Garść danych finansowych, które odnalazłem i podsumowałem. Wszystkie dane, oprócz kapitalizacji, są za rok 2008, czyli najgorszy rok dla rynku, rok dna kryzysu. Można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że dane za 2009 będą dużo lepsze, ponieważ nastąpiło wyraźne i zdecydowane ożywienie na szerokim rynku.
Wartość księgowa ----18 807 000 (2008)
Kapitalizacja ------------- 9 170 000 (kapitalizacja z piątku)
C/WK----------------------0,48
C/Z--------------------------4,19
Sprzedaż --------------26 800 000
Zysk operacyjny ------2 405 000
Zysk netto --------------2 188 000
Jedną akcję HEFAL SERWIS wyceniamy na
poziomie 55,7 zł. PoniewaŜ Spółka sprzedaje swoje
walory w ofercie publicznej, przyjęto dodatkowe
dyskonto w wysokości 10%, aby uwzględnić wyŜsze
ryzyko inwestycji na rynku pierwotnym. Końcowa
wycena jednej akcji HEFAL SERWIS wynosi więc
50,2 zł.
HEFAL SERWIS jest przedsiębiorstwem projektowomontaŜowym,
działającym w segmencie ślusarki
aluminiowej (produkcja aluminiowych konstrukcji
budowlanych oraz zadaszeń powierzchni otwartych),
a takŜe projektowania i generalnego wykonawstwa
lodowisk.
Głównym celem strategicznym HEFAL SERWIS
jest umocnienie posiadanej pozycji lidera na
rynku krajowym w zakresie budowy sztucznych
lodowisk stacjonarnych oraz sezonowych
demontowanych. WaŜnym elementem strategii jest
rozwój sprzedaŜy lodowisk wypoŜyczanych.
Natomiast w zakresie ślusarki aluminiowej
Spółka planuje osiągnąć pozycję lidera
w południowym regionie Polski.
W najbliŜszych latach w Polsce oczekiwany jest
dynamiczny rozwój rynku lodowisk wynajmowanych.
Motorem wzrostu będą wydatki publiczne na
sport i rekreację, a takŜe rosnący popyt ze
strony centrów handlowych.
Środki pozyskane z emisji akcji serii B zostaną
przeznaczone na: zakup maszyn i urządzeń
niezbędnych do rozwoju segmentu ślusarki
aluminiowej, budowę lodowisk pod wynajem,
budowę hali magazynowej do przechowywania
i produkcji sztucznych lodowisk, zasilenie majątku
obrotowego oraz przejęcia.
HEFAL SERWIS ma ustabilizowaną sytuację
finansową. Dzięki dobrej sytuacji na rynku usług
budowlanych, przychody Spółki uzyskiwane ze
sprzedaŜy ślusarki aluminiowej systematycznie
wzrastają, a uruchomienie działalności związanej
z projektowaniem i generalnym wykonawstwem
lodowisk spowodowało dalszy dynamiczny wzrost
przychodów. To przekłada się na wyniki Spółki które
z roku na rok wyraźnie się poprawiają.
Źródło danych: http://www.amerbrokers.pl/plik.php?id=137
Pozdrowienia dla chcących kupować akcje po 10 zł czy nawet złotówce...:)))
amy tu będziemy yebać yebać Hefal do 1zł-czy wam się to pooba czy nie.
Wydymamy krótkodystansowców!!!!!! Wiecie co to jest mielenieprzy tak małejm ilości akcji w obrocie??? to sięprzekonacie
Przy odrobinie szczęścia 40 złotych może być w piątek...
40 złotych za akcje to nadal jak na NC bardzo mały wskaźnik C/WK=1,06 i przyzwoity C/Z=9,1, Biorąc dynamikę wzrostu 2005-2006-2007-2008 to za 2009 można spodziewać się jeszcze lepszych danych. Jak nie będzie kolejnej "zwały" w światowej gospodarce i dobrze wykorzystają pieniądze z pozyskane giełdy to po roku nie będzie zaskoczeniem cena powyżej 100zł.
