W Polsce mamy 120 HP i 53 TKMaxxy - takze mysle ze w Hiszpanie ktora ma o 1/3 wiecej ludnosci jescze dobrych pare lat rynek bedzie nienasycony
Milke w dzisiejszym wywiadzie mowi ze w HP glowna spraw spadku wyniku byla akcja promocyjna ze 3 produkt za free - to by sie zgadzalo z naszymi wyliczeniami LFL i tego ze wolumenowo sprzedali podobnie jak rok temu.
No tak, ale z czegoś ta akcja promocyjna się brała. Trzeba było ratować wynik. W tym artykule zabrakło potwierdzenia, że tegoroczne prognozy zostaną dowiezione. Miłek mówił, że aktualne są te, że za 5 lat będzie określoną Ebidta itd.
Niewłaściwie podchodzisz do tego "wolumenu". Ostatecznie liczą się wyniki. Nie ma ani oczekiwanego przychodu ani spodziewanej marży brutto. O wolumen zabiegał Czyczerski w Modivo.
Wiadomo ze licza sie wyniki - ale glownym zmartwieniem byl spadek lfl w HP w 2 qw jezeli zalozymy ze chcieli zejsc z zapasaem do poziomow podobnych co w q2 2024 to ta agresywna akcja promocyjna byla glowna przyczyna - a pierwotna bardzo slaba sprzedaz w pierwszych cenach w maju. Milek mowil ze to jednorazowy kwartal taki - zobaczymy 1.10 publikuja dane za q2 oficjalne rok temu dali sprzedaz aktualna w q3 z podzialem na segmenty - jak dadza tez teraz to bedzie mniej wiecej wszystko wiadomo juz za 6 tyg.
Zapasami niskimi sie mocno chwalili takze dla nich to byl widac istotny cel - pod slabsze wyniki mielismy zjazd z 240 do 185 bylo wiadomo ze taka pogoda w najwazniejszym miesiacu kwartalu bedzie miec spore implikacje.
Zobaczymy 1.10 jaki przychod ma HP i bedzie wiadomo czy to byl jednorazowy wypadek - w tym kwartale musi byc dynamika conajmniej 50% - zobaczymy jeszcze kiedy beda kolejne otwarcia.
Nie wiem czy jest powód do chwalenia się zapasami. W grupie wzrosły do 4 mld. W HP trzeba patrzeć na zapas na m2. W prezentacji są jakieś bzdury. Owszem zapas na m2 spadł rdr ale nie odbiega od poziomu na m2 w 4q24 czy 1q25.
W prezentacji pokazany jest zapas w przeliczeniu na metry na koniec roku co wlasnie ma najwięcej sensu. Zapas który maja teraz bedzie pracował przez kolejnych 6 miesięcy na metrach ktore juz maja i które dojdą w międzyczasie. Biorąc pod uwagę to co mówili o tym ze 98proc zapasu juz weszło na magazyn, następnych większych dostaw należy sie spodziewać na koniec roku, czyli z myślą o kolekcji wiosną lato
Wyjaśnij konkretnie sens dzielenia obecnej wartości zapasu przez planowaną powierzchnię handlową za pół roku. Obecny zapas ma służyć sprzedaży w nadchodzących miesiącach a nie za pół roku kiedy go już większości nie będzie.
Co konkretnie inwestorzy mieliby z tego wywnioskować?
Jeżeli TKmaxx wejdzie do Hiszpanii to HP nie będzie jedyną siecią off-price działającą na tamtejszym rynku. Uważam, że nie będzie to obojętne dla HP w dłuższym terminie.
Komentarz Mbanku do wyników HP
"Rentowność HalfPrice. Zarząd zauważył, że obecne tempo ekspansji tymczasowo negatywnie wpływa na rentowność. Oznacza to zmianę w komunikacji, ponieważ poprzednie komentarze sugerowały, że otwarcie nowych sklepów powinno wspierać rentowność poprzez wyższy obrót. Zmiana narracji jest nieco rozczarowująca. Ponadto kierownictwo podkreśliło, że ocenia rentowność segmentu HalfPrice z perspektywy strategicznej i długoterminowej, a nie w ujęciu kwartalnym."
