• 1H25 Autor: ~MW [31.61.241.*]
    Jak oceniacie wyniki za 1H25? Moim zdaniem nie jest źle.
  • Re: 1H25 Autor: ~Ij [91.237.136.*]
    Na Rokicie też działasz
  • Re: 1H25 Autor: ~MW [31.61.241.*]
    Tak. Kiedyś pokładałem większe nadzieje w Rokicie, ale ostanie wyniki są bardzo słabe.
  • Re: 1H25 Autor: ~Józef [176.113.200.*]
    Szczerze powiedzmy ...wyniki są dobre z perspektywą jeszcze leszych w kolejnych kwartałach.
  • Re: 1H25 Autor: ~Nina [194.9.79.*]
    Zadłużenie rośnie.
  • Re: 1H25 Autor: ~Piotr [78.30.82.*]
    RACJA @Nina ważna uwaga. Zadłużenie wyższe o ok. 37mln PLN głównie o charakterze długoterminowym. Mniejsza ilość środków pieniężnych i wyższe koszty finansowe o 2,6mln PLN.
    Spadek kredytów krótkoterminowych to na in plus.

Ale poprawa wskaźników płynności a cykle rotacji należności, zobowiązań i zapasów pokazują, że Spółka nie ma problemów z regulowaniem swoich zobowiązań handlowych.

Spółka jest rozdarta inwestycjami rozwojowymi a nie widać jeszcze znaczących korzyści z zakończenia Płocka.
  • Re: 1H25 Autor: ~Piotr [37.109.167.*]
    Ogólnie jestem zawiedziony. Przyznam, że liczyłem na TROCHĘ lepsze wyniki na poziomie EBIT i zysk netto. Tymczasem widać, że o ile Exol nie ma problemów ze sprzedażą o tyle cały czas nie udaje się podnieść marżowości.

O ile mamy 1H25/1H24 lepszy na wszystkich poziomach o tyle 2Q25/1Q25 niestety nie wypada już tak pozytywnie - mamy spadki na wszystkich poziomach nawet na poziomie przychodów ze sprzedaży gdzie oczekiwałem wzrostów będących efektem oddania drugiej linii w Płocku.

Słabo wyglądają przepływy z działalności operacyjnej i w konsekwencji ujemne przepływy pieniężne netto.

Bilans wygląda nieźle wzrost aktywów trwałych, spadek zobowiązań krótkoterminowych na rzecz wzrostu długoterminowych. Ostatecznie wzrost wartości księgowej na 1 akcję

• Re: 1H25 Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Trochę przestrzeliliśmy z oczekiwaniami. Wydaje mi się, że Płock w 2q był dopiero w fazie rozruchu i jego wpływ na zysk i EBIT zobaczymy dopiero w 3q.
  • Re: 1H25 Autor: ~Kkk [37.109.160.*]
    Płock jest w fazie rozruchu od początku 3q 2024. Patrząc po długości i skomplikowaniu rozruchu zakładu to antymaterię będą tam chyba produkować a nie składniki kosmetyków.
  • Re: 1H25 Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Dochodzenie do pełnej mocy produkcyjnej instalacji jak w Płocku trwa zawsze kilka miesięcy. A uruchamianie takiej instalacji jak, np. ITER (to a propos antymaterii), uruchamia się znacznie dłużej. Ta wspomniana trwa już ponad 20 lat.
  • Re: 1H25 Autor: ~Piotr [78.30.82.*]
    TAK @RudyDoBudy sądziłem, że może już mają pozwolenie na użytkowanie nowej linii stąd oczekiwałem wyższego przełożenia na wyniki ale oni dopiero złożyli wniosek w 2Q25.
    Myślę, że sama Spółka nie spodziewała się tak przeciągniętego procesu inwestycyjnego bo harmonogramy finansowania długoterminowego zakładały rozpoczęcie spłat kapitału od połowy 2025. A brak pełnej komercjalizacji tej inwestycji będzie dodatkowo obciążał płynność Spółki.
    To koresponduje z ostatnio upublicznioną informacja o zatwierdzeniu przez KNF prospektu emisyjnego na 100 mln PLN. Exol ma do spłaty 25 mln PLN w ramach obligacji serii C2 na koniec 09.2025.
  • Re: 1H25 Autor: ~nina [188.146.173.*]
    Ci co tym kursem sterują znają wyniki znacznie wcześniej i porządek jest tu taki ,że najpierw zmienia się kurs, a dopiero po nim widzimy wyniki. Więc jak by miały być rewelacyjne wyniki, to kurs już by był zupełnie inny.
  • Re: 1H25 Autor: ~Kufel [31.0.60.*]
    Czyli czekamy jeszcZe jeden q na lepsze wyniki.
[x]
PCCEXOL 0,00% 2,46 2025-11-12 16:43:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.