A my - spekuła z GPW i tak będziemy yebać yebać Hefal do 1zł !!!!!!! I na nic te twoje wskaźniki !!!! Bo tam gdzie my jesteśmy tam my trzymamy włądzę. A taki Concept w poniedziałek nam odda swoje akcje już po 15zł !!!!!!!!!!!!!!!!
Dopiero zacząłem zakupy, nigdy nie kupuję na raz. Pisałem zupełnie poważnie, że po złotówce wezmę hurtem całą spółę. :) Spółka, która rocznie przynosi ponad dwa melony zysku netto kupiona za pół melona, to zaje...a okazja!
Zwróciłaby się w jeden kwartał!!! :)))
Nie bierz tak wszystkiego do siebie, nie tylko z Tobą rozmawiam na forum. Ale się zapieniłeś za tego "dzieciaka", to nie było do Ciebie. Ufam, że jesteś dorosłym inwestorem, chociaż naiwnym, skoro sądzisz, że spadnie do złotówki. ;)
https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/wynikifinansowe/HEFAL-jednostkowy-raport-roczny.html
Widać,że wyniki za 2008 są gorsze niz za 2007.
Gwarantuję,że w 2009 roku będzie zjazd w dół.
Dane z bakier.pl praktycznie pokrywają się z danymi z firmy wyceniającej HEFAL, przed debiutem. Jedyna spora różnica jest w zysku, nie wiem skąd się bierze.
Nie podejrzewam jednak, aby poważna firma narażała się na procesy za świadome wprowadzanie w błąd, fałszując dane. Bardziej skłaniam się do tego, że błąd leży po stronie portalu, dla którego HEF jest jedna z 500 spółek i wcale nie najważniejszą...
Trochę grałem Elektrimie, cały czas podczas agonii Toory, na Swarzędzu i innych śmieciach i powiem Ci, że niema spółki (nawet w stanie upadłości likwidacyjnej), która spadałaby bez wybici aż tyle procent (z 77zł na 15,65zł w półtora tygodnia)
Na upadających śmieciach grubasy wywalali po 50% papierów a ty raptem poszło ok 1%!!!!
Miałem na myśli Krosno a nie Swarzędz (rozmawiałem z kimś w międzyczasie o Swarzędzu i stąd ten błąd)
Skoro zacząłem już pisać to podaj mi choć jeden przykład spółki (nawet bankruta), która straciła nieomal pięciokrotnie swoja wartość w niespełna dwa tygodnie, bez ostrego wybicia. (77zł-15,5zł)
Concept nie wime czy umyslnie czy z niewiedzy wprowadzasz inwestorow w blad, WK za 2008 to 10,9 zł przychod byl na poziomie 21 mln a zysk na poziomie 1 mln tak jak podaja w raporcie na swojej www tak jak jest rowniez zamieszczone na https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/wynikifinansowe/HEFAL-jednostkowy-raport-roczny.html
spolka ponizej 15 zl moze byc ciekawa inwestycja, racjonalnie a nie spekulacyjnie rozwazajac argumenty i potencjal wzrostu^^
przy cenie 55zl spolka miala C/Wk = 5 czyli byla sporo przewartosciowana :)
Podałem źródło swoich danych. Pochodzą z firmy, która wyceniała wartość akcji (kliknij w link i pobierz PDFa)
Hefal dla portalu bankier.pl to jedna z wielu marnych spółeczek i mógł się przypadkiem wkraść błąd, natomiast świadome fałszowanie danych w oficjalnej wycenie to "prokurator", dlatego zakładam, że "moje dane" są pewniejsze. Wszystkie obliczenia wskaźników zrobiłem na bazie danych http://www.amerbrokers.pl/plik.php?id=137
Podsumuję, co innego źle interpretować dane i zawyżyć cenę akcji, działając na korzyść spółki a co innego podać nieprawdziwe wartośc w oficjalnej ulotce! To główny powód dlaczego korzystam z danych z ulotki PDF.
