• Wytłumaczenie Autor: barteq87 [37.225.72.*]
    Generalnie w konsensusie analitycy liczyli ze Synektik rozliczy tylko 5 robotów, a rozliczyli 6, dlatego wyniki tak mocno przebiły konsensus. Nie mniej jednak okres bardzo dobry dla firmy, a następny kwartał moim zdaniem mocno przebije zeszły rok. Dlatego kurs się tak zachowuje
  • Re: Wytłumaczenie Autor: nanako [77.222.236.*]
    Dlatego, że za kwartał przebiją mocno zeszły rok kurs sie tak zachowuje - mało logiczne to co piszesz ;-)
  • Re: Wytłumaczenie Autor: barteq87 [37.225.72.*]
    kurs odnosi się do faktu, że rozliczyli więcej robotów niż zakładali analitycy, a na marginesie pisałem o następnym kwartale. Chyba to zrozumiałe
    Wiem o czym pisałeś, ale bez sensu i logiki.

Skoro "wiadome" jest, że przyszły kwartał będzie dobry, że wyniki się poprawią, zupełnie nie ma sensu zachowanie kursu. Kurs powinien iść bardziej na północ z prostego faktu, firma potwierdziła, że poprawia wyniki kwartalne. Prognozy są dobre, otocznie jak KPO jest dobre.

Jest już długo na giełdzie więc mnie takie trzęsienie nie rusza bo przerabiałem to przy 8 zł na XTB kiedy robili ABB, przerabiałem to na Votum poniżej 10 zł. Co nie zmienia faktu, że taka stagnacja może trwać długp..... :-)
  • Re: Wytłumaczenie Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Synektik miał w III kw. 2024/25 154,2 mln zł przychodów i 41,6 mln zł EBITDA z dział. kontynuowanej - Bankier.pl 
    Powyżej Bankier pisze, że zysk w 3 kwartale wyniósł 30,5 mln zł, choć proste rachunki wskazują, że wyniósł 23,712 mln zł.
    Proste rachunki: 71,272-33,129-14,431=23,712
    Legenda:
    1q+2q+3q=71,272
    1q=33,129
    2q=14,431
    Rzeczywisty wynik (23,712) jest bardzo dobry, ale skąd to dziwne przekłamanie?
    Link do rzeczonego komunikatu Bankiera:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Synektik-mial-w-III-kw-2024-25-154-2-mln-zl-przychodow-i-41-6-mln-zl-EBITDA-z-dzial-kontynuowanej-8990250.html

Czy Bankier te proste rachunki przerosły analityków Bankiera? Może stąd to zamieszanie z kursem.
  • Re: Wytłumaczenie Autor: ~Seba [37.248.170.*]
    Koszty działalności wydzielonej do Syn2Bio są oddzielnie prezentowane, stąd ta różnica
    Jeśli tak, to nasuwa się pytanie, czy konsensus PAP dotyczył zysku z uwzględnieniem kosztów działalności wydzielonej do Syn2Bio, czy bez ich uwzględnienia.
    Tylko do momentu podziału tego typu - dzielenie nie ma większego sensu.

Druga sprawa, że skoro już teraz zysk wydzielonego podmiotu to 7 mln (pytanie jaka część kosztów zostanie zabrana) to wygląda to całkiem ciekawie przy wycenie 160 mln nowej spółki, która już teraz będzie wstanie generować ok. 30 mln zysku netto.

Ja obecnie bardziej nastawiam się na nowe akcje, które potencjał wzrostowy mogą mieć duzy, a zakup ich w dniu podziału może być trudny.
    Syn2Bio nie wygenerowało zysku, tylko wrzucono doń ok.7 mln kosztów (które prawdopodobnie wygenerował). Dzięki temu urósł zysk Synektika (głównego) do 30,5 mln. Te zabiegi wprowadzają zmieszanie, stąd zawirowanie kursu.
[x]
SYNEKTIK 0,08% 250,40 2025-09-22 17:00:56
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.