Tak bylo dopoki nie zaczeli otwierac tego wiecej - mysleli ze skoro przy 7 sklepach nie spadla specjalnie rentownosc to przy 20 tez nie Takze to przestalo dzialac. Natomiast dla mnie sa najwazniejsze obroty jezeli one beda skalowalne to same koszty beda mocno zredukowane w przyszlosci - tak jak w CCC i Modivo gdzie koszty szuraja juz po dnie.
Polecam sobie zerknac jak to bylo w przypadu LPP i masowych otwarc w 2H 2024 sinsaya - koszty im podskoczyly, ale ta fala opadla i jest zapowiedz ze nie bedzi juz tak duzych kosztow w kolejnych kwartalach. Im bedzie wieksza baza tym kolejne otwarcia mniej znacza na calosci rentownosci.
Coś chyba jest nie tak. Otwarcia (70% otwarć w roku 2025/6) miały skoncetrować się w 2 i 3 q. Mamy już prawie 1/3 3 kwartału i otwarto dokładnie 1 (słownie: jeden) Half Price.
wg ich prezentacji w q3 powinni otworzyc ok 29 sklepow czyli o 1 wiecej niz w calym 1H. w q2 skumulowali otwarcia na ostatni miesiac kwartalu, natomiast teraz przy jeszcze wiekszej liczbie bedzie to trudne do dowiezienia. Najgorsze jest to ze oni nic nie koryguja tak samo jak z prognozami zysku ebitda, Tak sie wlasnie traci wiarygodnosc.
Dnia 2025-08-23 o godz. 23:11 ~Móchamed napisał(a): > Powierzchnia HP ma wzrosnąć w 2025 o 67% zaś CCC o 11%. Nowa powierzchnia HP ma być 3.5 raza większa niż CCC. Nie warto chyba monitorować otwarć.
Wyglada na to ze jest gorzej z otwarciami niz w q2 w pierwszym mieisacu ? A mamy otworzyc wiecej niz w q2.
Miales chyba Mohamed rozpiske ile sie otworzylo w maju ?
Teraz mamy 3 ? Chociaz ja nie wiem czy te 2 z poczatku miesiaca nie zaluczyli jednak do q2.
Poki co slabe tempo, jak maja zdarzyc z ta prawie trzydziestka w tym kwartale musza znaczaco przyspieszyc.
Wdac ze wzrost powierzchni pracujacej w q3 nie bedzie istotnie wiekszy niz 50% przy tym tempie. Czyli przychody ok 700mln z HP w tym kwartale to taki dobry prog ktorego przekroczenie uspokoilo by obawy z q2 odnonsie skalowalnosci.
Wg prezentacji powinni otworzyc o 1/3 sklepow wiecej niz w q2 czyli 28. Dokladnie czy ten prog bedzie na poziomie 650 czy 720mln to bedziemy wiedziec na podstawie otwarc jaka bedzie ta powierzchnia netto ale okoloice neutralnej z m2 sprzedazy bylyy uspokajajace dla inwestorow. Warto zauwazyc ze rok temu mieli 5% LFL w HP. Natomiast tam w porownaniach byl ten nieszczesny wrzesein 2023 ktory byl ekstremalnie cieply i dlatego mieli latwa baze w zeszlym roku.
