Tak sobie myślę że "krótkie szorty" wszystkiego nie wpuściły w rynek. Cześć poświęcają na trzymanie kursu do wyników. Wielu liczy że jak wyniki będą dobre to kurs pójdzie w górę. Ja myślę że będą chcieli podciąć skrzydełka i mimo dobrych wyników będzie ostateczny zrzut. To niektórym zniszczy psyche i oddadzą akcje. Tak się zastanawiam czy dobierać teraz czy czekać.
tak może trochę poza tematem ale z ciekawości zapytam, czemu shorty "uwzięły" się tak bardzo na 11bita? Czytam komentarze i no mimo że nie mam żadnego doświadczenia w inwestowaniu to rzeczywiście można wychwycić fale naganiających na spadki wpisów które opisują 11bita jako najgorszą spółkę na świecie haha. Czy to jest jakaś większa zależność czy po prostu 11bit przez swoją przeszłość jest teraz łatwym łupem dla ludzi którym zależy na tym żeby leciał w dół? Pozdrawiam :)
Rozwodnione akcje w rękach często niedoświadczonych graczy, powodują, że łatwo manipulować nastrojami i emocjonalnymi działaniami. Teraz grają na obniżenie kursu i skupują, następnie będą grali na zwyżkę a na jej końcu zrealizują ogromne zyski. 11 bit się do takich operacji świetnie nadaje. Wg mnie dlatego.
Powód jest prosty. Wszystkie premiery z ostatnich 3 lat, a było ich 2 gry własne, 5 wydawniczych (invincible, indika, thaumaturge, creatures of ava, south of the circle) zawiodły oczekiwania. Do tego anulowane P8 i mierne oceny dema Moonlighter 2. Przez najbliższe 2 lata tutaj nie będzie lepiej, bo i FP2 i the Alters sprzedają się słabo.
Wiem, że shortujesz i mam w związku z tym pytanie - czy razie potencjalnego odbicia w górę będziesz zamykał sukcesywnie pozycje czy trzymał przez najbliższe dwa lata?
Dnia 2025-08-06 o godz. 14:18 ~MNE napisał(a): > Wiem, że shortujesz i mam w związku z tym pytanie - czy razie potencjalnego odbicia w górę będziesz zamykał sukcesywnie pozycje czy trzymał przez najbliższe dwa lata?
pewnie będę zwiększał. Tu już dobrze było. Z taką sprzedażą alters i fp2, przecież kolejne kwartały będą miały negatywne FCF... kolejna premiera minimum 2 lata, myślisz, że ja się bardziej zmęczę, czy ktoś kto stracił 50-80% i wie, że przez 2 lata mijają go kolejne okazje?
Spoko, ale jak ktoś twierdzi, że wie, co się wydarzy przez najbliższe dwa lata, to albo celowo nadaje narrację pod swoją strategię, albo jest szalony, o co Ciebie nie podejrzewam. Obstawiam więc, że Twoje wypowiedzi mają na celu zachęcić inwestorów do sprzedania akcji, aby zwiększyć zyski na krótkiej.
W tym momencie wszystko jest już w cenie. Nie wiem na co liczą shortujący. Wyniki będą raczej pozytywne, a na pewno poprawią wskaźniki. Duża premiera owszem, za dwa lata ale w międzyczasie będą mniejsze premiery i dodatki.
Ten cymbał, który tu sie wypowiada, że niby dopiero za 2 lata coś się wydarzy zapomina chyba, ze zapowiedziane sa 3 DLC do FP2, z tego jedno w tym roku. Do Alters jeszcze w tym roku także dodatki. To zdecydowanie stworzy potencjał dla tych, którzy byli do tej pory niezdecydowani na zakup podstawki gry.
Bardziej zastanawia mnie ostatnie wypowiedzi pseudo prezesa Marszala i jego nadzieja na przebicie przychodow w 2025 vs 2024r.
Przychody 2024 - 140 mln
Przychody 2025 - 17 mln za 1Q25 (pozostalo 123 mln)
Zapewne 2q25 bedzie najmocniejszy w tym roku, ale zeby ukulać 123 mln to musielimy w 2q osiagnac okolo 50 mln przychodu i po okolo 35 mln w 3 i 4q.
Te wypowiedzi pojawialy sie juz po premierze The Alters. Albo on przeszacowuje, albo my niedoszacowujemy. Jeszcze 50 mln w 2q jestem w stanie sobie wyobrazic, ale 3 i 4q z wynikami 30-40 mln trudno jest usprawiedliwic.
3q - premiera FP2 na ps5, xbox (kolejna transza za gamepass), premiera Death Howl, kontynuacja sprzedazy The Alters (kolejne 130-170tys sztuk), udane promocje FP2 i FP1 (top 200-250 selling games, podczas promo -35% dla FP2)
4q- Moonlighter 2 (zakladam przesuniecie z 3q na 4q ze wzgledu na oceny demo i chec zmian zarzadzania sklepem, ktore komunikowal deweloper), DLC 1&2 FP2, pierwsze przeceny the alters -20-30%
Po znacznych odpisach, przy przychodach powyzej 140 mln, mogliby pokazac calkiem dobry wynik netto. Na chwile obecna nie wroze sukcesu z Moonlightera 2 i Death Howl, a co do DLC mam raczej pozytywne nastawienie.