Przewiduje się jak i sama spółka w raporcie za 1 kwartał pisze, że przychody z kontraktu z wojskiem będą księgowane w 2 kwartale, a wcześniej ponosili koszty..... Także może być bardzo ciekawie......a przy zysku 10 mln PLN, daje to 0,14 PLN/ 1 akcję zysku. Cena akcji jest poniżej 0,08PLN......Tu może być szybko x 5....
Dnia 2025-08-12 o godz. 10:42 analitykprawdziwy napisał(a): > Czy jest tu ktoś z Akcjonariuszy, który by chciał merytorycznie porozmawiać?
Jestem, wychodzi mi tak samo jak Tobie. Ale na razie boję się myśleć o tym, bo gdyby nasze obliczenia, póki co wirtualne się sprawdziły to będzie kosmos. Choćby nawet połowa tego co myślimy, ba... nawet 1/4, a co jak będzie większy zysk ? W końcu koszty mogły nie być takie duże... ;)
Nie wiem jaka jest marża w tym biznesie, ale chyba te 20 % to minimum..... Wartość umowy wynosi 39.931.321,50 zł W ocenie zarządu Fintech S.A. przedmiotowa umowa stanowi znaczacy element dla działalności i kondycji finansowej Spółki i istotnie wpłynie na dalszy jej rozwój, wzrost przychodów, dochodów, jak również doświadczenia i pozycji na rynku.
Dnia 2025-08-12 o godz. 13:51 analitykprawdziwy napisał(a): > Nie wiem jaka jest marża w tym biznesie, ale chyba te 20 % to minimum..... > Wartość umowy wynosi 39.931.321,50 zł > W ocenie zarządu Fintech S.A. przedmiotowa umowa stanowi znaczacy element dla działalności i kondycji finansowej Spółki i istotnie wpłynie na dalszy jej rozwój, wzrost przychodów, dochodów, jak również doświadczenia i pozycji na rynku.
20% zysku jest ok. czyli jakieś 11 gr na akcję. Obecnie wartość księgowa 15 gr/ akcję Dało by to łącznie 26 gr. - WK Przy takim wyniku kurs powinien dotrzeć w kilka sesji na 30 gr minimum, ale pewnie w szczycie dotknie 50 gr
Dnia 2025-08-12 o godz. 17:38 ~Zz napisał(a): > Niestety lecz to wszystko teoria. A co jeśli ten zysk poszedł w obieg i nie będzie go widać? Rynek raczej tego nie kupuje.
Generalnie widzę że kupiłem dziś od ciebie akcje, więc tak, twój zysk w wysokości 1 grosza poszedł teraz do mnie a ja go puszczę to w obieg kilkadziesiąt groszy wyżej.
Ja raczej sądzę, że koszta to oni już księgowali co kwartał. Może być jeszcze inaczej niż wszyscy liczycie. Ja np. prowadzę własną działalność i najczęściej ponoszę koszta np przez cały okres wykonywania zlecenia, to jest mój problem jak sobie poradzę. Kasa tymczasem spływa do mnie dopiero po wystawieniu faktury i to jeszcze z terminem płatności - często kilka tygodni po robocie. Tak więc Kasa wpływa cała na konto dużo później. Jeśli oni zrobili to samo, to was to mocno zaskoczy, mnie nie, bo to standardy są.
Dnia 2025-08-12 o godz. 18:16 ~Borg napisał(a): > Ja raczej sądzę, że koszta to oni już księgowali co kwartał. Może być jeszcze inaczej niż wszyscy liczycie. Ja np. prowadzę własną działalność i najczęściej ponoszę koszta np przez cały okres wykonywania zlecenia, to jest mój problem jak sobie poradzę. Kasa tymczasem spływa do mnie dopiero po wystawieniu faktury i to jeszcze z terminem płatności - często kilka tygodni po robocie. Tak więc Kasa wpływa cała na konto dużo później. Jeśli oni zrobili to samo, to was to mocno zaskoczy, mnie nie, bo to standardy są.
Czy ja dobrze rozumiem ? Jest opcja że teraz może się pojawić w raporcie czyste 40 mln przychodu, bez kosztów już ? Czyli inaczej mówiąc 40 mln zysku ? No rozumiem że w cudzysłowiu zysku, no bo koszta były poniesione wcześniej, ale realne teraz pojawi się 40 mln PLN in plus na koncie ?
Mogli wystawić fakturę cząstkową w drugim kwartale, nie wiadomo na jaką kwotę, ja zawsze wystawiam taką aby mi pokryła co najmniej poniesione koszta całościowo, plus tyle ile czuję że się da więcej wyssać z inwestora, sprawa bardzo indywidualna. Fintech mógł zrobić podobnie bo o ile mnie pamięć nie zawodzi to mieli to rozliczyć na dwie transze. Czyli może 25 mln pln i potem faktura końcowa w IIIQ na brakujące 15 mln pln. Ja bym tak zrobił.
