Dnia 2025-08-18 o godz. 17:27 arbi napisał(a): > Dziś zauważyłem, moje zlecenia WDA zostały zamknięte z automatu. > Radze sprawdzić i ponowić by Wasze akcje nie poleciały na pożyczkę !!!
moje dzisiaj też poleciało, ale tylko Orlen, dziwna sprawa, zawsze zwracam uwagę żeby nie było akcji bez zleceń sprzedaży WDA....
Może stąd wzrost kosztów pozycKu na Ortex... Nagle zabrakło akcji i nie mieli skąd dorzucić więc pozdejmowali zlecenia i nagle koszt pożyczki wrocil do poprzedniego poziomu...
dzisiaj w BOsiu też musiałem wystawiać ponownie PKN, a po przeczytaniu posta zauważyłem również, że na koncie w mbanku anulowało zlecenia i to tylko na ORLEN. Napiszę maile do bm co to się dzieje jak mnie nie przekonają pisze do KNF.
wystawiajcie i blokujcie akcje bo wygląda na to, że biura mają również swoje zlecenia dla szortów - kosztem akcjonariuszy - a to powinien byc kryminał
Mam info z BOSia.
dziękujemy za wiadomość. Informujemy, że zlecenie zostało anulowane przez giełdę, pomimo że pierwotnie zostało ono złożone z terminem ważności do dnia 30.12.2025 r.
Powodem anulowania jest fakt, iż w międzyczasie spółka PKN ORLEN dokonała wypłaty dywidendy. W takich przypadkach - ze względu na odcięcie od kursu akcji wartości wypłaconej dywidendy - wszystkie zlecenia z dłuższym terminem ważności są automatycznie anulowane przez giełdę.
czekam na info z mBanku, potwierdzili że wszystko zostało "wywalone" przez kogoś z księgowości, bo maklerzy nie mogą zamykać WDA... mam czekać na odpowiedź.
Tak, zlecenia typu WDA (ważne do anulowania) na polskim rynku akcji (GPW) są standardowo anulowane przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych (KDPW) po zakończeniu sesji giełdowej w dniu ustalenia prawa do dywidendy (oznaczanym jako dzień D). Dotyczy to wszystkich niezrealizowanych zleceń na akcje "z prawem do dywidendy", aby zapobiec ich realizacji po korekcie kursu o wartość dywidendy w kolejnym dniu (ex-dividend). Inwestor musi wówczas złożyć nowe zlecenie, jeśli nadal chce handlować akcjami "bez prawa do dywidendy". Ta praktyka jest obowiązkowa dla brokerów działających w ramach systemu GPW i KDPW.
W przypadku XTB sytuacja jest inna, ponieważ XTB działa głównie jako broker CFD (kontrakty na różnice kursowe), nawet dla instrumentów bazujących na akcjach GPW. W modelu CFD dywidendy nie powodują bezpośredniego "odcięcia" od kursu w systemie giełdowym, lecz są obsługiwane poprzez korekty pozycji (np. naliczenie ekwiwalentu dywidendy w formie punktów swapowych lub kredytów/debetów na rachunku), bez automatycznego anulowania zleceń. Dlatego zlecenia WDA w XTB nie są anulowane w związku z dywidendą – platforma nie podlega tym samym regułom KDPW co tradycyjne biura maklerskie na GPW. Jeśli handlujesz akcjami rzeczywistymi w XTB (np. zagranicznymi), anulowanie może zależeć od specyfiki rynku bazowego, ale dla polskiego rynku to zazwyczaj CFD, co unika takich interwencji.