Ja akurat akcji nie mam, sprzedałem chwilę po odcięciu dywidendy (chyba gdzieś +/- 80 zł). Ale takich, co kupili na ostatnich poziomach mało nie ma (patrz obroty albo to śmieszne reco). No nie zazdroszczę
I w drugą stronę, sprzedajesz pożyczone akcje, a kurs odjeżdza na 100 zł.. Decyzje rynkowe są różne. Trzeba zarządzać ryzykiem, czasami wręcz nim żonglować :) https://alken.pl/pko.jpg
Owszem symboliczne, na szortowanie wszystkich banków wydałem 80k z depozytem, ale cykam botem tylko pko bo najmocniej dostał w d...
Chodzi o koncepcję, było wysoko i ryzyko duże, osobiście uważam, że jeszcze wróci na 80+ i będzie się trzeba załadować w "S-ki" na dłużej. Wykorzystać brak prowizji!
Skąd prowizja: 0,00 PLN, anomalia? Spójrzmy na stałą politykę XTB - nie zmienia się tygodniowo ani miesięcznie. Można trzymać pozycje bez obawy o pojawienie się prowizji
Tygodniowo aktualizowane są: 1. Punkty Swapowe (dla walut CFD) 2. Koszty Finansowania (dla Akcji CFD - w tym PKO.PL): Dla PKO.PL CFD koszty finansowania to:
Gdzie stawka bazowa to WIBOR 1M (aktualnie około 5,8%) Czyli dla moich SHORT (sprzedaż) PKO.PL:
Koszt finansowania = 4,5% - 5,8% = około -1,3% rocznie (XTB zarabia na overnight i stać go na brak prowizji) ---
Pozdrawiam i zysków życzę pamiętajcie, że żadna pozycja nie jest uprzywilejowana i mamy na rynku również niedźwiedzi..