Macie rozum?
Tak będzie 40mln zł zysku i 30gr zysku na akcje bo tak wam się wydaje. Gdyby tak miało być to akcje kosztowały by 50gr a nie 7gr. wczoraj czy 9gr dzisiaj. Naganianiajcie bo 2dni zostało może ktoś uwierzy i kupi akcje po 9-10gr jutro.
Dnia 2025-08-12 o godz. 19:08 ~Leszcz napisał(a): > Macie rozum? > > Tak będzie 40mln zł zysku i 30gr zysku na akcje bo tak wam się wydaje. Gdyby tak miało być to akcje kosztowały by 50gr a nie 7gr. wczoraj czy 9gr dzisiaj. Naganianiajcie bo 2dni zostało może ktoś uwierzy i kupi akcje po 9-10gr jutro.
Wiesz, ze to nieprawda co napisałeś. Pierwszy tydzień jesteś na giełdzie ? Opowiem ci krótką historię dobrej gry. z ostatnich miesięcy. I to tylko wybrane.... Rok temu zbierałem Grempco po 30 - 40 gr jak było martwe i pies z kulawą nogą nie zaglądał. Teraz jest grubo powyzej 1 zł. W tym roku brałem Coreya (t2p) od 20 gr do 50 gr zawsze kupując w prawo, a mimo to ludzie nie kumali o co biega. Dojechałem do ponad 1,20. I mam tam nadal pakiet kontrolny. Klabatera brałem jak tylko info się pojawiło 80 gr do 1 zł. A nawet dobierałem do 1,1, Poszła mi już połowa po 1,5 i teraz czekam na dalszy rozwój sytuacji. MBF zbieram od 2,20 jest już 3 zł. Wszyscy wiedzą niby wszystko wcześniej a nie kupują, tylko jęczą tak jak ty. Zazwyczaj nie piszę takich rzeczy póki nie skończę kupować, ale śmieszą mnie takie wpisy ludzi zawistnych, kiedy odradzają zakupy innym, kiedy dobra spółka jest na dnie a zachwyty będą jak kurs będzie na szczycie, jak będziecie sprzedawać. Chociaż, ty nie wyglądasz na takiego co moze jeszcze mieć akcje. Moich wpisów na spółkach kiedy są wysoko, nie znajdziesz.
Kolego Re, w uzupełnieniu dyskusji... sam mam księgowego, więc nie jestem specjalistą w sprawach księgowości, ale tak, ogólnie dobrze rozumujesz, rozliczamy fakturę, kasa wpływa na konto, jeśli oczywiście jest uczciwy płatnik, ale tu raczej płatnikiem jest Skarb Państwa, Ministerstwo Obrony chyba i od tego momentu realnie rośnie wartość księgowa spółki, dokładnie o wartość wpływu. Inaczej mówiąc - skokowo.
Zawsze tak jest, że nikt ni wierzy w te dobre wyniki, a jak się okazują to jeden przez drugiego kupują.... Sprawdzałem ile jest akcji w arkuszu na Sprzedaży i nie ma ich za dużo, powyżej 0,11 praktycznie nie ma za dużo...
W raporcie za 1 kwartał 25 pisali, że będą księgować kontrakt w następnych kwartałach 2 i 3 .......Może zmienili zdanie, albo nie skończyli jakiegoś etapu......
Dnia 2025-08-18 o godz. 09:24 ~szok napisał(a): > W raporcie za 1 kwartał 25 pisali, że będą księgować kontrakt w następnych kwartałach 2 i 3 ....Może zmienili zdanie, albo nie skończyli jakiegoś etapu....
Tak to wygląda. Całość kontraktu opiewa na 100 mln PLN - a część Fintecha to 40 mln PLN. Uzależnieni są od głównego wykonawcy który przy tak dużym zleceniu napwno ma obsunięcia terminów. Spekulanci różnej maści próbują wmówić ludziom, że Fintech, który ma 10 mln przychodów przez ostatni rok, z kilku małych zleceń, rozliczył w tym czasie przychody na 40 mln , co za nonsens. Wszystkie dane są ogólnie dostępne.
Tak ale w tych malych moze rozliczać cześć tego duzego a ze caly czas na stratach leci to stad ten pesymizm ktory o rok juz sie przeciąga a konca nie widac
Gdzie się zaszył naganiacz?
Akcje sprzedał wcześniej?
Analityk, technikat, dziadek, babcia, tata, ksiondz, paoiez, burmiszcz, prezydent, baron etc. te nicki są po to aby się przypodobać ulicy a z wiarygodnościa nie mają nic wspólnego albo są na opak.