Naprawdę jak czytam te brednie, że teraz zjazd w dół poniżej 31 to są jedynie dwie możliwości albo ktoś nie potrafi myśleć albo pisze to celowo licząc, że ktoś inny będzie taki naiwny i odda mu akcje w promocji. Piszmy o faktach, a one są takie, że najprawdopodobniej grupa nowych inwestorów zainwestowała blisko 50 mln zł w akcje MDG po średniej cenie 31 - co też nikogo myślącego nie powinno dziwić bo przy tak dużych wolumenach m, podobnie jak przy wezwaniach bierze się np. średnią z pół roku wstecz lub nawet jeśli nie to jest bonus za wolumen. Jeżeli ktoś myśli pisząc na forum te brednie, że ktoś inny sam czy jako grupa kupił akcje nawet super spółki ale nadal w fazie rozwoju i przed break even za 46 500 000 tak na czuja w ciemno albo po to żeby na tym stracić lub wysypać się chwilę po wejściu to cóż szkodzi tak pojmować świat :))) Czekamy na nowe umowy, coraz bliższy break even, nie zdziwią mnie też nowe rekomendacje :) Spółka się rozwija wzorowo, ma zapewnione finansowanie i coraz więcej ludzi i podmiotów widzi w tym wartość, dlatego wykładają swoje niemałe pieniądze, a BF i tak 3,5 mln akcji i jest największym graczem w spółce, a jak akcje docelowo będą znacznie wyżej, wzrosną bo wzrosną jeszcze bardziej obroty, raporty finansowe będą potwierdzać na liczbach rozwój spółki to podłącza się też inne fundusze zbierając akcje z rynku i cena będzie tam gdzie ma być - czyli znacznie znacznie wyżej! Reasumując każdy kolejny inwestor, który wykłada swoje pieniądze w spółkę tylko potwierdza i utwierdza prawdopodobieństwo sukcesu czy się to komuś podoba czy nie! Natomiast gdzie będzie kurs w najbliższych dniach, tygodniach i za pół roku będzie można zweryfikować i ocenić w jakim miejscu jest teraz, gdzie był pół roku temu, a gdzie będzie za kolejne pół roku czy za rok - a będzie znacznie wyżej! Natomiast jak ktoś chce i się boi niech sprzedaje, chętni do kupna zawsze się znajdą :)))
To jak w takim razie wyjaśnisz zeszłoroczne wiadomości z Biofund że to nie jest wycena która ich interesuje w kwestii wyjścia z akcjonariatu, a w tym roku, przy podobnej cenie robią częściowy exit? I dlaczego nie zrobili emisji przy której dużo mniej by się rozwodnili?
Po pierwsze tamten komunikat był 27 września 2024 roku przy cenie otwarcia z tego dnia 23,80 do obecnej ceny czyli 36,80 to ponad 54% różnicy czyli wyraźna różnica, a nie podobna cena.
Po drugie o jakim rozwodnieniu piszesz - przecież akcji ogółem jest nadal tyle samo czyli niecałe 10 milionów z czego BF nadal ma kluczowy pakiet czyli 3,5 mln ,rozwodnienie byłoby gdyby właśnie zrobić emisję akcji ale póki co nie ma takiej potrzeby bo finanse są zapewnione i dobrze.
Po trzecie nadal jest relatywnie mały free float, co będzie skutkowało tym, że przy break even i kiedy raporty potwierdzą rosnące wyniki i właśnie pojawi się czysty zysk to dowolny fundusz kupujący z rynku jakieś sensowne ilości będzie musiał znacząco podnieść cenę bo inaczej nie kupi dużych ilości.
