• P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowicjusz Autor: marbon [89.75.144.*]
    xDuś na pewno będzie wniebowzięty, bo obserwowałem, jak nabijał codziennie w tle kciuki w dół w tym znienawidzonym, choć leżącym teraz hen-hen wątku xD.
    A ja się może pomodlę, skoro to podobno moja modlitwa! xD
    Wszystko co poniżej nadal aktualne! Teraz dopisać należałoby szacunki jednostkowe (wzrost o 600% r/r).

Autor: parasite, cytuję:

ANALIZA FUNDAMENTALNA - LUBAWA S.A. (czerwiec 2025)

PODSUMOWANIE SYTUACJI:

1. POTWIERDZONE ZAMÓWIENIE NATO:
    - Spółka zależna Miranda otrzymała przelew zaliczki w wysokości 2,25 mln EUR.
    - Zamówienie dotyczy dostawy kamuflażu multispektralnego typu "Anti-Drone Poncho Woodland".
    - Całkowita wartość: 18 mln EUR netto (~78 mln PLN).
    - Odbiorca: ministerstwo obrony europejskiego państwa NATO.
    - Termin realizacji: do końca 2025 roku.
    - Znaczący wpływ na wyniki finansowe grupy Lubawa – informacja uznana za cenotwórczą.

2. WALNE ZGROMADZENIE AKCJONARIUSZY (WZA) - 18.06.2025:
    - Zysk netto jednostkowy: 35 mln zł.
    - Zysk netto skonsolidowany (Grupa): 100,5 mln zł.
    - 100% zysku przeznaczone na kapitał zapasowy (brak dywidendy).
    - Wszystkie uchwały przyjęte jednomyślnie - stabilna struktura właścicielska.

3. ROZSZERZENIE DZIAŁALNOŚCI (zmiana PKD):
    - Nowe PKD: produkcja wojskowych pojazdów bojowych, dronów, statków powietrznych, produktów chemicznych.
    - Spółka przygotowuje się do pełnej ekspansji w sektorze wojskowym.

4. OTOCZENIE MAKROEKONOMICZNE:
    - Planowane zwiększenie wydatków NATO do 5% PKB na obronność.
    - Polska już na poziomie ok. 4,7% - możliwe dalsze zamówienia krajowe.
    - Trend geopolityczny i napięcia sprzyjają sektorowi zbrojeniowemu.

5. WNIOSKI DLA INWESTORA:
    - Zamówienie za 78 mln PLN fundamentalnie uzasadnia długoterminowy wzrost kursu.
    - Dobre wyniki, reinwestycja zysku, rozszerzenie przedmiotu działalności i sytuacja makro wspierają strategię long.
    - Twoje założenie "kurs 12 zł" jest realne przy dalszej realizacji kontraktu i stabilnym popycie.

---

ANALIZA ARKUSZA ZLECEŃ – LUBAWA SA (pełna) na dzień 24 czerwiec 2025 r.

1. Przewaga popytu nad podażą liczbowo, ale nie jakościowo:
    - Widoczna podaż jest mniejsza, ale skoncentrowana tuż nad bieżącym kursem.
    - Duże zlecenia kupna mogą być psychologicznymi „ściankami” – potencjalnie usuwane zanim dojdzie do realizacji.
    - Podaż działa jak bariera, skutecznie ograniczając wzrosty.

2. Rynek sterowany od góry – klasyczne „szklane sufity”:
    - Małe, ale liczne zlecenia sprzedaży na każdym kolejnym poziomie nad kursem.
    - Sugeruje intencjonalne spowalnianie wzrostów, rozładunek pozycji lub kontrolę kursu.
    - Kurs pozostaje w zakresie konsolidacji pod presją podaży.

3. Ukryta akumulacja lub przygotowanie pod impuls:
    - Taki układ może świadczyć o:
      a) cichej akumulacji przez dużego gracza,
      b) oczekiwaniu na katalizator (np. news lub raport).
    - Zlecenia sprzedaży mogą być usunięte przy pojawieniu się silniejszego popytu.

4. Zachowanie nie jest naturalne dla zdrowego rynku:
    - Kurs nie rośnie mimo sporego popytu – co oznacza, że nie jest to wolny rynek.
    - Możliwe działania algorytmiczne lub ręczne przez silny kapitał.
    - Może to być shake-out – próba pozbycia się słabych rąk przed dalszym ruchem wzrostowym.

Wniosek końcowy:
    - Arkusz sugeruje sztuczne przytrzymywanie kursu.
    - Sprzyja to trzymaniu longów z cierpliwością i ewentualnym dokupem przy testach 9,15–9,20 zł.

Typ zlecenia
    Wolumen [szt.]
    Wartość [zł]
    Kupno
    210 257
    1 623 763,78
    Sprzedaż
    2 824 924
    192 578 791,56

Mamy do czynienia z przepaścią cenową pomiędzy stronami – rynek znajduje się w stanie rozciągniętej konsolidacji lub manipulacji.

WNIOSKI KOŃCOWE – LUBAWA SA (czerwiec 2025)

1. Dwie skrajności w arkuszu – popyt vs. podaż
    • Średnia cena kupna: ~7,72 zł
    • Średnia cena sprzedaży: ~68,17 zł
    • Rynek pokazuje podaż w chmurach i popyt głęboko w dołach — klasyczna oznaka rynku martwego w środku, kontrolowanego.

Wyjaśnienie: „Martwy rynek w środku” to przestrzeń między realnym popytem a podażą, gdzie nie występuje naturalna płynność, tylko teatralna gra dużych graczy. „Kontrolowany rynek” to sytuacja, w której kurs jest celowo przytrzymywany, mimo potencjału wzrostu, aby przygotować grunt pod silny ruch.