Wychodzi, że powinno być otwieranych 12-13 sklepów w miesiąc. W sierpniu otworzyli tylko 4, więc na okres "back to school" załapało sie bardzo mało nowych otwarć. A to drugi najgorętszy w roku okres w handlu. Rozmawiałem dzisiaj z kierownczką jednego ze sklepów sieci hipermarketów. Sprzedażowo sierpień był bardzo dobry, ale nie dostałem jeszcze raportu z obrotami. Tradycyjnie cięcie stóp w środę powinno pomóc detalistom, choc obniżka jest pewna juz od jakiegos czasu, więc pewnie jest juz w kursach. Stąd pewnie dzisiajszy wzrost CCC, z drugiej strony, kursy innych detalistów nie notowały dzisiaj takiego wzrostu. Dolar wciąż pozostaje tani, a teraz właśnie powinny być kontraktowane dostawy na przyszły sezon wiosna/lato. Szeroki rynek wygląd kiepsko, chyba zaczyna sie głębsza korekta. Wydaje mi sie jednak, że korekta w najmocniejszym stopniu dotknie banki i energetykę (chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego). Ja wciąż wyczekuję jakiegos rozejmu na Ukrainie, ale ta perspektywa chyba się oddala. Trump okazał się pustym dzbanem. Byłem przekonany, że skoro spotyka się z taka pompą z Putinem, to już coś konkretnego leży na stole. A okazało sie, ze w kwestii rozejmu na Ukrainie jesteśmy w tym samym miejsu co rok temu. Szkoda, bo obecnie to chyba jedyna szansa na mocniejszy implus dla naszej gospodarki. W Niemczech wciąż zastuj, bezrobocie choc wciąz niskie, to zaczyna powoli rosnąć. Imigracja zablokowana. Może obniżki stóp procentowych pomogą i wesprą inwestycje, ale kto będzie inwestował, jak eksport kuleje... Cóż, nie jestem juz takim optymista jak jeszcze kilka miesiecy temu. Tzn. uważam, że CCC będzie rósł, ale jeśli gospodarka nie ruszy, to ten rozwój CCC nie będzie tak szybki jak to sobie Miłek wyobrażał. Nie wydaje mi sie, żeby było zagrożenie, że CCC wejdzie "pod kreskę" w najbliższych kwartałach, ale w przypadku dalszego wzrostu bezrobocia (a tak naprawdę spadku ilości pracujących, bo to z tym Polska sie boryka, nawet przy spadku bezrobocia - demografia sie kłania), ewentualnego umocnienia się dolara i spadku produkcji przemysłowej, konsumpcja za 5-6 kwartałów może znacznie osłabnąć. Oczywiście, to co wkleja Kosiarz to bzdury, AI produkuje uzasadnienie dla podstawionej tezy. Ale bez zakończenia wojny na Ukrainie nasza gospodarka na pewno nie utrzyma obecnego tempa rozwoju, a przychody CCC z zagranicy to wciąż poniżej 30% przychodów grupy. Więc jestem lekko strapiony.
Dnia 2025-09-01 o godz. 19:01 ~Antoni napisał(a): > Wychodzi, że powinno być otwieranych 12-13 sklepów w miesiąc. W sierpniu otworzyli tylko 4, więc na okres "back to school" załapało sie bardzo mało nowych otwarć. A to drugi najgorętszy w roku okres w handlu. Rozmawiałem dzisiaj z kierownczką jednego ze sklepów sieci hipermarketów. Sprzedażowo sierpień był bardzo dobry, ale nie dostałem jeszcze raportu z obrotami. > Tradycyjnie cięcie stóp w środę powinno pomóc detalistom, choc obniżka jest pewna juz od jakiegos czasu, więc pewnie jest juz w kursach. Stąd pewnie dzisiajszy wzrost CCC, z drugiej strony, kursy innych detalistów nie notowały dzisiaj takiego wzrostu. > Dolar wciąż pozostaje tani, a teraz właśnie powinny być kontraktowane dostawy na przyszły sezon wiosna/lato. > Szeroki rynek wygląd kiepsko, chyba zaczyna sie głębsza korekta. Wydaje mi sie jednak, że korekta w najmocniejszym stopniu dotknie banki i energetykę (chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego). Ja wciąż wyczekuję jakiegos rozejmu na Ukrainie, ale ta perspektywa chyba się oddala. Trump okazał się pustym dzbanem. Byłem przekonany, że skoro spotyka się z taka pompą z Putinem, to już coś konkretnego leży na stole. A okazało sie, ze w kwestii rozejmu na Ukrainie jesteśmy w tym samym miejsu co rok temu. Szkoda, bo obecnie to chyba jedyna szansa na mocniejszy implus dla naszej gospodarki. W Niemczech wciąż zastuj, bezrobocie choc wciąz niskie, to zaczyna powoli rosnąć. Imigracja zablokowana. Może obniżki stóp procentowych pomogą i wesprą inwestycje, ale kto będzie inwestował, jak eksport kuleje... Cóż, nie jestem juz takim optymista jak jeszcze kilka miesiecy temu. Tzn. uważam, że CCC będzie rósł, ale jeśli gospodarka nie ruszy, to ten rozwój CCC nie będzie tak szybki jak to sobie Miłek wyobrażał. Nie wydaje mi sie, żeby było zagrożenie, że CCC wejdzie "pod kreskę" w najbliższych kwartałach, ale w przypadku dalszego wzrostu bezrobocia (a tak naprawdę spadku ilości pracujących, bo to z tym Polska sie boryka, nawet przy spadku bezrobocia - demografia sie kłania), ewentualnego umocnienia się dolara i spadku produkcji przemysłowej, konsumpcja za 5-6 kwartałów może znacznie osłabnąć. Oczywiście, to co wkleja Kosiarz to bzdury, AI produkuje uzasadnienie dla podstawionej tezy. Ale bez zakończenia wojny na Ukrainie nasza gospodarka na pewno nie utrzyma obecnego tempa rozwoju, a przychody CCC z zagranicy to wciąż poniżej 30% przychodów grupy. Więc jestem lekko strapiony.