Po czwarte przecież BF nie wyskakuje z akcjonariatu większością czy całością, po prostu sprzedał część akcji nie dlatego, że nie wierzy w spółkę tylko jeśli byli chętni w określonej cenie na tym etapie to sprzedali sobie część - bo mogli, bo to jest ich i mogą robić z tym co chcą, a jak jeszcze częściowo kasę z tego zamierzają przeznaczyć na dalsze wspieranie MDG - o ile będzie taka potrzeba w tym głównie na VCAST czy w ramach tego te 10 mln co będą potrzebne w związku z dotacją 9 mln i całość za 19 mln - to dobrze dla spółki czy źle? Oczywiście może nie będzie potrzeby w całości bo jeśli w transzach to może tylko w części ale chyba lepiej, że w razie potrzeby jest ktoś kto działa szybko i skutecznie zamiast prosić się tygodniami, miesiącami jakieś instytucje finansowe o ewentualne wsparcie. Podkreślam jeśli kasa nie jest potrzebna w całości tu i teraz to może nie być takiej potrzeby ale jeśli jest potrzeba to zawsze lepiej mieć taką opcję niż jej nie mieć. Z każdym kolejnym miesiącem, kwartałem wyniki powinny być lepsze i o to chodzi ale rozwój jest kluczowy i nie ma co żałować na to pieniędzy, szczególnie w tego typu branży.
Po piąte sama świadomość, że ktoś wchodzi w spółkę za prawie 50 mln zł już na tym etapie świadczy tylko i wyłącznie o tym, że żarty się skończyły i zabawa w berka - na zasadzie coś może będzie, coś nie będzie, niby fajnie ale to się zobaczy…rok czy dwa lata temu nikt z zewnątrz poza BF czyli kimś kto mocno się związał ze spółką oczywiście widząc też interes dla siebie ale ktoś z zewnątrz by nie wszedł z taką kasą tak jak teraz bo było za dużo ryzyk i niepewności, teraz są umowy i konkrety oraz rosną przychody i docelowo zyski, a to jest kluczowe. Przecież na wiecie są miliony spółek czy innych form zainwestowania 50 mln zł a jednak ktoś uznał, że wchodzi w MDG i to powinno cieszyć, bo jeszcze niedawno wielu na forum płakało, że 30 zł nie przebijemy, a teraz za 31 zl jest brany konkretny wolumen to potwierdza rozwój i potencjał spółki czy nie? Pytanie jest retoryczne.
Po szóste w BF mogli uznać skoro są chętni to sprzedamy teraz część za tyle ale rozwijamy dalej biznes i może kolejny pakiet sprzedadzą już za 100, a może 200, a jeszcze kolejny za 300 za kilka lat - ktoś pomyśli, że to nierealne ale nikt nie może wykluczyć, że za 2-3 lata jak będzie już pełna komercjalizacja VCAST po FDA przychody i zyski będą ogromne, a w międzyczasie wskoczy kilka funduszy na pokład co tak rozkręca kurs, że większość będzie wspominać aktualne 36,8 że trzeba było wtedy więcej kupić czy pół roku temu po 25, którego to okolice długo się trzymały, a tym bardziej w czerwcu 2022 przez kilka chwil jak było ok 5,5 …najniżej w historii.
Po siódme - niech każdy robi co uważa, ktoś uznaje, że to źle, że pojawili się nowi inwestorzy, którzy kupili za wiele milionów akcje po cenie, która przez ostatnie 1,5 roku (z wyłączeniem tego ostatniego 1,5 miesiąca) była dla wielu marzeniem…żeby tak wróciło powyżej 30…to jak chce i nie wierzy w rozwój firmy niech sprzeda i przeskoczy na coś innego, nie ma sensu się zmuszać do posiadania akcji tych czy innych.
Po ósme uważam, że ta sytuacja jest zupełnie czymś innym niż np. sprzedaż akcji dajmy na to Allegro przez głównych akcjonariuszy co jakiś czas - Allegro jest już wielka, nasyconą spółką, która może rosnąć ale nie będzie to już tej skali co MDG bo jest w zupełnie innej fazie rozwoju i jest też innym rodzajem spółki.
Po dziewiąte - nawet jak komuś się nie podoba, że BF sprzedał część akcji po tej cenie bo przecież mógł to sprzedać za rok pewnie drożej, może tak może nie, tzn. to, że w przyszłości będzie drożej nie mam wątpliwości…natomiast pojawienie się nowych inwestorów już teraz może spowodować większy ruch i zainteresowanie zarówno spółka jak i jej akcjami przez kolejnych, to może być akcelerator zarówno wzrostów jaki i zwiększenie obrotów, co tylko wzbudzi ciekawość, większe zainteresowanie i przyspieszenie działań przez kolejnych - ponieważ jeśli jakaś grupa inwestorów już na tym etapie wchodzi za 50 mln to spółka zyskuje na wartości, znaczeniu zainteresowaniu - zdecydowanie tak, a BF mając i tak bardzo dużo akcji w przyszłości na tym zarobi i tak ogromne pieniądze i tak, jak spółka będzie się pięknie rozwijać to kurs będzie pięknie rosnąć, a kolejni inwestorzy będą musieli więcej płacić za akcje.
