy. Też nie lubię skrajnych określeń. Dlatego bardzo cenię rozsądne wypowiedzi. papier rusza, ale czy jest to początek tego o czym pisałem, nie wiem. Trzymaj się zdrowo i jak najdalej od frustratów... pozdrawiam.
Prawdopodobnie krótkoterminowe wybicie z realizacją zysków zniecierpliwionych i "przypadkowych", którzy kupili w dołku. Momentum sprzyja wzrostom, trend krótko i średnioterminowy - wzrostowy, synth signal - umiarkowany, możliwa kolejna konsolidacja. Nie powinno spaść poniżej 2.8 mimo kiepskiej pogody :D