Tylko dyskutujemy, lepiej teraz dłużej pogadać niż coś przeoczyć i umoczyć kasę. Ja też nie jestem nieomylny, gdybym się nigdy nie mylił to już połowa przemysłu w Polsce należałaby do mnie. :))
proponuje sciagnac Dokument informacyjny ze strony Hefalu (zawiera m.in. raport za 2008 i prognozy na 2009) ^^
Myslisz, ze amebrook zna lepiej wyniki finansowe i wartosc spolki niz sama spolka ? :p
dodam tylko jeszcze, ze spolka podala, ze koszt emisji publicznej i wprowadzenia spolki na GPW to ok. 550 tys, a spolka pozyskala ~200 tys z emisja jak widac saldo jest ujemne na 350 tys co oczywiscie zmiejszy WK i pogorszy wyniki za 2009 ^^
FF był 1% a teraz to pewnie juz ~ 20% patrzac na ostatnie obroty
nie zamierzam zniechecac do spolki probouje tylko podac pelen obraz sytuacji nie tak kolorowy jak maluje go concept
nadal uwazam, ze ponizej 15 zł warto brac, powyzej jest spore ryzyko :)
A'propos FF i rzekomej "wyprzedaży akcji" przez zarząd.
Zastanawia mnie dlaczego kurs zleciał aż tak bardzo (max 77zł min, 15,65zł) skoro zarząd zwiększył FF jedynie ok. 1,1%? Jeżeli nawet wkrótce pojawią się infa, że pozostali akcjonariusze się trochę skrócili to i tak spadek jest nieproporcjonalnie wielki.
Sprzedając akcje zarząd pozyskał ok 270 000 złotych (ok. 6000szt. X średnio 47zł =270K) ale przy okazji stracił na spadku akcji kilkanaście milionów złotych (!!!) i tu pojawia się pytanie, czy do spadku ceny nie przyczynili się głównie spekulanci? Jeżeli odpowiedź będzie twierdząca, to jak ktoś wcześniej zauważył, żadne wskaźniki i żaden FF nie ma tutaj znaczenia...
I jeszcze jedno... jeżeli rzeczywiście, jak piszesz, sprzedano 20% akcji (to jest około 110 000szt. X średnio 30zł = 3 300 000zł) to kto je kupił?? Chyba nie sądzisz, że drobnica giełdowa kupiła papier nikomu nie znanej spółki za 3,3mln zł??????? Jeżeli te akcje przejęły mocne ręce to można się spodziewać trwałych wzrostów i powrotu do cen sprzed 10 dni. Jeżeli akcje w padły w ręce większych spekulantów, to za tydzień może być nawet 150zł aby w kolejnym tygodniu spaść do 20zł...
Chyba troche przesadzilem z tym 20% FF, rzucilem to od tak bez dokladnych wylczen majac jedynie w pamieci mniej wiecej wolumeny z ostatnich sesji.
Faktem jest, ze sypal ktos z dotychczasowych akcjonariuszy, pytanie kotry i ile wysypal,a ile to efekt mielenia tych samych akcji przez spekulantow.
Co do gdybania, moze bedzie 150 zl, a moze bedzie najpierw 10 chociaz szczerze powiedziawszy nie wierze zaden w tych scenariuszy, najbardziej obawiam sie zaniku popytu na pare tygodni i okopaniu sie papiera w przedziale 15-17 zł. Najblizsze dni pokaza czy popyut jest tak duzy jak wskazuje zainteresowanie na forach czy tez sypacz jeszcze nei odpuscil albo popytu faktycznego nie ma.
Popatrzcie na numery IP osób które dyskutują na tym forum, nicki takie jak centek, centuś, ania i itd. Przecież to jedna i ta sama osoba robi zamieszanie. Opłacona przez grubasa do siania paniki lub wręcz odwrotnie do optymistycznych postów. Prawda jest taka, że obrót robiła ta sama grupa osób ( jedna lub kilka ) celem byłoi jeszcze jest jak najniższe zebranie papiera od nerwusów, testowali stopy non stop, Dlatego dobra rada na takich papierach, nie ustawiać stop loss !! Zawsze je odbiorą ku zdziwieniu tych co je ustawili.