• Rzeczywistość podywidendowa;) Autor: ~locker [93.157.115.*]
    Jak się zachowa kurs po dywidendzie, jak obstawiacie?

Jak sprawdziłem historycznie, to częściej spadał aniżeli rósł. Przenalizowałem sytuacje w otoczeniu i była każdorazowo zupełnie inna niż teraz. Nie widzę w perspektywie ostatnich 10 lat analogicznego okresu do porównania. Sytuacja spółki r/r może napędzać wzrost, podobnie jak perspektywa spadających stóp procentowych. Na minus na pewno jest duża niepewność na rynkach światowych.

Może spróbujmy obstawiać, a potem każdy wróci sprawdzić, czy trafił :).

Ja obstawiam, że kurs szybko odrobi dywidendę i będzie wynosił ok 84 zł.

• Re: Rzeczywistość podywidendowa Autor: ~Mix [37.31.0.*]
    Ciężko obstawić. Ja sprzedałem przy 87.35 i nie kupuję póki co.
  • Re: Rzeczywistość podywidendowa Autor: ~bankierek [46.112.206.*]
    ustrzeliłeś górkę, ja się pożegnałem przy 84.30 średnia. Lepsze to niż nic.

z wpisu autora głównego zieje smutek, gdyż ma świadomość, że kurs spadnie po dywidnedzie. Jak dla mnie wig20 miał być w hossie na co każdy liczył, nawet mbank dał się nabrać z swoimi kanałem yt. :) jaja, słuchałem tego, ale mając doświadczenie 5 lat gry na wig20 stwierdziłem, że dziękuję i nie mam ochoty patrzeć jak topią kurs... to nie dla mnie . Hajs to hajs. Przeskoczyłem na usd, na amd. Nic śmiesznego, ani nic ciekawego, otóż taki hazard. Czuję się trochę jak hazardzista polując na okazje.

Giełda to giełda, trzeba wyleczyć się z sentymentu, patriotyzmu, itp itp. Gra jest zbyt duża, a graczy jest zbyt dużo i nie wiadomo w co grają. Jak nie wiadomo, to lepiej sobie odpuścić a patrząc na to co się dzieje na nasdaq, to tam raczej jest tak samo. Raz góra, raz dół. Grunt się nie przewiązywać za bardzo.

Dziękuję za uwagę szanowne Państwo.
  • Re: Rzeczywistość podywidendowa;) Autor: ~nikt [31.6.186.*]
    Dnia 2025-07-31 o godz. 15:59 ~locker napisał(a):
    > Jak się zachowa kurs po dywidendzie, jak obstawiacie?
    >
    > Jak sprawdziłem historycznie, to częściej spadał aniżeli rósł. Przenalizowałem sytuacje w otoczeniu i była każdorazowo zupełnie inna niż teraz. Nie widzę w perspektywie ostatnich 10 lat analogicznego okresu do porównania. Sytuacja spółki r/r może napędzać wzrost, podobnie jak perspektywa spadających stóp procentowych. Na minus na pewno jest duża niepewność na rynkach światowych.
    >
    > Może spróbujmy obstawiać, a potem każdy wróci sprawdzić, czy trafił :).
    >
    > Ja obstawiam, że kurs szybko odrobi dywidendę i będzie wynosił ok 84 zł.
    >

Karty rozdają fundusze! Jeżeli będą chcieć "zjeść jabłko i mieć jabłko", to zrobią tak jak piszesz. Ale czy tak zrobią? Poza tym do 12-go jest jeszcze parę sesji i różne rzeczy mogą się wydarzyć.
[x]
PKNORLEN 0,44% 89,14 2025-09-26 17:00:01
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.