Trzeba uzbroić się w cierpliwość i obserwować ruchy akcjonariuszy dominujących.Wiele wskazuje że w piątek i wczoraj dalej żenili na potęgę papier.Dzis powinno być wiadomo kto papier wywalił. Z drugiej strony kończą się wakacje A właśnie o tym Lenartowicz i Bałczun trąbili w wywiadach.
Prezesi spółek Skarbu Państwa powinni być liderami, a nie królami. Jeśli spółka jest dobrze zarządzana, ma pomysł i skutecznie go realizuje - nie muszę tylko dla zasady wymieniać pół zarządu. Ale to także nie oznacza, że zmian nie będzie. W wielu miejscach są poważne wątpliwości, mówi Wojciech Balczun, Minister Aktywów Państwowych w swoim pierwszym wywiadzie po objęciu stanowiska.
Polimex Mostostal zakłada pierwsze przychody z sektora jądrowego w 2026/2027
dzisiaj opcja standardowa - skoro lud wybrany dalej idzie przez pustynię i napotkał zatankowaną rakietę, to wsiada. Cześć się waha, krytykuje i stoi, reszta zajmuje miejsca przy oknach, wkrótce start ;)
Kto może tak sypać?. Zakładam że to jakaś instytucja inaczej czekali by na lepszy kurs
W sumie bardziej w porządku jakby mialo z górki dołować. Tylko ile jeszcze?
masz obligacje zamienne na akcje, dochodzi do konwersji, nie chcesz przekroczyć pewnych ustawowych progów, sprzedajesz, przeparkowujesz, ...tyle w najkrótszym ujęciu. To jedna z możliwości, którą zakładamy, widząc, że równolegle trzymany jest kurs na 4,5
- udziałowcami są sp. Skarbu Państwa, a PXM stał się wehikułem dla atomu, i częścią RFK z o.o. (military), a w tych obszarach SP chce utrzymywać kontrolę. Niektóre sp. SP wypłacają regularnie dywidendę, która jest cz. budżetu (banki, PKN, KGHM, ...)
kontrolę na zgromadzeniu akcjonariuszy daje zazwyczaj (50% + 1 akcja), chyba, że np. złota akcja czasem nie chcesz innych w RN
wracam na pole do krów ... nie przejmuj się, a jak nie śpisz przez PXM, to sprzedaj i kup sobie inną sp. z lepszym up-side'em. Tu poczekamy, ale się doczekamy. Cierpliwość
Tak samo ty. Jak jesteś pewien że urośnie to zakop akcje i przestań naiwnych łudzić. Zapewne cały majątek zostawiłeś i dokupujesz akcje. Sprzedaj dom a kupisz sobie pałac. Przestań ściemniać.33 % w akcjonariacie daje pełną kontrolę. Doucz się a nie głupoty piszesz.
Nie wiem czy jestem mądry ale z całą pewnością nie jestem naiwny i niekumaty. I umiem czytać komunikaty że spółek i nie dam się wackom takim jak ty kierować.