Antoni, spokojnie :-)
To, że piszesz "to co wkleja Kosiarz to bzdury, AI produkuje uzasadnienie dla podstawionej tezy" no to trochę jakbyś się obrażał na kalkulator, że zawsze wychodzi mu to samo 2+2=4, a ty chciałbyś mieć 5 :D
Wrzucam dane i logiczne wnioski, a że czasem się pokrywają z „tezą”, to dlatego, że rynek właśnie tak wygląda. To nie jest magia ani spisek, tylko konsekwencja kilku czynników, o których piszę.
Nie musisz się ze mną zgadzać, ale zamiast mówić o bzdurach pisz "inny punkt widzenia". A że wnioski bywają chłodne i matematyczne, no cóż, taki już urok „Kosiarza” ;-)
Wierzycie jeszcze w plan ekspansji na 2025? Zbliża się połowa kwartału, otwarcia miałby być skumulowane w 3 i 4 q, a tutaj lipa. Macie jakieś info, żeby jakaś większa ilość sklepów miała być otwarta ? Może w galeriach w waszych miejscowościach widać, że coś się szykuje?
W galerii w mojej miejscowości Half Price będzie powiększać swoją powierzchnię wygląda, że o +/- 50% obecnej + do tego na innym piętrze otwierają E obuwie.
Słabo to wygląda ale pewnie trochę przyspieszą. Umowy najmu podpisuje się z wyprzedzeniem więc powierzchnia jest w jakimś stopniu zarezerwowana i trzeba się będzie wywiązać.
Słabo to wygląda, zgadza się ale...po pierwsze na konferencji podtrzymali plany więc uważam że wiedzą co mówią. Myślę że jakby wiedzieli że nie dowiozą ani planu powiększania powierzchni ani wyników to juz by zaczęli się w jakiś sposób asekurować i delikatnie sugerować że bedzie ciężko dowieźć zapowiedzi bo np. była bardzo slaba pogoda w q2. A tak oni sami najlepiej wiedzą ile.maja podpisanych umów najmu i czy zdążą z przygotowaniem sklepów. Zacznę się martwic jak po 3q nadal będzie lipa to wtedy bedzie zapewne trudno zrealizować plan.
Nowy sklep Ukraina. Sieć liczy 186 sklepów. 4 otwarcia w sierpniu. 2 we wrześniu. Co prawda w wywiadzie jest mowa o 190 ale to zapewne zaokrąglenie w górę.
Pewno tego jeszcze nie widac na stronach ale musi byc otwartych juz wiecej sklepow skoro jest mowa o 35 otwarciach w ostatnich 2 tyg.
Pewno beda schodzić w kolejnych dniach - np WB tez nie widac tego ruchu w zakładce sklepy
Galeria Cuprum to raczej w Lubinie niż w Lublinie. Sklep jest już na liście 124 sklepów w Polsce i 186 sklepów łącznie. Widać wprowadzili go na listę przed otwarciem.
Na pewno było. Oficjalnie na koniec 1h25 mieli 180 sklepów. W 1q otwarli 7. W 2q uruchomili 21. W 3q gdzie dochodzimy do połowy zaledwie 6 przy narracji przyspieszenia otwarć w 3q i 4q. Otwarcia są o tyle ważne, że powierzchnia handlowa grupy ma wzrosnąć w 2025 o 41% a samego HP o 67%.