Po zaglądam tu co jakiś czas, natomiast na pewno nie mam zamiaru wchodzić w niepotrzebne polemiki czy też odnosić się do każdego pytania po prostu jak ktoś coś z tego zrozumie to ok, a jak nie to trudno, tak samo jak nie mam zamiaru nikogo nakłaniać na zakup akcji czy sprzedaż, ktoś chce niech sobie kupuje, ktoś inny sprzedaje i tyle, dla mnie nie ma znaczenia czy przez chwilę będzie 33 czy 44, dla mnie znaczenie ma jak spółka się rozwija, czy ogarnia umowy, klientów, czy przychody rosną, docelowo zyski, a kurs niech za tym idzie i tyle, ważne jaki będzie za pół roku i za rok czy dwa lata. Spółkę znam od bardzo dawna ale aktywnie inwestuję w nią od ok 3,5 roku, mam relatywnie duży pakiet akcji i planuję do zwiększać tak długo jak firma się będzie ładnie rozwijać. Dobranoc i owocnych inwestycji czy w MDG czy cokolwiek innego :)
Dnia 2025-08-31 o godz. 01:05 ~Krzysztof napisał(a): > Po pierwsze tamten komunikat był 27 września 2024 roku przy cenie otwarcia z tego dnia 23,80 do obecnej ceny czyli 36,80 to ponad 54% różnicy czyli wyraźna różnica, a nie podobna cena. > > Po drugie o jakim rozwodnieniu piszesz - przecież akcji ogółem jest nadal tyle samo czyli niecałe 10 milionów z czego BF nadal ma kluczowy pakiet czyli 3,5 mln ,rozwodnienie byłoby gdyby właśnie zrobić emisję akcji ale póki co nie ma takiej potrzeby bo finanse są zapewnione i dobrze. > > Po trzecie nadal jest relatywnie mały free float, co będzie skutkowało tym, że przy break even i kiedy raporty potwierdzą rosnące wyniki i właśnie pojawi się czysty zysk to dowolny fundusz kupujący z rynku jakieś sensowne ilości będzie musiał znacząco podnieść cenę bo inaczej nie kupi dużych ilości. > > Po czwarte przecież BF nie wyskakuje z akcjonariatu większością czy całością, po prostu sprzedał część akcji nie dlatego, że nie wierzy w spółkę tylko jeśli byli chętni w określonej cenie na tym etapie to sprzedali sobie część - bo mogli, bo to jest ich i mogą robić z tym co chcą, a jak jeszcze częściowo kasę z tego zamierzają przeznaczyć na dalsze wspieranie MDG - o ile będzie taka potrzeba w tym głównie na VCAST czy w ramach tego te 10 mln co będą potrzebne w związku z dotacją 9 mln i całość za 19 mln - to dobrze dla spółki czy źle? Oczywiście może nie będzie potrzeby w całości bo jeśli w transzach to może tylko w części ale chyba lepiej, że w razie potrzeby jest ktoś kto działa szybko i skutecznie zamiast prosić się tygodniami, miesiącami jakieś instytucje finansowe o ewentualne wsparcie. Podkreślam jeśli kasa nie jest potrzebna w całości tu i teraz to może nie być takiej potrzeby ale jeśli jest potrzeba to zawsze lepiej mieć taką opcję niż jej nie mieć. Z każdym kolejnym miesiącem, kwartałem wyniki powinny być lepsze i o to chodzi ale rozwój jest kluczowy i nie ma co żałować na to pieniędzy, szczególnie w tego typu branży. > > Po piąte sama świadomość, że ktoś wchodzi w spółkę za prawie 50 mln zł już na tym etapie świadczy tylko i wyłącznie o tym, że żarty się skończyły i zabawa w berka - na zasadzie coś może będzie, coś nie będzie, niby fajnie ale to się zobaczy…rok czy dwa lata temu nikt z zewnątrz poza BF czyli kimś kto mocno się związał ze spółką oczywiście widząc też interes dla siebie ale ktoś z zewnątrz by nie wszedł z taką kasą tak jak teraz bo było za dużo ryzyk i niepewności, teraz są umowy i konkrety oraz rosną przychody i docelowo zyski, a to jest kluczowe. Przecież na wiecie są miliony spółek czy innych form zainwestowania 50 mln zł a jednak ktoś uznał, że wchodzi w MDG i to powinno cieszyć, bo jeszcze