Przyjmując dane, bardzo ostrożnie, że obniżenie kosztów:
- wynagrodzeń (zwolnienia w 2024 i 2025),
- dostępu do infrastruktury (likwidacja 20 tys. wagonów)
- energii trakcyjnej/paliwa (cena energii mocno tanieje, tak samo jako ropa naftowa - jest po 63 USD za baryłkę przy rekordowo tanim dolarze) da spółce oszczędności kilkaset mln zł w skali roku.
Tym samym odbudowują bazę klientów, co ma miejsce obecnie - pozyskali w 6 miesięcy około 360 umów (zgodnie ze słowami pani Prezes).
Wycena spółki jest taka jak była na przestrzeni ostatnich 5 lat. Moim zdaniem spółka PKP Cargo jest zbyt nisko wyceniana. Ryzyko upadłości obecnie nie istnieje - sanacja potrwa jeszcze przynajmniej 2 lata. W tym czasie zyskają rentowność, przeprogramują model biznesowy i będą nadal wiodącym przewoźnikiem kolejowym, ale za to bardzo rentownym. To scenariusz BAZOWY.
Nie biorę pod uwagę (co również jest bardzo istotne) odszkodowania od Rządu, odszkodowania od PKP PLK, dofinansowania przez MON, sprzedaży nieruchomości i wagonów a także zyski z reorganizacji spółki i konsolidację wszystkich Zakładów. Łącznie z tych wszystkich zabiegów spółka może pozyskać około 2 mld, bardzo nieostrożnie szacując.
Jeśli uda ci się ( tego ci życzę ) kupić po 13 to co zrobisz dalej ? jaki docelowy poziom Cię interesuje ? kółeczka ? czy długookresowo liczysz na wzrosty ? Czy chcesz kupić po 13 i stracić ? no bo tak też można
Dla mnie fundamenty się spinają.
I to jest najważniejsze.
Na dowód tego, mogę napisać, że w ostatnich 8 lat nigdy nie miałem akcji PKP Cargo, bo były dla mnie nudne i mało atrakcyjne pod względem wskaźników i fundamentów.
Dokładnie przeczytaj co napisałem.
Masz z jednej strony spadek kosztów. Z drugiej strony nowe umowy, które podpisują z firmami na transport towarów.
Na pewno to, co pozytywnie wpłynie na sytuację finansową to cena energii trakcyjnej i paliwa do lokomotyw oraz spadek kosztów wynagrodzenia rocznie o 70 mln zł. Prognozują spadek ceny ropy poniżej 60 USD za baryłkę. A to w końcu najważniejszy odnośnik do kosztu energii w gospodarce…
Fundusze nie są głupie, nie tylko ja to dostrzegam.