• co z tymi lokatami? Autor: ~agata [94.254.151.*]
    oprocentowanie rzeczywiście topnieje, od kilku lat trzymam pieniądze na różnych lokatach, ten spadek dało się zauważyć, a jeszcze teraz ta inflacja całkiem wysoka, w sumie już to oprocentowanie teraz niewiele większe, dlatego nie wiem czy wkładanie znów na lokatę ma teraz sens. już chyba lepiej mieć na oszczędnościowym, bo przynajmniej jest dostęp do pieniędzy. myślałam żeby może jakoś zainwestować, ale giełda raz spada, raz idzie w górę i nie wiem czy to najlepszy pomysł. może lepiej gdzieś indziej ulokować pieniądze?
  • Re: co z tymi lokatami? Autor: ~wr [89.108.236.*]
    Pytanie czy chodzi o Twoje prywatne pieniądze czy pieniądze firmy i ile tego masz? Jeśli masz powyżej 10 tysięcy i są to firmowe pieniądze to możesz poszukać struktury, ma gwarancję zwrotu 100 procent kapitału ale musisz się z nimi rozstać na jakieś 3 lata, czasem dłużej, zależy w co zainwestujesz. Może to być obligacja, może być certyfikat, może być lokata. A jak są to Twoje prywatne pieniądze to masz możliwość przy okazji inwestycji ubezpieczyć się na życie. Minus jest taki, że struktury dostępne są tylko w pewnych wyznaczonych okresach subskrypcyjnych.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.94.53.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: co z tymi lokatami? Autor: ~agata [94.254.228.*]
    firma i ja to w sumie jedno :-) mam trzydzieści parę tysięcy, które mogę zainwestować na dłuższy okres, ale zamrożenie pieniędzy na kilka lat nie do końca mi pasuje, aczkolwiek nie wykluczam zupełnie takiej możliwości. jeśli chodzi o te struktury to pytanie ile mogę na tym zarobić? więcej niż na lokacie? jeśli chodzi o inwestowanie na giełdzie to jednak brak gwarancji że nie stracę tego co zainwestuję prawdę mówiąc trochę mnie od tego typu inwestycji odstrasza.
  • Re: co z tymi lokatami? Autor: ~qwer [188.33.6.*]
    Dobre pytanie. Na strukturach można zarobić całkiem dużo, oczywiście jeśli "zakład" opcyjny przewidzi zachowanie w przyszłości instrumentu bazowego. Ale tylko potencjalnie, bo ostatnio oferowane struktury na rynku nie przyniosły żadnego zysku. Nie mogę zgodzić się z doradcą BT, że inwestycje krótkoterminowe nie dają większego zwrotu. Wystarczy spojrzeć na wyniki od początku roku. Duże zyski w krótkim czasie są możliwe bo giełda "urosła" od lutego całkiem sporo, a w konsekwencji także fundusze inwestycyjne. Indeks sWIG80 wyszedł nawet na plus w rocznej perspektywie, co spowodowało, że fundusze mające małe spółki w portfelu w ostatnich miesiącach miały jedne z lepszych wyników. Przykładowo od początku roku fundusze małych spółek takie jak UnionInvestment czy Allianz miały ponad 50 procentową stopę zwrotu, a lider w tej kategorii - Aviva blisko 80 procent. Tak więc nie tylko w długim okresie można mieć przyzwoity zysk. Zgodzę się natomiast z tym, że giełda charakteryzuje się zmiennością, więc w długim okresie ten zysk jest bardziej stabilny, zwłaszcza przy korektach takich jak obecna, która swoją drogą rzeczywiście może być kolejną okazją do atrakcyjnych zakupów akcji.