No tego efektu się nie spodziewałem...CP2077 na switcha jest kupowany nawet w ramach protestu przeciwko KeyCardowej polityce Nintendo. Spror osób pisze, że nie planowało tego zakupu ale wspierają politykę polskiego wydawcy, który umieścił całą grę na cartrigu. Znani influencerzy dodatkowo podkreśląją ten fakt na yt sporo filmów o tej tematyce (np Clayton Morris). Chyba wielu użytkowników nintendo jest wkurzonych obecnym stanem rzeczy. CP jest nie tylko jedyną grą jak do tej pory na Switcha tak zaawansowaną ale nadal jedną z niewielu w całości na nośniku. Moi drodzy jest lepiej niż mogłoby się wydawać. Dodatkowo doskonała reklama firmy jako dbającej o graczy i uczciwej w swojej polityce. Tutaj nie wiem na ile szczęście ale CDProjekt miało nosa.
Donkey Kong Bananza (miejsce 1) i Mario Kart World 2 (miejsce 6) też wydano tylko na Switcha 2. Dodatkowo lista obejmuje tylko wydania pudełkowe, wśród których Cyberek miał dominować, a nie ma go nawet na liście.
Czy ja to dobrze rozumiem ?
7 czerwca było sprzedane 300 000 sztuk Cyberpunka na Switcha 2.
A ile się sprzedało w pozostałych 23 dniach czerwca?
Jestem po piwku i chętnie poczytam rano co Wy myślicie.
Ja myślę że to jest rewelacja i zastanawiam się ile było sprzedane na koniec miesiąca.
Switch 2 ma ciekawe możliwości technologiczne za sprawą Nvidi.
Trudno to wykorzystać i napisać od nowa grę żeby mogła skorzystać z tej technologii.
To tylko moje przypuszczenie ,ale Cyberpank jest bardzo wymagającą grą i potrzebował bardzo mocnego sprzętu żeby działać prawidłowo.
Bez specjalnych zabiegów z pełnym wykorzystaniem technologii NVIDIA,to mogła być klapa i Cyberpunk na Switcha 2 może chodził by w 20 klatkach na sekundę ,co było by trudne do zaakceptowania.
No ale CD Projekt zrobił to bardzo dobrze i gra chodzi prawidłowo i można się nią cieszyć na małym i niedrogim Switchu 2, ciekawe czy inne firmy z równie skomplikowanymi grami osiągną kiedykolwiek taki poziom.
Pewnie że można mieć wypasionego laptopa i Cyberpunk będzie działał lepiej ,tylko Switch 2 jest mniejszy dość tani i ma ogromny potencjał sprzedaży i to bardzo dobrze wykorzystał CD projekt.
Jest jeszcze jedno switch pierwszy wydał się w ogromnej liczbie egzemplarzy i fani mają duże biblioteki gier które automatycznie przechodzą na switcha2 ,jest jednak jedna rzecz która na duże znaczenie ,posiadacze switcha pierwszego dorośli i chcą zagrać w grę dla dorosłych i taką grą jest Cyberpunk z Widmem Wolności.
Różnie to może być ,tylko ja uważam że to będzie długotrwały duży sukces CDP.
Niestety jesli chodzi o sprzedaż CP2077 na NS2 to trudno coś konkretnego znaleźć szacunki mówią, że w pierwszych dwóch miesiącach mogło się sprzedać od około 150.000 do nawet 800.000 szt. Tak czy owak długofalowo to olbrzymi sukces firmy i pewnie wpłynie pozytywnie na przyszle plany.Ja zakładam sprzedaż do końca biezącego roku na poziomie 1,5-2mln szt....wiem że to optymistyczne ale oceny i odbiór gry są wręcz fantastyczne a brak konkurencji i keycardy jakby jeszcze dodatkowo wpływały na coraz lepsze postrzeganie gry i samej firmy.
Poczytajcie sobie o Switchu2.
Artykuł w PPE:
"Elden Ring na Switcha 2 działa "jak słabo zoptymalizowana gra na PS3".Wydajność jest "nie do przyjęcia"."
Polecam poczytać komentaże .Piszą o możliwościach technologicznych Switcha2.
Natomiast Cyberpunk działa dobrze! bo optymalizacja została zrobiona wzorowo do technologii Nvidi.
Inny podał link do tabelki gdzie jest zaznaczone Mario Kard World 1,36 co jest opisane powyżej że sprzedał się do 7 czerwca w takiej ilości czyli 1milion 360 tysięcy sztuk ,w tej tabelce na drugim miejscu jest Cyberpunk i napisane jest bez przecinka 30 ,czyli biorąc pod uwagę taką formę idei zapisu ,oznacza to że Cyberpunk sprzedał się w liczbie 300 000 sztuk w ciągu 2 dni sprzedaży.
No proszę obejrzeć to tabelkę dokładnie i dopiero potem skomentować.
Być może ja mam zaćmienie mózgu i czegoś nie rozumiem.
Jednak patrzyłem się na to dokładnie i w mojej opinii jest tam podane trochę dziwacznie choć zrozumiałe że to jest 300000 stuk Cyberpunka w tak krótkim okresie.
Zestawienie sprzedaży nie obejmuje wersji cyfrowych CP2077 na NS2. Gdyby to dodać, to obraz byłby zupełnie inny. Do tego na chwilę obecną większość gier długo nie będzie grzało na ogólnych listach sprzedaży no NS2 jest po prostu za mało na rynku. Pod koniec roku baza użytkowników pewnie już będzie znacznie większa.
Tam pisze Phisical and Digital from digital data sharing publishers, excludes edd- on connect.
Można to różnie zrozumieć.
Przynajmniej dla mnie jest to niejednoznaczne i nie rozumiem co autor chciał zasugerować.
Poza tym to dotyczy platform Nintendo nie samego Switcha2.
Już było wiele razy tłumaczone. W wynikach Switch 1 i 2 nie jest uwzględniona cyfrowa dystrybucja - Nintendo nie udostępnia tych danych, to jest tylko sprzedaż pudełek.
"Zestawienie sprzedaży nie obejmuje wersji cyfrowych CP2077 na NS2. Gdyby to dodać, to obraz byłby zupełnie inny"
Na pewno byłby inny, tylko na niekorzyść Cyberpunka, który większość sprzedaje pudełkowo, w przeciwieństwie do innych gier. I darujcie sobie te źródła typu jakiś fandom, bo to śmiech na sali.