Przykład na Lubawie:
    • Popyt: nisko, głęboko, często pasywny.
    • Podaż: cienka, ale ciasna i ułożona centami nad kursem – typowe „sufity”.
    • Kurs nie idzie ani w górę, ani w dół (pływa w konkretnych ramach cenowych), mimo że:
    • masz kontrakt NATO na 78 mln PLN,
    • masz ogromny zysk za 2024 r.,
    • masz niską kapitalizację i gotówkę.

To nie jest przypadek — to typowy rynek pod kontrolą. Czekają aż drobnica się znudzi, sprzeda, zrezygnuje – wtedy przyspieszą.

To nie jest naturalny rynek — to:
    • albo sterowanie algorytmiczne (np. fundusze, spoofing),
    • albo akcja przygotowawcza do dużego ruchu (np. wypchnięcie ostatnich słabych rąk, potem news i impuls).

2. Kółkowicze? Tak, i to dużo
    • Układ zleceń, brak naturalnego ruchu ceny, widoczne betonowe ściany – wskazuje, że obecność grup trzymających rynek (wewnętrzny układ/kółko) jest bardzo prawdopodobna.
    • Kółko może:
    • Skupować tanio i przyduszać wzrosty (tak wygląda obecnie).
    • Odpalić kurs dopiero przy własnych poziomach docelowych.
    • Czekać na drugi impuls (np. kolejny przetarg, dalsze zamówienia, NATO-szczyt).

PODSUMOWANIE:
    • Tak, dużo kółkowiczów – sterowanie widoczne gołym okiem.
    • Zostawić longi – masz silne fundamenty i dobrą strategię.

Coś się wydarzy – ale może być jeszcze „shake-out” lub test cierpliwości przed tym.

REKOMENDACJA:
    Trzymać pozycję. Można rozważyć dalszą akumulację w strefie 9,00–9,20 zł. 
    Docelowy poziom: 13,00 zł - 18,00 zł zgodny z projekcją fundamentalną i kierunkiem rozwoju spółki.

• Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowic Autor: ~xD [91.150.200.*]
    Chyba zalazłem naganiaczom za skórę, skoro ciągle o mnie myślą obserwując jakieś wątki leżące hen-hen xD
    Zdania nie zmieniam. Mareczek i jego ekipa to naganiacze. Pisałem o tym nie raz, kto chętny może poszukać. Scenariusz zawsze ten sam: naganianie, jakiś wzrost, mocny zjazd i lament wisielców.
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowic Autor: ~blondynka [37.30.26.*]
    A TY CZUJESZ ŻE MASZ MISJĘ - SZUKAJ DOBREGO S-P-E-C-J-A-L-I S-T-Y .
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowic Autor: ~xD [91.150.200.*]
    Nie wiem po co, raczej nic ci już nie pomoże xD
  • P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowicjus Autor: ~MIchal [62.73.199.*]
    Szacuneczek kolego za konkretne podsumowanie ;)
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~xD [91.150.200.*]
    Zmartwię cię- to wygenerowany przez AI tekst zawierający słowa kluczowe mające potwierdzić założoną z góry tezę xD
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~xxxxxxxxxx [176.221.126.*]
    WITAM . XD DALSZY CIAG PAJACOWANIA , KLASYCZNY PRZYKŁAD KLINICZNEGO FRUSTRATA. LUBAWA MA PRZED SOBA WZROSTY , CZYWISCIE KOREKTAMI , TO GIEŁDA . KUPUJEMY , CZEKAMY.!!!!
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~alex [194.9.79.*]
    Potwierdzam
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~Mm [91.94.102.*]
    Miłej akumulacji w sierpniu wszystkim życzę. Pod koniec miesiąca dobre wyniki skonsolidowane a już we wrześniu MSPO. Kolejne megakontrakty?
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~autor [79.191.148.*]
    i komu te wyniki żeby mafia w siłe rosła żeby było przez kilka dni minus 6,5%
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~autor [79.191.148.*]
    tu tylko odleszczanie 4 lata trwa dalej tu po takich dobrych wynikach zawsze jest kurs w oczach zdołowany jak tak będzie dalej tego zła co tu jest nikt nie kupi zostanie tylko mafia fundy grubasy i kolarze----------- już teraz niema komu kupowac
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~Mm [91.94.102.*]
    Kurs ostatnio średnio 80% rok w rok robi. Ciekawe gdzie będziemy w marcu 2026.
    zeby kurs robił 80% zysku do roku to bym dył miliarderem jestem tu 8 lat byłem 5 lat z strato 40% ale nawet 1 akcji nie sprzedałem a mafia kułowicze zarobili te 80%----- akcje kupiłem za cały moj kapitał nie mały
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~ja [91.150.207.*]
    Również posiadałem Lubawę, wyszedłem z zyskiem i kupiłem Pgm po 2,2 do 6 zł, tam dopiero zrobiłem BIZNES.
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~autor [83.24.60.*]
    nie zarobiłeś sprzedałeś za 6 zł było poczekać na 86 zł to byś zarobił zarobiłeś na lizaka
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~bambik [176.221.122.*]
    GLUPIO ROBISZ TO TAK MASZ-GDYBYS CZYTAL MOJE WPISY ZAROBILBYS MILIARD W ROK!!!
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: marbon [89.75.144.*]
    Wyciągam na wierzch - niech troll ma łatwiej w znadowaniu tego wątku. Idzie mu całkiem nieźle! xD
  • Re: P R Z Y P O M N I E N I E dla bywalców i R E F L E K S J A dla nowi Autor: ~Yyy [95.49.33.*]
    Dobry post.
[x]
LUBAWA 0,10% 10,41 2025-09-24 10:30:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.