RACJA @Nina ważna uwaga. Zadłużenie wyższe o ok. 37mln PLN głównie o charakterze długoterminowym. Mniejsza ilość środków pieniężnych i wyższe koszty finansowe o 2,6mln PLN. Spadek kredytów krótkoterminowych to na in plus.
Ale poprawa wskaźników płynności a cykle rotacji należności, zobowiązań i zapasów pokazują, że Spółka nie ma problemów z regulowaniem swoich zobowiązań handlowych.
Spółka jest rozdarta inwestycjami rozwojowymi a nie widać jeszcze znaczących korzyści z zakończenia Płocka.
Ogólnie jestem zawiedziony. Przyznam, że liczyłem na TROCHĘ lepsze wyniki na poziomie EBIT i zysk netto. Tymczasem widać, że o ile Exol nie ma problemów ze sprzedażą o tyle cały czas nie udaje się podnieść marżowości.
O ile mamy 1H25/1H24 lepszy na wszystkich poziomach o tyle 2Q25/1Q25 niestety nie wypada już tak pozytywnie - mamy spadki na wszystkich poziomach nawet na poziomie przychodów ze sprzedaży gdzie oczekiwałem wzrostów będących efektem oddania drugiej linii w Płocku.
Słabo wyglądają przepływy z działalności operacyjnej i w konsekwencji ujemne przepływy pieniężne netto.
Bilans wygląda nieźle wzrost aktywów trwałych, spadek zobowiązań krótkoterminowych na rzecz wzrostu długoterminowych. Ostatecznie wzrost wartości księgowej na 1 akcję
Płock jest w fazie rozruchu od początku 3q 2024. Patrząc po długości i skomplikowaniu rozruchu zakładu to antymaterię będą tam chyba produkować a nie składniki kosmetyków.
Dochodzenie do pełnej mocy produkcyjnej instalacji jak w Płocku trwa zawsze kilka miesięcy. A uruchamianie takiej instalacji jak, np. ITER (to a propos antymaterii), uruchamia się znacznie dłużej. Ta wspomniana trwa już ponad 20 lat.
TAK @RudyDoBudy sądziłem, że może już mają pozwolenie na użytkowanie nowej linii stąd oczekiwałem wyższego przełożenia na wyniki ale oni dopiero złożyli wniosek w 2Q25. Myślę, że sama Spółka nie spodziewała się tak przeciągniętego procesu inwestycyjnego bo harmonogramy finansowania długoterminowego zakładały rozpoczęcie spłat kapitału od połowy 2025. A brak pełnej komercjalizacji tej inwestycji będzie dodatkowo obciążał płynność Spółki. To koresponduje z ostatnio upublicznioną informacja o zatwierdzeniu przez KNF prospektu emisyjnego na 100 mln PLN. Exol ma do spłaty 25 mln PLN w ramach obligacji serii C2 na koniec 09.2025.
Ci co tym kursem sterują znają wyniki znacznie wcześniej i porządek jest tu taki ,że najpierw zmienia się kurs, a dopiero po nim widzimy wyniki. Więc jak by miały być rewelacyjne wyniki, to kurs już by był zupełnie inny.