niedawno wielu na forum płakało, że 30 zł nie przebijemy, a teraz za 31 zl jest brany konkretny wolumen to potwierdza rozwój i potencjał spółki czy nie? Pytanie jest retoryczne. > > Po szóste w BF mogli uznać skoro są chętni to sprzedamy teraz część za tyle ale rozwijamy dalej biznes i może kolejny pakiet sprzedadzą już za 100, a może 200, a jeszcze kolejny za 300 za kilka lat - ktoś pomyśli, że to nierealne ale nikt nie może wykluczyć, że za 2-3 lata jak będzie już pełna komercjalizacja VCAST po FDA przychody i zyski będą ogromne, a w międzyczasie wskoczy kilka funduszy na pokład co tak rozkręca kurs, że większość będzie wspominać aktualne 36,8 że trzeba było wtedy więcej kupić czy pół roku temu po 25, którego to okolice długo się trzymały, a tym bardziej w czerwcu 2022 przez kilka chwil jak było ok 5,5 …najniżej w historii. > > Po siódme - niech każdy robi co uważa, ktoś uznaje, że to źle, że pojawili się nowi inwestorzy, którzy kupili za wiele milionów akcje po cenie, która przez ostatnie 1,5 roku (z wyłączeniem tego ostatniego 1,5 miesiąca) była dla wielu marzeniem…żeby tak wróciło powyżej 30…to jak chce i nie wierzy w rozwój firmy niech sprzeda i przeskoczy na coś innego, nie ma sensu się zmuszać do posiadania akcji tych czy innych. > > Po ósme uważam, że ta sytuacja jest zupełnie czymś innym niż np. sprzedaż akcji dajmy na to Allegro przez głównych akcjonariuszy co jakiś czas - Allegro jest już wielka, nasyconą spółką, która może rosnąć ale nie będzie to już tej skali co MDG bo jest w zupełnie innej fazie rozwoju i jest też innym rodzajem spółki. > > Po dziewiąte - nawet jak komuś się nie podoba, że BF sprzedał część akcji po tej cenie bo przecież mógł to sprzedać za rok pewnie drożej, może tak może nie, tzn. to, że w przyszłości będzie drożej nie mam wątpliwości…natomiast pojawienie się nowych inwestorów już teraz może spowodować większy ruch i zainteresowanie zarówno spółka jak i jej akcjami przez kolejnych, to może być akcelerator zarówno wzrostów jaki i zwiększenie obrotów, co tylko wzbudzi ciekawość, większe zainteresowanie i przyspieszenie działań przez kolejnych - ponieważ jeśli jakaś grupa inwestorów już na tym etapie wchodzi za 50 mln to spółka zyskuje na wartości, znaczeniu zainteresowaniu - zdecydowanie tak, a BF mając i tak bardzo dużo akcji w przyszłości na tym zarobi i tak ogromne pieniądze i tak, jak spółka będzie się pięknie rozwijać to kurs będzie pięknie rosnąć, a kolejni inwestorzy będą musieli więcej płacić za akcje. > > Po zaglądam tu co jakiś czas, natomiast na pewno nie mam zamiaru wchodzić w niepotrzebne polemiki czy też odnosić się do każdego pytania po prostu jak ktoś coś z tego zrozumie to ok, a jak nie to trudno, tak samo jak nie mam zamiaru nikogo nakłaniać na zakup akcji czy sprzedaż, ktoś chce niech sobie kupuje, ktoś inny sprzedaje i tyle, dla mnie nie ma znaczenia czy przez chwilę będzie 33 czy 44, dla mnie znaczenie ma jak spółka się rozwija, czy ogarnia umowy, klientów, czy przychody rosną, docelowo zyski, a kurs niech za tym idzie i tyle, ważne jaki będzie za pół roku i za rok czy dwa lata. Spółkę znam od bardzo dawna ale aktywnie inwestuję w nią od ok 3,5 roku, mam relatywnie duży pakiet akcji i planuję do zwiększać tak długo jak firma się będzie ładnie rozwijać. Dobranoc i owocnych inwestycji czy w MDG czy cokolwiek innego :)
skoro tak zachwalacie to powiedzcie jeszcze dlaczego ta ewakuacja - sprzedaż prawie 15% akcji przez BF, mnie daje do zrozumienia dlaczego kurs był tak pompowany gdy inne spółki w tym czasie głównie spadały.
