"Prawie 8 mld zł dochodów z dywidend MF poinformowało, że plan dochodów z dywidend na 2026 r. wynosi 7 mld 896 mln 144 tys. zł i jest wyższy o ok. 126 proc. od planu na 2025 r., tj. o 4 mld 405 mln 790 tys. zł. Dochodem budżetu państwa z dywidend jest 70 proc. dywidendy od udziałów Skarbu Państwa w spółkach, pozostałe 30 proc. stanowi przychód Funduszu Inwestycji Kapitałowych. Przyszłoroczny plan jest także wyższy od przewidywanego wykonania 2025 r. o ok. 55,5 proc., tj. o 2 mld 816 mln 829 tys. zł. Jednocześnie plan ten, w porównaniu z wykonaniem 2024 r., jest wyższy o 104,9 proc., tj. o 4 mld 41 mln 868 tys. zł. Dywidendy i wpłaty z zysku obejmują również wpłatę do budżetu państwa od Banku Gospodarstwa Krajowego. Plan na 2026 r. przewiduje z tego tytułu 1 mld 400 mln zł i jest wyższy o ok. 7,7 proc. od planu na 2025 r., tj. o 100 mln zł. Zgodnie z uzasadnieniem w 2026 r. nie przewiduje się dochodów budżetu państwa z tytułu wpłaty z zysku Narodowego Banku Polskiego. Prognoza ta została przygotowana w oparciu o Plan finansowy Narodowego Banku Polskiego na rok 2025 zatwierdzony uchwałą Rady Polityki Pieniężnej z grudnia 2024 r."
To ile od OLLENU? Jakie są wasze propozycje? Moja 7 zł na akcje,
Polityka dywidendowa Zgodnie z opublikowaną w styczniu 2025 roku strategią Grupy ORLEN do 2035 roku pod hasłem „Energia jutra zaczyna się dziś” strategiczną ambicją ORLEN jest regularne dzielenie się wynikami finansowymi z akcjonariuszami w postaci dywidendy. Progresywna polityka dywidendowa zakłada coroczny wzrost dywidendy gwarantowanej o 0,15 PLN na jedną akcję. Poziom dywidendy gwarantowanej w 2025 roku zostanie podwyższony z 4,30 do 4,50 PLN na jedną akcję. Zarząd może zarekomendować wypłatę wyższej dywidendy, do poziomu 25% przepływów z działalności operacyjnej w danym roku pomniejszonych o koszty finansowania.
4,65 minimum + do 25% wolnych przepływów z działalności operacyjnej pomniejszonych o ich koszty...
w 2024 wyszło to ok 7 mld zł (wolne przepływy pomniejszone o koszty) z tego wyszło 1,5 zł na akcje... (25% z 7 mld)
w 2025 w samym 1 KWARTALE roku mamy już 15,7 mld wolnych przepływów przy koszcie, szacowanym bezpiecznie na ok 150 mln zł... wiec możemy przyjąć że za 1 kwartał 2025 roku mamy już 15,57 mld zł.
Ile będzie w całym roku? Ostrożnie szacując - 40 - 45 mld? (już po odliczeniu kosztów)
Jeżeli przeznaczą znów 25% na dokładkę do dywidendy to będzie, ostrożnie szacując ok 12 mld zł / ilość akcji.... wychodzi ponad 10 zł dodatku do dywidendy...
a więc możliwy rekord i dywidenda w okolicach 15 zł... to byłby SZOK !!!
Nie popadałbym w hurra optymizm ale raczej dadzą trochę więcej niż w tym roku bo potrzeby budżetowe rosną. Myślę że realnie 7-8 zł więc obecna cena jest atrakcyjna na zakup. Zobaczymy jak w poniedziałek z popytem.
Bedzie grubo. Ja mysle ze 8pln brutto. Wlasnie z takich najwiekszych spolek, z ktorych moga beda brac, przeciez to tu najlatwiej jest podniesc cenny produktow i nic nie pisniemy (cena paliwa). Mam juz 3 dywidendy i 4 tez chetnie przytule!