Krzysztof, Biofund zrobił exit i to jest fakt. Przy cenie 30,5 a nie jak piszesz 36,80. A to jest niewiele ponad 20%. Czyli słabo. Mogli zrobić emisję, mniej by się rozwodnili (czego też widzę nie rozumiesz) ale wtedy kasa poszłaby do MDG a nie do Biofund. Jakaś część z tych pieniędzy na pewno trafi do MDG. Oczywiście na konfie przedstawią to jako sukces ale uważam że cała ta akcja ma zdecydowanie więcej minusów niż plusów
Tak żeby do wszystkich dotarło. Te pieniądze nie są dla MDG tylko dla Biofund. I tylko od BF zależy ile podsypią MDG. W pierwszej kolejności zdejmą dług (wiadomo). BF ma też własne projekty które zasili tymi pieniędzmi. MDG też oczywiście dostanie kasę. Na konfie dowiemy się że do akcjonariatu weszli akcjonariusze za Stanów którzy nie przekroczyli progu 5% i których nazw oczywiście nie poradzą. Ale działają w branży i będą aktywnie uczestniczyć w rozwoju MDG. (Przerabiałem to na Mabionie). Wg mnie najważniejsze dla was inwestorów - jeżeli nie padnie deklaracja od BF że część z tej kasy pójdzie na sfinansowanie kliniki Vcast w Stanach, uciekajcie.
Tutaj (na forum) paru gosci ma określona role, to oczywiste, nikt poważny tych bredni Krzychu nie czyta, a jeśli już to dla tzw "beki". Akcjonariat uliczny już się wymienił, na bardziej świadomy, a ten który wierzył od samego początku cały czas tu jest i na takie posty nie odpowiada. Słuszna uwaga odnośnie celowego wpuszczenia funda dla większego zainteresowania, zwiększenia prestiżu , przyciągnięcia kapitału czy zapewnienia płynności. Skorzystają na tym wszyscy włącznie z BF. Ci co pisza te brednie dobrze o tym wiedza - inna sprawa ze nikt poważny tego forum nie czyta - a może nawet powinnismy im dziękować, bo dzięki temu pozbędziemy się kolarzy i różnej maści "inwestorow" do pierwszego zjazdu. Take - niech chłopaki piszą - a my róbmy swoje
Sprzedałem trochę sprzętu rolniczego, kupiłem akcje, a tu takie zamieszanie się zrobiło..! Pamiętajcie w Życiu trzeba Walić na Chaos! Co będziemy się męczyć?!
Dokładnie tak! Od obecnych poziomów kilkaset procent w rok-dwa jak najbardziej prawdopodobne - pojawienie się TFI oraz MK tylko potwierdza potencjał spółki!
MDG ma potencjał docelowy znacznie większy niż Synektik bo działa globalnie - za rok-dwa może śmigać po kilkaset złotych za sztukę - pamiętajcie, że akcji w wolnym obrocie jest bardzo mało, a chętnych inwestorów będzie coraz więcej - Ci co wskoczyli za 50 mln nie przyszli tu po orzeszki tylko w perspektywie kilku lat chcą też wyciągnąć kilkaset procent, a od obecnych poziomów to już się robi 100-200 i z czasem lepiej!